2008-10-07

Det svenska dödsstraffet

Människor häktas allt som oftast för att de är misstänkta för brott. En del av dem visar sig vara oskyldiga. I vissa fall kan man inte veta. Många är skyldiga.

Inte minst eftersom man i många fall alltså inte kan veta om en häktad person är skyldig eller ej – så måste den som spärrar in personen i fråga (staten) ta ansvar så långt det över huvud taget är möjligt för den inlåstes hälsa, liv och säkerhet. (Vilket den naturligtvis även skall göra för de som är uppenbart skyldiga. Kroppsstraff finns inte i den svenska straffskalan.)

Det sker allt för ofta självmord på våra häkten. Och det är fortfarande osäkert om de personer som tar sina liv är skyldiga. Det kan rent av vara mer traumatiskt för en oskyldig person (eller den som begått ett skitbrott) att bli inlåst än för den som är skyldig som synden.

Självmord på våra häkten kan kanske aldrig helt stoppas. Tyvärr. Men man skall naturligtvis göra vad man rimligen kan för att undvika dem.

Med detta som bakgrund vill jag rikta din uppmärksamhet mot ett fall som bitit sig fast hos mig. Det handlar om den man som hängde sig på häktet i Mariestad – och som upptäcktes av personalen och fick hänga kvar tills ambulans anlände.

Redan själva händelsen som sådan är hårresande. Och nu har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit med sitt utlåtande. Det säger att mannen kunde ha överlevt om häktespersonalen hade plockat ner honom. Detta är jävligt upprörande.

När staten utövar sitt våldsmonopol (till exempel genom att låsa in någon) då är det allvarliga saker. Då duger det inte att låta kaffesörplande, MBL:ande, oengagerade, initiativlösa och räddhågsna lallare som tror att livet är ett tv-spel ratta verksamheten. Det är samma sak som att införa slumpmässigt dödsstraff – utan föregående rättslig prövning.

Skall det vara så svårt att fatta att när staten måste gripa till sitt våldsmonopol – då måste de som sätts att sköta verksamheten vara kompetenta, ansvarstagande, omdömesgilla och redo för att kunna hantera all slags kriser som kan uppstå?

Länk»

12 kommentarer:

  1. Spelar det någon roll om snubben var skyldig? Eller för den delen om han redan dömts?

    Man ska också komma ihåg att en fällande dom bara inneburit att några politiker och någon eller några jurister trott att personen var skyldig, personen behöver inte vara skyldig för det.

    Men spelar det någon roll om det så var Englamannen som hängde sig?

    Personalen har ett ansvar för de intagnas säkerhet, de är i en sk garantpossition. Att medels underlåtenhet skada eller döda någon räknas då som ett aktivt brott. I det här fallet alltså mord eller dråp.

    SvaraRadera
  2. Man kan undra hur sådana människor, häktespersonalen alltså, egentligen är funtade.

    I grund och botten har det inget med ansvar, lagar och våldsmonopol att göra.

    En människa håller på att dö - rädda honom! Punkt.

    SvaraRadera
  3. Skall det vara så svårt att fatta att när staten måste gripa till sitt våldsmonopol – då måste de som sätts att sköta verksamheten vara kompetenta, ansvarstagande, omdömesgilla och redo för att kunna hantera all slags kriser som kan uppstå?

    Se där, ett ypperligt argument emot staten som sådan.

    SvaraRadera
  4. "kompetenta, ansvarstagande, omdömesgilla och redo för att kunna hantera all slags kriser som kan uppstå"

    Det här beskriver ju inte någon människa någonsin i någon organisation - åtminstone inte om du kräver att de alltid ska vara så här tiptop.

    SvaraRadera
  5. Häktning borde vara en sista desperat åtgärd för att skydda samhället från folk som antas vara en akut fara för sin omgivning -- men i själva verket används häktning fullt medvetet som en tortyrmetod, för att knäcka psyket på misstänkta personer som inte är ett dugg farliga.

    SvaraRadera
  6. legomenon: "men i själva verket används häktning fullt medvetet som en tortyrmetod, för att knäcka psyket på misstänkta personer som inte är ett dugg farliga."

    Det ligger nog en del i det du säger. Jag kommer att tänka på en dokumentär jag såg (kommer ej ihåg namnet) så sa de att den vanligaste anledningen till falska erkännanden var att personen helt enkelt ville komma hem. Att sitta i häkte och bli förhörd i kanske flera timmar är troligtvis ingen trevlig upplevelse. I sådana situationer så händer det att personer agerar irrationellt. Tex erkänner, vilket gör att de kan få fängesle, för att just slippa vara inlåsta.

    // rty

    SvaraRadera
  7. Nu är jag i grunden på Per Bylund sida här, men jag måse ändå obstruera lite... Oavsett om han var skyldig eller ej så var det (så vitt vi vet) inte häktespersonalen som hängde honom. Alltså känns det rätt långsökt att lasta dem för personens död. Jag menar, om jag låser in HAX i mitt badrum så begår jag ett fel. MEN, om HAX hänger sig i mitt badrum när han är inlåst? Är själva hängningen då mitt fel?

    SvaraRadera
  8. @Mad max:

    Så om jag håller dig fången och du får en depression på grund av detta och tar ditt liv, så ska jag inte lastas för din förlust av livet?

    Om ett barn på dagis hänger sig och personalen ser det men låter det hänga kvar och ringer efter ambulans, ska de inte lastas då?

    Om det var personal på ett boende för psykiskt sjuka?

    Om det var personal på ett boende för förståndshandikappade?

    När tycker du att garantansvaret träder in?

    SvaraRadera
  9. Men vi kan väl inte hålla staten ansvarig för saker individer gör mot sej själva? Oavsett vad staten gör?

    SvaraRadera
  10. Staten har ett principalansvar i förhållande till vilka staten placerar på vilka poster.

    I det här fallet är de de enskilda brottslingarna som ska ansvara för att personen i fråga dog, eftersom de hade ett garantansvar.

    SvaraRadera
  11. Monopol har aldrig framkallat kompetens, ansvar och omdöme, och kommer aldrig att göra det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.