2008-09-04

EU och bloggarna: Segern är nära!

Efter en del fotarbete från de två moderata ledamöterna Fjellner och Hökmark har Europaparlamentets största partigrupp, EPP-ED, under torsdagen bestämt sig för att rösta nej till den rapport som bland annat omfattar reglering av bloggarna.

EPP-ED (högerborgarna) röstar nej till rapporten i sin helhet. Det är en bra sak, eftersom den även innehåller många andra tveksamheter.

Det var i juni som jag började blogga i ämnet. Hundratals andra bloggar och gammelmedia var snabbt med på tåget. Christofer Fjellner var den förste politiker som uppmärksammade frågan. Och under lång tid den ende. Det var han som vred om armen på Europaparlamentets tjänstemän – så att de till sist släppte det slutliga förslaget. Guldstjärna till Fjellner.

Detta är unikt. Den svenska bloggosfären är på väg att brotta ner ett idiotiskt förslag i Europaparlamentet. Vi har blivit en kraft att räkna med.

Men än är striden inte över. ALDE (liberalerna), de gröna, radikalvänstern och InDem-gruppen måste också på tåget. Maila dem!

Socialdemokraterna är ett särskilt kapitel. De har (som Aftonbladet beskriver det på slutet i den nu uppdaterade intervjun med mig i dag) gjort en kovändning. Här har jag fortfarande intressant och möjligen lite underhållande information på väg in. En bloggpost om vad som skett inom socialistgruppen kommer under förmiddagen.

Alltså: Vi är på väg att vinna. But it ain't over 'til the fat lady sings. Ligg på – så att trycket hålls uppe en tid till!

3 kommentarer:

 1. Som jag just skrev på Marys blogg så ligger det med största sannolikhet någon kommissionside bakom att rapporten skrivits överhuvud taget.

  Därför vore det helt fantastiskt bra om hela rapporten förkastades. Då minskar risken att ett skarpt lagförslag följer på Mikkos "eget initiativ"-rapport.

  SvaraRadera
 2. Karl Sigfrid gästbloggar hos mig idag. Han tillhör också de som begriper det här med internet.

  SvaraRadera
 3. Det låter bra, men loggnings-lagen gör att alla blogginlägg kan spåras till datorn (tydligen även bakom en proxyserver) där bloggaren sitter. Med massloggning blir bloggarens anonymitet bara en illusion. Jag skrev om detta för en stund sedan på min blogg: http://krookskommentarer.blogg.se/2008/september/efter-fra-lagen-kommer-blogg-lagen-och-loggni.html och lagen tas även upp av idg.se.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.