2008-09-17

Telekompaketet – re-think, re-group.

Detta ligger i vågskålen:
 • Avstängning av fildelare (och ev. andra som surfar på sätt som staten ogillar) från internet.
 • Filtrering av internet.
 • Eventuell reglering av internets innehåll.
Detta möjliggörs med de skrivningar som är insmugglade i telekompaketet. Det är inte tvingande för medlemsstaterna. (Ännu.) Men har man väl slagit in på denna väg, då vet man vart det barkar.

Vi vet att Fjellner (m) inte fick tillräckligt många namn för sitt ändringsförslag om att stoppa de aktuella delarna av telekompaketet, ovan. (De flesta svenskar verkar i vart fall stötta Fjellners linje, om det kan vara till tröst.)

Vi vet att fransmannen Toubon har fått tillräckligt många namn för ett ändringsförslag som går längre och är sämre än de dåliga skrivningarna i paketet. (Toubon är en rätt irriterande typ.)

Kvar på den goda sidan, för frihet på internet, finns enligt uppgift ett par ändringsförslag från vänsterkanten. Exakt hur dessa ser ut vet jag ännu inte. (Jag sitter på Kastrup just nu.) Dock är det helt klart att det är svårare att få dessa genom parlamentet än ett ändringsförslag med ursprung i EPP-ED (Fjellners grupp).

Vi har hamnat i den här soppan på grund av att vi inte har protesterat tillräckligt mycket och tillräckligt högt. Politikerna i Europaparlamentet har helt enkelt inte upplevt att de riskerar att dra på sig väljarnas vrede...

Så, vad kan vi göra nu?

Mitt bästa, och just enda, förslag är att vi får ställa vårt hopp till de andra ändringsförslagen. Det lilla jag har hört om dem är dock att de kan vara retoriskt svårsmälta för många borgerliga ledamöter. Lite veviga, och möjligen politiskt grälsjuka, helt enkelt. Men det är vad som finns.

Nu måste vi skriva massor med mail till Europaparlamentets ledamöter. Främst till de som representerar andra länder än Sverige. [Adresser som word-dokument | Adresser på web-sida | Adresser från EP:s hemsida]

Budskapet skall vara att vi vädjar till dem att stoppa de delar av telekompaketet (the Telecoms Package) som öppnar upp möjligheten för avstängning av användare från internt, filtrering av internet och eventuell begränsning av internets frihet och innehåll. Skriv på deras hemspråk eller på engelska. Håll en korrekt ton. Vi skall locka över dem, inte reta upp dem.

Bakgrundsmaterial: 1 | 2 | 3 | 4

Action!

14 kommentarer:

 1. Men om förslaget inte är tvingande för medlemsstaterna, är det inte bättre att samla ALL kraft på att bearbeta våra egna politiker att vi inte vill ha detta paket (de kanske är lite möra redan efter all FRA-bearbetning)?

  SvaraRadera
 2. Jag skulle gärna engagera mig, men jag förstår fortfarande inte riktigt vad förslaget går ut på. Det är väldigt många poster och jag förstår att det handlar om filtrering av Internet och avstängning av medborgare... men, lite mer konkret och utan att läsa själva förslaget på en engelska som är helt obegriplig för mig, kan man få en knuff? Exakt vad går förslaget ut på idag, enkelt uttryckt så till och med en idiot som jag förstår?

  SvaraRadera
 3. Avstängningsargumentet behöver lite kött på benen:

  Internet har snabbt blivit lika viktigt som elström för att kunna fungera i samhället.

  Utan internet blir dina möjligheter
  dramatiskt sämre för att:

  *Betala räkningar

  *Boka tåg- och flygbiljetter

  *Köpa varor som skickas hem till dig

  *Söka jobb

  *Få ett jobb (svar från rekryterare via epost)

  *Boka tid inom sjukvården

  *Ansöka till utbildningar

  *Hitta myndighetsinformation

  *....listan kan göras mycket längre


  Man har aldrig haft ett straff i demokratiska rättsstater som innebär att brottslingar (på blotta misstanken) fått sin elström avstängd och blivit förvägrade att få sin post utdelad och blivt förbjuden att skicka brev.

  SvaraRadera
 4. Vad som är på gång i Sverige:

  http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2008/09/fildelarregister-p-gng-i.html

  SvaraRadera
 5. Det är inte särskilt många som är helt på det klara med vad förslagen går ut på. Luddiga formuleringar ger utrymme för diverse tolkningar.

  SvaraRadera
 6. Det du föreslår nu är samma grej som för någon vecka sen? För jag skickade mail till dom för några dagar sedan och sa att de borde rösta nej om delarna som möjliggör avstängning av fildelare och censurering finns kvar.

  //abc

  SvaraRadera
 7. HAX, det borde väl även gå att intressera vanliga media i andra medlemsländer för detta? Tabloider? Vänstermedia? IT-tidningar? Ungdomstidningar?

  Då kan man förhoppningsvis få lite opionionstryck inom länderna också.

  SvaraRadera
 8. Anonym 19:10:

  Man vill öppna för avstängning av t.ex. fildelare genom att få operatörerna att skriva in den åtgärden i kontrakten med alla sina användare. (Varning, skarp varning, avstängning. "Three strikes and you're out.")

  Detta torpederar även tidigare beslut i EP om att folk inte skall få stängas av från nätet.

  Operatörerna kommer i så fall även att tvingas filtrera all trafik för att kolla vad deras kunder håller på med.

  Förutom att agera "polis" skall operatörerna även vara "åklagare" och "domare" i dessa fall. Noll rättssäkerhet.

  Sedan kan man fundera väldigt mycket på vad skrivningarna om "lawful content" egentligen betyder. Som de står kan de mycket väl tolkas som att operatörerna bara skall släppa igenom sidor till användarna som blivit godkända som "lawful" i förväg.

  Man skriver inte att det *skall* vara så här. Man menar bara att det skulle smaka fågel om det *blev* så här i medlemsländerna.

  Något klokare? Eller rörde jag bara till det ännu mer..? ;-)

  SvaraRadera
 9. Sofia: Vi jobbar på det... Jag tror att bland annat britterna är på gång.

  SvaraRadera
 10. Med en sådan Wikipediasida förstår man att Toubon hatar nätet. / K

  SvaraRadera
 11. Vad är namnet på förslaget som man kan hänvisa till när man skriver?

  SvaraRadera
 12. "...the parts of the Telecoms Package opening for banning people from the internet, filtering the internet and restricting content on the internet..."

  ...kan vara en beskrivning.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.