2008-10-10

FRA: Vad händer? Del 2.

En sak till...

Det är, som sagt, skillnad på att ha rätt och att rätt.

Lindberg, Federley, Johansson m.fl. har säkert gjort vad de kan för att få till allt så bra som möjligt. Och det är vi aktivister som har drivit dem framför oss, fram till FRA 2.0. Vi är i princip lika ansvariga för FRA 2.0 – dess förtjänster och brister – som vad de är. Utan vårt kampanjande hade vi förmodligen varit kvar vid FRA 1.01 i dag. (Vilket, möjligen, hade varit lättare att hantera. Men det är numera bara en hypotetisk observation.)

FRA 2.0 är kanske en halv seger och en halv förlust. Ungefär.

Det intressanta just nu är det politiska spelet. Inte planlöst gormande. FRA 2.0 går kanske, kanske att vrida rätt. Men då måste vi backa upp de politiker som vi drivit framför oss. Då måste vi hålla trycket i opinionen uppe så att de som skriver slutförslaget skärper till sig. Då måste vi varje dag ägna krypskytte mot samverkanspunkterna och peka på något slags vettigt alternativ ("brevlådemodellen"). Då måste vi ställa de listiga och relevanta frågorna. Då måste vi överträffa oss själva.

Man kan önska att politiken fungerade annorlunda. Men nu är det så här: Vi / opinionen drev ett antal riksdagsledamöter framför oss. De satsade tid, kraft och prestige på att få fram ett alternativ som i vart fall är delvis nytt istället för att bara vara rent påhäng på något som är allt igenom dåligt.

Jag tror att det är att hoppas för mycket att dessa ledamöter – efter att försökt ha gått oss till mötes – kommer att rösta för (s) motion om att riva upp FRA-lagen. Tyvärr. Det kommer att bli mycket buller på vägen, men jag tror att FRA 2.x blir vad som kommer att beslutas.

Och just därför måste vi ligga på och tvinga fram preciseringar, förtydliganden och svar. Anständigheten kräver att vi försöker göra vår del av jobbet – nu när vi fått ett antal riksdagsledamöter att ta hela frågan ett steg till. Det duger inte att bara gnälla.

Det är nu som vi kommit till den kritika punkten. Det är nu det gäller om vi har uthållighet och energi nog att få frågan mer eller mindre i hamn.

Sedan är det en helt annan fråga att FRA-avlyssningen som sådan är skit. Jag kommer att kämpa för att sossarnas motion om att riva upp lagen går igenom. Men det är den andra fronten.

Värsta tänkbara utfall är att sossemotionen avslås – och att vi inte har ägnat FRA 2.0 den uppmärksamhet vi borde. I så fall står vi där med skägget i brevlådan.

Vi FRA-motståndare står för principerna. Vi står för svenska folkets rätt till integritet. Vi har rätt. Men för att rätt krävs en något mer raffinerad strategi än att bara vara vresig.

Läget är alltså mycket jobbigare och långt mer komplicerat än någonsin tidigare under den här resan.

(Detta sagt tänker jag brottas med mitt samvete resten av dagen. Att göra det bästa möjliga – eller att gå till botten med flaggan i topp... Det är som vanligt frågan. Och den känns på något sätt väldigt olustig.)

10 kommentarer:

 1. Du kanske har missat "läxförhöret", men något liknande du funderar på är igång redan. http://www.riksdagssvar.se/ Du är liksom inte ensam i opinionsbildningen eller så! ;)

  SvaraRadera
 2. Jag vet, älskling! Det är inte dig, Klamberg eller någon annan hard core-aktivist jag gnäller på.

  Det är alla de som släppt frågan för att den blev för komplicerad eller för att de blivit uttråkade som jag försöker hetsa upp.

  Det finns folk som kan ställa de rätta frågorna. Men just nu finns det inte tillräckligt med buller i frågan för att kunna sätta kraft bakom orden.

  Folk får fan inte ge upp nu!

  SvaraRadera
 3. Kom ihåg!

  Det ligger i "Lindberg, Federley, Johansson m.fl." intresse att:

  Inte på något sätt avfärda vare sig (s)+(mp):s samt (v):s motioner.

  Det är DÄR de har påtryckningsmöjligheten på FRA ver 2.0.

  Tack gode gud att dessa motioner lämnades in.

  "Dissidenterna" kan nog tacka sin lyckliga stjärna för detta de också!

  Vi måste alltså verka för att dessa motioner antas!

  Det kanske är mycket begärt att "dissidenterna" i rådande blockochflock-politik ska stödja dessa men varför inte begära mycket?

  Det är trots allt vår - och deras - framtid det handlar om!

  SvaraRadera
 4. @Henrik Alexandersson

  Jag förstår ditt resonemang. Personligen ser jag inga större skillnader när det gäller den personliga integriteten i FRA 2.0. All trafik skall fortfarande kopieras till staten, sen om det är FRA eller annan myndighet som gör jobbet spelar ingen roll för mig. Jag håller med om att FRA 2.0 är bättre i teorin, men frågan är vad skillnaden blir i praktiken (?)

  Men allt jag skriver är ren spekulation eftersom FRA 2.0 inte finns på "papper". Politiker i regeringen har uppenbarligen olika uppfattning om vad FRA 2.0 innebär och så länge det inte är preciserat så blir det svårt att ha åsikter. Det är ett otroligt smart drag av regeringen när man beslutar sig för att stödja FRA 2.0 utan att någon, inte ens politiker i regeringen vet vad det innebär. Hur skall FRA-lagens motståndare agera?

  Jag tycker att läxförhöret är ett mycket bra initiativ. Jag skall erkänna att jag inte förstod hur genialt läxförhöret var, förrän jag började se svaren.

  Att sjunka med flaggan i topp är subjektivt, men jag skall försöka hålla flaggan i topp.

  Henrik, du är en förebild för mig och många andra och jag tycker du skall fundera över hur reaktionen blir (vilket du säkert har gjort) om du höjer eller sänker din ambitioner.

  Valet är ditt och oavsett hur din inställning kommer vara i fortsättningen, så kan ingen ta ifrån dig den oerhörda insats, som du har bidragit med fram till idag.

  SvaraRadera
 5. "Jag skall erkänna att jag inte förstod hur genialt läxförhöret var, förrän jag började se svaren."

  Instämmer.

  SvaraRadera
 6. Modiga whistleblowers från USA:s FRA, kallad för NSA har nu trätt fram i USA gällande NSA:s spioneri mot den egna befolkningen, med följande kommentar fråm en av dem;

  "That's the only reason why I am choosing to break whatever rules I may have just broken by telling you about it," Kinne said. "Because I think that this all needs to stop, and it needs to stop now. And the only way it's going to stop is if people start speaking out."

  http://rawstory.com/news/2008/ABC_NSA_agents_admit_spying_on_1009.html

  TV-inslaget från ABC News finns som Flash-video att ladda ned här; http://abcnews.go.com/Blotter/story?id=5987804&page=1

  För att titta på Flash-filer så kan man använda VLC Media player.
  Finns för alla operativsystem och kan laddas ned här;
  http://www.videolan.org/vlc/

  Märkligt, inte ett enda ord i svenska medier om detta, än så länge.

  Värt att veta är att ABC News inte talar om hela sanningen. Läs mer i denna artikel;

  ABC Is Lying About NSA
  http://www.americanchronicle.com/articles/77112

  Det pratades en hel del om detta på amerikansk independent radio, bl.a Ron Reagan show, för några timmar sedan.

  Lyssna här; http://airamerica.com/content/broadcast-ron-reagan-show-2008-10-09-file-full

  Lyssna gärna på lyssnarsamtalen. Väldig bra och egentligen självklara argument mot tjyvlyssning.

  -------------

  Kanske kan detta göra att även svenska "whistleblowers" tar till sig lite mod och gör en insats för demokratins bevarande i Sverige. :-)

  SvaraRadera
 7. Rätt nedladdningslänk till TV-inslaget från ABC News är;
  http://216.87.173.33/media/2008/0810/abc_gma_brian_ross_nsa_081009a.flv

  SvaraRadera
 8. Du har helt rätt, det är inte lätt att veta hur man ska agera i denna situation. Man bör dock inte förvänta sig att den nya överenskommelsen ger långtgående förändringar i lagen. Troligtvis blir det inte någon annan myndighet som får samverkanspunkter, utan FRA. Men man får det bara för trafikdata. För att få lyssna och läsa behöver man tillstånd från domstolen.

  SvaraRadera
 9. "Sometimes, perfect is the enemy of the good..."

  SvaraRadera
 10. Nu är Datainspektionens granskning av FRA:s personupggiftsbehandling (103 svenskar m.m.) färdig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.