2008-10-25

EU: Just another fine mess?

Dagens sista rapport från LUF:s Frihetsforum...

SvD:s Rolf Gustavsson talade om det svenska EU-ordförandeskapet nästa höst. Det kan bli lite svettigt.

Vi kommer då att ha ett helt nytt EU-parlament. Vi kommer att få en ny EU-kommission. Vi kommer eventuellt att få en ny irländsk folkomröstning om EU-fördraget vid denna tid. Förmodligen har vi då också en ny brittisk regering, som (på både gott och ont) kommer att ställa mycket vad gäller EU på huvudet. Vi har möjligen Kroatien på väg in i EU. Och om fördraget börjar gälla så skall man utse en EU-president och en "utrikesminister". För att nu bara ta några exempel.

Detta under en period då Sverige håller stängt i juli och kontinenten är på semester i augusti. Fredrik Reinfeldts mentor, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, kommer att vara upptagen med att försöka vinna ett förbundsdagsval. Den ende av de "tunga" som kanske hinner hålla Sverige i handen, det kan komma att bli den franske presidenten, Sarkozy. Och finanskrisen kommer att ha kastat upp väldigt många pusselbitar i luften.

Tjoho!

Risken är att det svenska ordförandeskapet kommer att bli helt våldtaget av EU-byråkratin – som kommer att vara den enda fasta punkten vid denna tid.

Vi lever i intressanta tider.

4 kommentarer:

  1. Men som du vet, jag har skickat länken, så har lille Sarkozy föreslagit att han skall få göra lika dant som Bloomerg i NY - dvs sitta en period till. Allt för att inte röra till det för mycket nu i finanskrisens tider. Så lille Fredrik kanske inte får det så hektiskt.

    SvaraRadera
  2. ... slutsatsen borde vara att politikerna, i vart fall om de känner för demokratin, tar greppet om ratten och sätter byråkratin i baksätet.

    Det blir alltmer tydligt att demokratins största fiende är byråkratin! Jfr gärna Hans Lindblads artiklar, och ex-vis denna länk:

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/hans-lindblad-fra-fresprkare-har-ett.html

    SvaraRadera
  3. Det verkar som om Sarkozy kan tänka sig en annan variant, där Sverige och andra länder inte behöver dra det tunga lasset med att vara EU:s ordförandeland. Om han själv är EU:s president så behövs ju ingen annan.

    Artikel i Daily Telegraph

    SvaraRadera
  4. Att FP har ett "frihetsforum" är stor humor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.