2008-10-13

Piratlagen: Ljög regeringen? Medvetet?

Här är en glidning som även borde intressera prasselmedia...

I mars gjorde justitieminsiter Ask (m) och kulturminister Adehlson Liljeroth (m) ett utspel om att de skulle ge vissa privata aktörer rätten att begära ut fildelares personinformation.

Det vill säga det som nu landat i det förslag till piratjägarlag som i förra veckan hamnade på lagrådets bord.

I mars sa både Ask och statsminister Reinfeldt (m) att piratjägarlagen bara skall handla om allvarliga brott och bara drabba dem som fildelar olagligt i stor skala.

Nu är frågan: Ljög de? Medvetet?

I det förslag som nu skickats till lagrådet finns inget krav på storskalighet. Den som laddat hem en enda mp3-låt på nätet är lovligt byte – det vill säga kan få sin privata information utlämnad till film- och musikföretagen och bli släpade inför rätta.

Till TT sade Reinfeldt den 14 mars...
Det här är i stället för att jaga en hel ungdomsgeneration. Det här är en legal grund för att komma åt dem som varit det riktiga hotet mot upphovsrätten, nämligen de som i stor skala ägnat sig åt att fördela upphovsrättsligt material.

TT: Men kommer inte unga som laddar ned film eller musik då och då också att bli jagade?

Inte så som jag menar att förslaget är utformat. Jag tycker snarare att detta är ett sätt att säkerställa det som var mitt syfte, nämligen att vi inte ska jaga en hel generation utan att komma ihåg att det allvarliga hotet mot upphovsrätten är de som i större skala ägnat sig åt detta.

Se även:
SVT:s intervju med Beatrice Ask den 14 mars.»
TT 14 mars.»

9 kommentarer:

  1. Ja, men det är väl klart att regeringen ljög. Medvetet. De har ju inte gjort annat!

    SvaraRadera
  2. Hur vet man att en politiker ljuger? Han rör på munnen!

    SvaraRadera
  3. Kan det vara så att Reinfelt hoppas att gammelmedia i kraft av att vara upphovsrättsintressent kommer till regeringens hjälp?

    Etablissemanget har kanske bestämt sig - medvetet eller omedvetet - att genomdriva upphovsrättsregimen på internet "no matter what." Oavsett om privatlivet eller känslan för privatlivet trygghet, hotas eller förstörs.

    Men detta är ju en krigsförklaring inte bara mot fildelargenerationen, som ensam består av miljoner människor, utan också mot alla andra som använder internet.

    Har regeringen, och traditionella politiker och media, förlorat sitt strategiska förstånd. Tycker de verkligen det är värt att ta en sådan risk det innebär för dem själva att behandla stora delar av samhället som fiender? Människor du behandlar som fiender, brukar bli fiender....

    SvaraRadera
  4. Tänk vilken hårdvaluta Öppna trådlösa nätverk kommer att bli efter att detta träder igenom!

    SvaraRadera
  5. Det som är så otroligt är ju att man inte kopplar till alla tidigare teknikutvecklingssteg.

    När tryckkonsten kom blev folk oroliga, inte minst de som skrev musik och pjäser, nu skulle ju deras verk kunna mångfaldigas och spelas upp var som helst utan att de fick en krona.
    Samma sak när gramofonen kom, musikproducenterna (konserthusen) blev förbannade och ville förbjuda, vem skulle komma till dem om de kunde lyssna hemma?
    När de allmänna biblioteken kom ville författarna förbjuda dem att låna ut böcker utan tillstånd av författaren själv, annars skulle ju ingen köpa böcker längre.
    När radion kom så skulle det vara helt förbjudet att framföra musik i radio, oavsett om den som gjort den gick med på det eller ej, för annars skulle alla musiker och producenter gå under.
    Kasettbanden samma sak, det blev så enkelt att kopiera mellan varandra att alla producenter och upphovsmän skulle få leva på gatan.

    VARENDA gång har man funnit en lösning som ger pengar till de som tillverkar och skapar det som blir mer lättillgängligt. VARJE gång har de som producerar också varit tvungna att förbättra sina produkter, att ge ett extra värde till orginalet som inte kopian ger. Detta har gett bättre produkter och ökat intresse.

    Frågan är bara om fildelningen blir den första gången i historien som de bakåtsträvande kapitalintressena vinner. Risken finns eftersom politiker i den mest utvecklade delen av världen verkar ense. Förr har det rått en konkurrens och risk för olika utveckling i olika länder som skulle ge fördelar för de som inte förbjöd.

    SvaraRadera
  6. "Jo jag vet vad jag sa och det var fel, men nu är det så att vi har lagen och vi måste använda den."

    -Reinfeldt, 2009

    Jag kan fan i mig sia om framtiden. Call me Nostradamus...

    SvaraRadera
  7. Lustigt nog verkar det som att man förväntar sig att alla som laddar ner musik på nätet bara kommer sitta och se på när deras favorittrackers åker ner en efter en, vilket jag har väldigt svårt att tro.

    Lämnas uppgifter ut både till företagen om fildelare och denna så kallade jakt drar igång så är det klart att det kommer starta ett skalv.

    För att inte heller tala om att dessa vanliga ungdomar som Reinfeldt syftar på när han säger att han inte vill att man skall jaga en hel generation tankar ner långt mer än bara en MP3-fil...

    SvaraRadera
  8. Det borde snart finnas en stor marknad för internetoperatörer som inte loggar någonting.

    SvaraRadera
  9. Hanlons rakkniv:
    Tillskriv aldrig något ont uppsåt när det är tillräckligt att förklara det med dumhet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.