2008-10-26

I borgarnas Sverige sätts marknaden ur spel

I morgon klubbar riksdagen den stabilitetsplan som lagts fram för att möta finanskrisen.

En 15-årsplan för korporativ kontroll av finanssektorn, kallar Mattias Svensson den. I en bloggpost visar han hur stabilitetsplanen gynnar de banker som klantat sig och hur den kommer att leda till att de som sköter sig får ta kostnaderna för de som missköter sig. Statlig styrning, fler ägg i samma korg, cementering av finansmarknaden och så vidare...

Kommandoekonomi. Införd och administrerad av en borgerlig regering. Och jag är inte ens förvånad.

Till Mattias bloggpost»

7 kommentarer:

  1. George Bush skärper lagen mot fildelare:

    http://metro.se/se/article/2008/10/14/08/0057-48/index.xml

    SvaraRadera
  2. Verkar som om alla saker händer samtidigt nu i världen. Är det en väl planerad strategi som nu sätts i verket? ÄR det därför som det är så bråttom med att få igenom FRA och andra nya lagar i både EU och Sverige?

    Nån annan än jag som ser ett mönster?

    SvaraRadera
  3. "Nån annan än jag som ser ett mönster?"

    En tanke slog mej idag. Mediaindustrin måste vara en väldigt liten aktör på lobbymarknaden. Det finns betydligt pengatyngre aktörer på den spelplanen. Däremot så låter kontroll, reglering och begränsning av det alldeles för fria internet som ljuv musik i beslutsfattares öron så ifpi, riaa etc får väldigt lätt gehör för sina idéer.

    Är det jag som är galen eller kan det vara så?

    SvaraRadera
  4. Kan vara så. Det måste finnas en orsak till amn vill införa lagar. Så då är kanske mediaindustrin bra att kunna skylla på. Liksom det där med massförstörelsevapnen i Irak, som egentligen aldrig fanns.

    SvaraRadera
  5. Hmm, varför får jag Deja Vu upplevelser från "Och världen skälvde"? :-P

    SvaraRadera
  6. Är det verkligen kommandoekonomi när staten skänker bort skattepengar till de rikaste i samhället?

    Vi vet ju från förra bankkrisen att bankerna tackar och tar emot och sedan gör enorma vinst- och bonusutbetalningar för de kommande vinsterna.

    SvaraRadera
  7. profanum vulgus,

    de banker som tog emot statsstödet i början på 90-talet var den statliga banken Nordea. De fick cirka 40 miljarder kronor. Sedan fick sparbankerna några miljarder.
    Utöver det mottog inga andra svenska banker några statliga pengar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.