2008-10-14

Minimilöner

I förra veckan röstade Europaparlamentet igenom två olika initiativrapporter som kräver att minimilöner införs. (A6-0365/2008 och A6-0364/2008.)

Nu är det ju "bara" initiativrapporter, så de blir inte direktiv med laglig verkan på egen hand. Men som vanligt kan de ses som en beställning av lagstiftning till kommissionen. (Och ofta skrivs initiativrapporter efter tips från kommissionen om vad den vill att parlamentet skall bana väg för.)

Minimilöner är en märklig och rätt stökig idé. Dels rycker de undan avtalsfriheten (så väl på det individuella som lokala och kollektiva planet). Dels är det en märklig tanke att det skulle finnas en speciell minsta lönenivå som är tillämpbar på alla branscher i alla delar av ett land.

Dessutom är minimilöner livsfarliga i valtider. De är lågt hängande frukt för politiker som vill ta enkla, populistiska poäng – och inflationsdrivande.

Men det låter ju snällt...

5 kommentarer:

  1. Politiken är konsten att leta efter problem, hitta dem överallt, ställa fel diagnos och använda fel botemedel.

    Groucho Marx

    SvaraRadera
  2. Jaaa... ytterligare en spik i arbetsmarknadskistan.

    SvaraRadera
  3. Men en minimilön på en miljon i månaden blir vi alla miljonärer.

    SvaraRadera
  4. När man tvingar på alla EU-länder samma modell kommer bl.a. Sverige i kläm.

    I Sverige uppnår vi samma effekt med
    kollektivavtal och starka fack.

    Den Tysk-Franska hegemonin tvingar alla andra att underkasta sig deras modell.

    SvaraRadera
  5. En minimilön är som repet i Vasaloppet. Vissa får inte vara med längre.

    I en handvändning gör man en stor del av arbetsstyrkan arbetslös; De som har jobb där produktiviteten inte räcker till minimilönen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.