2008-11-05

FRA: Sverige har världens mest menlösa kulturelit

Något som har förbryllat mig under hela FRA-debatten är var den så kallade kultureliten håller hus.

Varför hör vi inte Horace Engdahl tala om människans rätt till sina egna ord? Varför hör vi inte Kristina Lugn läsa dikter om den lilla människan mot makten? Var är nidporträtten i olja av Reinfeldt? När kommer romanen och pjäsen om den övervakade medborgaren Svensson? Var är de ilskna uppropen? Varför är det så tyst på kultursidorna?

Beror det på att det svenska kulturlivet till stor del är skattefinansierat – och att man inte biter den hand som föder en?

Eller bryr sig kultureliten inte? Har den inte fattat? Är den för fin i kanten för att försvara medborgarnas rätt till integritet?

Det är märkligt.

13 kommentarer:

 1. Jag har för mig att riksteatern har haft nått projekt angående det ämnet, sen tycker jag att jag ser övervakningskameror i nidbild lite här och var i den samtida gatukonsten. Med mera...

  Men, som sagt, var är Horace o Kristina?

  De är nog precis som du säger, lite för fina och ointresserade.
  Men i t.ex. konsthögskolorna vet jag att FRA-lagen inte har särskilt många anhängare.

  Men, från Engdahls håll är det Lugnt!

  SvaraRadera
 2. Intelligentian.. Vi ser ett skifte.

  De intellektuella tänkarna skrev böcker, fanns i tidningar osv.. Var hittar vi de nya tänkarna? Jo, på nätet, de frotterar sig inte med föredettingarna, som idag verkligen är föredettingar. Det område som lockar till sig de skarpa hjärnorna idag är IT-området, och de nya hjärnorna som intresserar sig politiskt hittas i kretsarna kring piratpartiet.

  / --

  SvaraRadera
 3. De är historia.

  Som anonym skrev ovan så ersätts de mer och mer av den enorma flora av kompetenta konstnärer, debattörer och yrkesmänniskor. Deras talan har helt enkelt inte samma vikt och betydelse längre.

  Det kan faktiskt vara så att det inte är de som slutat bry sig, vi kanske har slutat bry oss om dem.

  I och med detta kanske de, med bekvämligheten i bakhuvudet, fogar in sig i raderna och "håller käften som en god medborgare bör"...

  SvaraRadera
 4. Nu tycker jag du är orättvis mot kultureliten. Dom försöker visst påverka regeringen. Så fort det är någon politiskt person eller förslag som på något långsökt sätt i förlängningen kan hota deras bidrag blir det ett jävla hallaballo. Dom väljer sina strider på ett sätt som inte hedrar dom.

  Ulf L

  SvaraRadera
 5. "Kultureliten" är varken en elit eller sysslar med kultur. De är bara maktens megafoner. När hörde man någonsin en "kulturelit" kräva mindre stat och mindre politisk inblandning i folks affärer?

  SvaraRadera
 6. Ok. De vi normalt förknippar med
  det intellektuella gardet är av olika
  anledningar inte där vi vanligtvis förväntar oss att hitta dom.

  Men vart håller de människor vi
  normalt kallar för "kändisarna" hus?

  Om nu våra internetleverantörer skall
  snoka på innehållet i vår trafik, hur
  kommer den verksamheten att skötas?
  Förmodligen blir det en jävla
  lekstuga där vissa har möjlighet
  att göra vad de vill. Inklusive
  att för ersättning tjalla för
  skvallerpressen. Det kommer att
  vara riskfritt, eftersom det kan
  vara vem som helst.

  Våra kändisar borde varit på
  mynttorget och skrikit sig hesa
  som oss andra. De kan komma att
  minnas papparazzis i varje buske
  som de goda tiderna.

  SvaraRadera
 7. Nja...Att det sitter en massa folk fastnitade som skapade utrymme åt sig själva och sina ideer för 30 år sedan och mer beror på att inga andra gjort samma sak sedan dess.

  Det kan man knappast skylla på dom.

  Ska dom göra jobbet åt er?

  Är dom ivägen?

  Knuffa bort dom.

  SvaraRadera
 8. Vi har nog helt enkelt inga intellektuella i Sverige. Vi har ett litet halvilliterat vänsterkotteri som kallar sig det medan de själ skattepengar. De består av de som inte var skarpa nog att få en akademisk post i USA där vår intelligentia accumuleras.

  SvaraRadera
 9. Vi har nog helt enkelt inga intellektuella i Sverige. Vi har ett litet halvilliterat vänsterkotteri som kallar sig det medan de själ skattepengar. De består av de som inte var skarpa nog att få en akademisk post i USA där vår intelligentia accumuleras.


  Det däremot är fullständigt nonsens.

  SvaraRadera
 10. Om du med kulturelit menar kulturvänstern (vilket ju i de flesta fall är synonymt) så är ju alla desa emot FRA-lagen, vad jag vet men tvekar nog att aktivt ge sitt öppna stöd åt en så "borgerlig" kampanj som FRA-motståndet är.
  Det är precis som det alltid varit - klasskampen går före allt annat. "Högern" skall inte få något gratis, inte ens om de har rätt i en fråga.

  SvaraRadera
 11. FRA är för svårt för de flesta inom den sk kultureliten.

  Det är ett problem att antingen är denna elit ngt slags flumvänster, eller så är det just en elitistisk elit så högt över vanliga människor att de inte vill beblanda sig med skitet i vardagen.

  SvaraRadera
 12. Det är uppenbart att Fra frågan är svår för alla.

  Även för dom som driver frågan hårdast eftersom så få av dom ställer frågan:

  Vem är storebror och vad är det hos honom som gör att två regeringar med skilda politiska mål så gärna uppfyller hans målsättningar?

  SvaraRadera
 13. Slopa alla skattefinansierade "konstnärslöner" o stipendier för kulturmaffian.

  Låt folkets och rättvisans riddare svälta ett tag.

  Minns att hungriga vargar jagar bäst.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.