2008-10-07

Sarkozy vill ha en kommandoekonomi

Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, vill att en global konferens så snart som möjligt genomdriver en "verklig och komplett" reform av det internationella finsnsiella systemet. Han säger också att alla aktörer måste övervakas.

Politiker som bestämmer hur den finansiella marknaden skall skötas. Övervakning av allt som sker på marknaden. Ehhh... lycka till!

Har vi inte sett nog av elände som orsakats av politiska beslut de senaste veckorna?

Länk»

13 kommentarer:

  1. Är det nu jag ska sjunga Internationalen?

    SvaraRadera
  2. "Har vi inte sett nog av elände som orsakats av politiska beslut de senaste veckorna?"

    Vi tog ett politiskt beslut, och det gick illa. Ajdå. Vi ska aldrig mera ta ett politiskt beslut, vi lovar. ;)

    SvaraRadera
  3. Jag väntar på att folk ska upptäcka vad den här sk "finansbubblan" som spruckit egentligen är.

    Ett pyramidbedrägeri i jätteformat.

    1. Basen består av sk subprime-lån.
    Dessa lån har långivarna tagit nya lån på för att driva upp värdet av aktierna som ges ut för att visa att subprime-lån ger effektiv avkastning..

    2. För att få värdet att fortsätta stiga krävs att fler tar sådana lån och att investerare placerar sina pengar hos långivare för att dessa i sin tur ska kunna ge ut nya subprime-lån som i sin tur driver upp värdet ytterligare på de investerade pengarna.

    3. De i toppen av pyramiden plockar ut jättebonusar medan de Amerikanska fattiga tar nya och större lån för husköp etc, detta driver upp värdet, vilket får fler att investera pengar.

    4. Sedan steg räntan, subprime-lånetagarna kunde inte betala sina lån, husen blev sålda på exekutiva auktioner till summor som inte motsvarade lånen.
    Detta gjorde att pengainflödet som säkerställde att fler investerare kom till nu avstannade och då föll korthuset eftersom värdet bara var fiktivt utan en bas av något reellt (varor/tillverkning/tjänster) utan levde på att fler fattiga tog lån och att investerare pmpade in pengar.


    Klassiskt pyramidbedrägeri, intala investerare att så länge de pumpar in mer pengar så har de chansen att tjäna ännu mer pengar, men de enda som blev rika var de i toppen av pyramiden och när pengainflödet avstannade så återgick det uppblåsta värdet till vad det egentligen var värt, vilket var i det närmaste noll eftersom det värdet redan blivit utplockat i form av jättebonusar.


    Jag hoppas detta låter logiskt, jag är inte ekonom, men jag har jobbat med MLM (Multi-Level-Marketing) och varit tvungen att lära mig den hårfina skillnaden mellan ett MLM och ett pyramidbedrägeri.
    Den skillnaden stavas "varor/tillverkning/tjänster".

    Subprime-spekulationen har inget av dessa utan levde enbart på att nya pengar kom in och det är detta som definierar ett pyramidbedrägeri.

    SvaraRadera
  4. Lägg sedan till lagstiftning som gör att:

    a) Det är kåken som är hela säkerheten för lånet. Låntagaren tar ingen personlig risk.

    b) Bankerna tvingas säga ja till lån även till folk som inte har råd med dem.

    Det är denna lagstiftning som gött hela subprime-bubblan.

    SvaraRadera
  5. Så är det när man tror att tokar på vänsterkanten ställer till det mesta. Då kommer ett konservativt nöt och visar att dom minsann också kan :-P

    SvaraRadera
  6. Svaret stavas politiker. Oavsett vilken färg de har.

    SvaraRadera
  7. Scaber Nestor: Din analogi med pyramidspel fungerar inte. Pyramidspel baseras på att de som dras in i sin tur skall anlita fler deltagare osv. I detta fall har det bara handlat om normal säljverksamhet där bankanställda dragit in kunder. Låntagarna har inte i sin tur förväntats dra in ytterligare låntagare.

    Mycket har gått snett, av olika anledningar, men att säga att det varit ett pyramidspel funkar inte riktigt.

    SvaraRadera
  8. Det intressanta är att folk på höger/vänsterkanten båda tar krisen som förevändning för att attackera sina motståndare.

    Även om HAX inte vill höra på det örat finns det massor av orsaker som har att göra med hur den reellt fungerade kaptialismen fungerat sedan 2000 och framåt (inte den utopiska).

    Verkligheten är alltid motsägelsefull och komplicerad än vad som får plats i de ideologiska modellerna.

    Skulden ska fördelas jämnt mellan många aktörer.

    SvaraRadera
  9. Jag som trodde Sarkozy var mer liberal än sossekandidaten Royal. Två socialister med samma agenda och inget alternativ. I och för sig har vi socialdemokraten Mona och nya socialdemokraten Fredrik att välja på 2010 så man kanske inte skulle klaga. Inte konstigt att kommando-Jimmy får 4,4 % i senaste mätningen. Folk börjar tröttna!

    Glöm inte heller att det var Clinton med anhang som lade basen för subprime genom att trycka på att alla skulle få chansen att äga sina hem, även de som saknade jobb. Bankerna hade bara att rätta in sig i ledet och det är inte mer än rätt att det brakar. Synd bara att folk inte ser just detta utan att det bara skylls på bonusar och feta direktörer, Gå banken med vinst så tar ledningen ut mer i lön. Nu insåg de inte att kraschen skulle komma så snabbt men de har säkert anat. Vem tar inte ut sin pension innan skeppet sjunker?

    SvaraRadera
  10. Men, och det är viktigt att komma ihåg, kriser är en del av det kapitalistiska/marknadsekonomiska systemet. Det kommer alltid att uppstå kriser av olika orsaker.
    Staten/politikerna bör liksom i högkonjunktur göra så lite som möjligt.
    Som en anekdot kan berättas om vad som hände i Sovjetunionen på 30-talet. Man visade filmen "Vredens druvor" för att visa hur eländigt det var i USA. (Det är för den som inte vet John Steinbecks bok om depressionen på 30-talet i USA http://en.wikipedia.org/wiki/The_Grapes_of_Wrath ) Filmen drogs in efter ungefär en vecka eftersom invånarna i Sovjetunionen blev så imponerade av att t o m fattiga människor i USA hade bil. Det hade man inte i Sovjet.

    SvaraRadera
  11. Se den här tecknade filmen som förklarar hur banksystemet är uppbyggt, och samtidigt förklarar på ett bra sätt hur bankerna skapar nya pengar. När man sett den så inser man hur lätt det blir kris och varför. Money as debt (47 minuter lång, mycket lärorika minuter). Själv anser jag att filmen borde visas i våra skolor.

    / --

    SvaraRadera
  12. Själv sitter jag mest och försöker smälta att jag hörde någon på radion från riksbanken erkänna att de sitter och lånar ut hitte på pengar till bankerna, men försäkrade att det inte kommer att driva upp inflationen eftersom de tar marknadsräntor för sina hitte på pengar.

    Är det bara jag som känner att vi kan få en Hitte på bubbla av det här? Känns lixsom fel

    SvaraRadera
  13. Glöm inte heller att det var Clinton med anhang som lade basen för subprime genom att trycka på att alla skulle få chansen att äga sina hem, även de som saknade jobb.

    Tvingade Bill Clinton bankerna att läna ut pengar till folk som som inte kan betala tillbaka?

    Vad var straffet om bankerna vägrade?

    Jag är idel öra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.