2008-10-05

Om medborgarjournalistiken

"Trenden just nu – och en orsak till varför debatten om nya kontra gamla medier intensifierats – är att den traditionella nyhetsjournalistiken ägnar sig åt popcorn-action medan den komplexa politiska thrillern oftare hittas på bloggar. (...)

Och inom loppet av en vecka blev jag fullfjädrad EU-nörd. De bloggdiskussioner som först påmint om extasen på ett börsgolv framstod snart som ärkeromantiska scener i TV-serien Vita huset, där politisk gräsrotsaktivism lyfts fram som den allra ädlaste av demokratiprocesser.

Dagspressens och etermediernas Bry­ssel­korrespondenter har, nästan över en natt, kunnat konstateras överflödiga. Under alla dessa år de funnits på plats har de aldrig förmått intressera mig för EU-politiken. Skillnaden nu är att de svenskar som är direkt nedgrävda i det intrikata spelet i och kring parlamentet inte längre behöver gå via journalister för att få ut sina budskap och rapporter. De gör det bättre själva, i sina bloggar – där de dessutom kan vara sig själva: fördjupande och passionerade, i kontrast mot den traditionella, distanserade EU-journalistiken.

På köpet skapas en ny actionjournalistik, så mycket mer spännande än dessa överexponerade mordhistorier som dagspress och TV hanterar som dokusåpor."

Kjell Hägglund skriver på Journalisten.se om bloggrapporteringen kring EU:s telekompaket.

Länk»

1 kommentar:

  1. EU är ett kapitel för sig. Röstade för medlemskap, men det ytterligare lager av avdankade politiker som skall sitta mellan oss medborgare är absurt. Det räcker att lyssna på Margot Wallström för att förstå allt barkar åt helvete.

    Nej, ner med Lissabonfördraget, omskapa EU till en federation med ett minimum av byråkrati och hyllvärmare för den politiska klassen. Nu får det vara nog. EU har inte längre någon förankring i de demokratiska folklagren.

    Är det en tillfällighet att EU-medborgare inte ges rätt genom referendum att avgöra Lissabon? Tror inte det. Den politiska adeln vet bättre än det dumma folket som väljer dem.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.