2008-10-25

Miljöpartiets logik

För en stund sedan talade Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm på Frihetsforum. Ämnet var EU och kravet på en folkomröstning om det nya fördraget.

Visst, jag håller med henne om att vi borde ha en folkomröstning om EU-fördraget. Men i övrigt blev jag bara konfunderad.

Miljöpartiets linje tycks vara:

Med det nya fördraget blir EU ännu sämre. Därför är det nu dags för Miljöpartiet att överge kravet på att Sverige skall lämna EU. Hmmm...

Miljöpartiet är emot överstatlighet och gemensam straffrätt i EU. Därför bör den svenska sexköpslagen införas i hela EU. Och svensk abortlagstiftning bör bli norm i hela unionen. Hmmm...

Och vad gäller en folkomröstning om det nya fördraget är jag fortfarande lite undrande inför strategin. Varför motivera kravet på en folkomröstning med en kritik som är så svepande och bred att den blir ungefär lika svårgreppbar som själva fördraget? Varför inte skjuta in sig på en viktig central fråga, där inte ens EU-kramarna skulle kunna säga emot? Den obegränsade maktöverföringen (passerellen) till exempel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.