2008-09-04

Och vad säger Marita Ulvskog?


Systembolagets VD Anitra Steen (s) pensionerar sig vid 60 års ålder och kan nu ägna sig helt åt att leka doktor med sin make. Hon får 100.000 kr i månaden i pension.

Hur var det nu? Sossarnas partisekreterare Marita Ulvskog brukar ju gå i taket över näringslivets bonusar, pensionsavtal och fallskärmar. Vad tycker hon om Anitras guldfallskärm? Vad har hon att säga till de (s)-ledamöter i Systembolagets styrelse som beviljat den?

Om inte media ställer dessa frågor till Ulvskog, då är det fan tjänstefel!

Aftonbladet» Expressen»

19 kommentarer:

  1. wow, very special, i like it.

    SvaraRadera
  2. Ja det vore bättre om det bara var höger och näringslivsrepresentatener som fick sinnesjukt höga avgångsvederlag.

    För sossarna.

    SvaraRadera
  3. Micke - hur var det nu igen. Man lever som man lär?

    SvaraRadera
  4. Ja Micke

    Fast näringslivsbonusar är det ingen som tvingas att betala. Det är helt frivilligt att att vara aktieägare och avstå en del av vinsten till ledningen. Gillar man det inte är det bara att 'walk away' ...

    För övrigt världens bästa reglermekanism vad gäller offentliga begivenheter: Undvik sådanat du inte inte giller. Gå därifrån bara!

    Fast då är vi återigen där vid sossarna (och övrigas) ambitioner att förbjuda folk att välja själv. För då kan de ju också välja bort ...

    SvaraRadera
  5. Jag skall faktiskt ge micke delvis rätt här. I många svensks storföretag har man haft svaga ägare vilket gjort att styrelse och ledning har kunnat plocka åt sig alldeles för stora ersättningar. Som argument har använts att det är myckte högre läner utomlands. Då får väl dessa personer söka sig utomlands om de nu är så attrktiva.
    (Inom parantes kan tilläggas att Skandia-fallet rörde sig om kriminella handlingar)
    Det fråntar dock inte journalisternas ansvar att ringa upp Marita Ulvskog och fråga vad hon tycker.

    SvaraRadera
  6. Jonas v: Du har fasen ingen rätt att lägga dig i vad privata företag gör med sina pengar, såvida du inte äger aktier i dem.

    Däremot skattebetalarnas pengar.

    Kriminalitet är en annan femma, men det har vi poliser och domstolar till.

    SvaraRadera
  7. erik f,

    jag kan fortfarande ha åsikter om det hela speciellt som det kan komma åsikter från samma personer om att lönerna skall hållas nere för de anställda med tanke på den internationella konkurrensen.
    Om nu dessa personer anser att de skall ha de ersättingar de har med hänvisning till höga löner i utlandet borde den som förhandlar om ersättningar med dem säga att de får söka sig dit då.

    SvaraRadera
  8. Anita Steen har faktiskt haft ett mycket otacksamt jobb och en utsatt position och är väl värd pengarna.

    Att hon skulle ha fått jobbet av Göran Persson eller den socialdemokratiska regeringen är snack. VD utses av styrelsen och styrelsen leds av borgaren Olof Johansson.

    Systembolaget är dessutom inte skattefinaniserat så Jonas N:s kommentar är helt ute i det blå. Systembolaget är lönsamt och drar in sina egna intäkter.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Det fråntar dock inte journalisternas ansvar att ringa upp Marita Ulvskog och fråga vad hon tycker


    Ja det tycker jag absolut att dom ska göra.



    Om dom dessutom har den goda smaken att ringa Svenskt näringsliv och fråga ifall det bör råda olika villkor för styrelsemedelmmar i helt statliga företag och privata av spritfabrikens storlek så tror jag att vi får svaret att det vore synnerligen fel med olika regler av rent pedagogiska skäl.

    Det är nämligen skitviktigt i allmänhet att "chefer" på den nivån tjänar ...hur mycket pengar som helst.O staten skulle betala 12 000 i månaden till förra statsministerns fru i pension så skulle det i slutändan återverka på dom privata företagens arvoden.

    Vem är är inresserad av det?

    SvaraRadera
  11. Micke - hur var det nu igen. Man lever som man lär?


    Nej det tror jag inte och jag tror inte att det är betingat av politisk åskådning.

    SvaraRadera
  12. Erik F:

    Nämn något företag som gjort sig sin förmögenhet utan statsinterventioner, statlig forskning, affärer med staten, bidrag eller subventioner. De lever i princip lika mycket på skattepengar som sjukvården.
    Dessutom har systembolaget alltid gått med vinst och alltså inte kostat en spänn i skatt...

    HAX:
    Underbart vacker bild!

    SvaraRadera
  13. Micke gå o göm dig! Varulven är en skam för hela Sverige. Dessutom bara för att Johansson satt i styrelsen är det inget som säger att GP hade inflytande. När Göran Persson röt då skakade marken.

    SvaraRadera
  14. "Marita Ulvskog - de skenheligas skyddshelgon..."

    Jag tror att det var Micke Torving som sa det i Parlamentet och klockrenare uttalande får man leta efter! :-)

    SvaraRadera
  15. Visst, som flera av er i kommentarerna säger, journalister borde fråga Marita Ulvskog vad hon tycker om detta.

    Men, journalister bär inte allt ansvar i samhällsfrågor. Om ni verkligen undrar vad Marita Ulvskog tycker i denna fråga så kan ni ju alltid fråga den person som kan ge svar: Marita Ulvskog. Det tar ett par minuter att skicka ett email till marita.ulvskog@riksdagen.se.

    SvaraRadera
  16. richard: IKEA

    Att Systemet inte får monetära subventioner för sin verksamhet innebär inte att staten inte ger de fördelar. Monopol kallas det och allt från böter till frihetsberövande är straffet för de som försöker bryta det. Skillnaden med monopol gentemot att vara subventionerad är en teknikalitet och i realiteten obefintlig.

    SvaraRadera
  17. Hej anonym

    Så IKEA har inga patent, eller copyrights; alltså statligt sanktionerade och upprätthållna monopol? …allt från böter till frihetsberövande är straffet för de som försöker bryta dem. Inga av IKEAs personal har gått på skattefinansierade utbildningar? Inga stater har hållit IKEAs barnarbetare i schack med våld eller ofrivilliga metoder? etc

    Skillnaden med monopol gentemot att vara subventionerad är en teknikalitet och i realiteten obefintlig.
    Helt sant, och staten sponsrar storkapitalet så intensivt att riktig konkurrens och reella marknadskrafter (om något sådant finns) inte existerar. Jag tror det brukar kallas fascism när företagen och staten går till sängs tillsammans.

    SvaraRadera
  18. Richard sade: "
    Nämn något företag som gjort sig sin förmögenhet utan statsinterventioner, statlig forskning, affärer med staten, bidrag eller subventioner. De lever i princip lika mycket på skattepengar som sjukvården."

    Det du beskriver är marknadens (naturlagarnas? ;)) svar på ett socialistiskt system. Företag gör självklart allt för att tjäna pengar, det innebär att anpassa sig till omvärlden.

    Jag gillar det inte men klandra det idiotiska socialistiska systemet, inte de som använder det.

    SvaraRadera
  19. Ytterligare en poäng är att vi skulle skära en ordentlig bit byråkrati om vi tog bort både skatter/avgifter och de bidrag/subventioner du nämner Richard. Dessutom skulle företagen få friare händer då :)

    Fast du kanske inte riktigt förespråkar varken skatter eller bidrag? =)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.