2008-10-26

Open Source-politik

Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) funderar på ett wiki-projekt som kan resultera i konkreta dokument – som kan kanaliseras in i det politiska systemet.

En strålande idé, tycker jag. Vi kan hjälpa Karl med fakta, analys och åsikter när det gäller till exempel fildelningsdebatten, ACTA och övervakningsstaten. Sedan kan han använda detta material för att föra vår talan i riksdagen. En wiki kan även ge alla oss andra fakta och bra argument som kan användas till debattartiklar, bloggposter m.m.

(Jag har själv funderat på att samla faktainriktade bloggposter och annat material i olika ämnen lättöverskådlig form, kanske som wiki. Dels för att ge mig själv och alla andra överblick. Och kanske även för användargenererade rapport- eller bokprojekt. Samtidigt är jag teknisk idiot. Har ni några bra förslag på "wiki-hotell" eller andra lämpliga nyckelfärdiga lösningar för det här?)

7 kommentarer:

 1. Ingen dum idé. Jag har funderat lite i samma banor själv.

  Jag har försökt att skriva lite sådana artiklar på FRApedia, tex:
  http://frapedia.se/wiki/ACTA
  http://frapedia.se/wiki/Future_group
  http://frapedia.se/wiki/PKU-registret
  m.fl.

  Men det kanske behövs en by wiki som inte bara fokuserar på övervakning.

  SvaraRadera
 2. Det är väl detta Oscar Swartz snackat om ett bra tag nu, i form av Digital Idag, http://digitalidag.se

  Detta visar, precis som opensourcemjukvara, att inget formellt företag behöver ligga bakom teknisk utveckling. När tar vi bort (medicin)patenten, så att vi kan börja se opensourcemedicin komma?.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Hax! Christian Rudolf visste att jag jobbat en del med wikis och tyckte jag skulle hjälpa dig om jag kunde.

  Nu ser jag ju däremot för första gången Digital Idag, och den är inte dålig! Kan säkert bli bättre, men tror du att det skulle kunna vara vad ni behöver?

  Hursomhelst, en underskattad sak när det gäller allt user-generated content så är det att man måste förutsätta att den genomsnittlige användaren, alltså även de som redan är förbi läsare, inte tänker till ordentligt den mesta av tiden - därför krävs det att någon eller några tänker till ordentligt emellanåt för att med en vänlig hand vägleda resten av deltagarna till någon sorts ordning.

  Likaså behöver asynkron diskussion komplementeras med realtidskommunikation, så jag skulle föreslå att du ringer mig ("poquatelhar" på Skype) om du vill, så får vi se om jag kan hjälpa till!

  http://www.wikipatterns.com/ har en hop bra tips om om hur wikis vanligen funkar, fast de har också en vinkling som fokuserar väl mycket på wikin i isolering och tar inte in så mycket andra metoder eller förutsättningar för projekt. Mer varierat är då t.ex. http://www.communityspark.com/ . Men förläs dig inte, hör av dig! :-)

  SvaraRadera
 4. Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplast !
  /Miljöpåsen (d2w)

  SvaraRadera
 5. Ja, Karl Sigfrid är en pålitlig och principfast kille. Han kan man lita på när det verkligen gäller.

  SvaraRadera
 6. En wiki är inga problem att sätta upp, samtidigt föreslår jag att MediaWikis plattform, dels för att den konstant testat (wikipedia), dels för att den har tokbra säkerhet- & anti-klottersystem.

  www.mediawiki.org

  Den går att köra på de flesta webbhotell som tillhandahåller PHP-hostning.

  SvaraRadera
 7. bli delaktig http://www.thepetitionsite.com/1/make-plastic-degradable VARDAGSPLAST

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.