2008-11-04

The Return of FRA 1.01 - En krigsförklaring


Det blev som jag fruktade. FRA-lagen av den 18 juni börjar gälla vid årsskiftet.

Vi kan dessutom vara rätt säkra på att tilläggspropositionen med kompromisserna i FRA 2.0 inte kommer att komma under våren. Varför? Man kan i och för sig aldrig veta; men jag kan inte föreställa mig att regeringen har så dålig fingertoppskänsla att den riskerar en ny FRA-strid mitt under brinnande EU-valrörelse. Istället lär kompromissen hamna på riksdagens bord i början av hösten 2009. (I skuggan av det svenska EU-ordföandeskapet och drygt ett år innan riksdagsvalet.)

Det är naturligtvis fräckt, ohederligt och demokratiskt tveksamt när regeringen nu driver igenom en lag som den själv (med uppgörelsen om FRA 2.0) har erkänt är dålig. Man kan fråga sig varför det är så bråttom. Att vänta hade varit att visa ledarskap.

Några andra röster:

Inte heller Mark Klamberg är förvånad. Tomas talar om maktmissbruk av en ny dignitet.

SvD:s ledarblogg skriver Sanna Rayman "FRA-lagen i den form som den klubbades i juni är inte samma sak som det man enades om i september. Behöver jag påminna om att lagen som klubbades i juni tvärtom är den dära lagen som gjorde så väldigt många människor så väldigt upprörda? Ska vi verkligen dra hela den valsen igen?"

Alliansfritt Sverige skriver "Att vanligt folk inte kunde lita på regeringen var väl rätt uppenbart sedan tidigare, men att riksdagen inte heller kan lita på regeringen är något nytt."

Mina Moderata Karameller funderar på hur man kan göra för att skydda sig från avlyssningen.

Farmorgun i Norrtälje pekar på den intressanta möjligheten att det hela kan vara taktik för att få oss FRA-kritiker att nu börja kampanja för FRA 2.0, istället för mot FRA som sådant.

Hans på Motpol påpekar att många har varnat för att det skulle kunna bli så här. En av dem är Christian Engström i Piratpartiet. Han frågar sig lakoniskt i dag "Vad hade ni väntat er?"

Jinge konstaterar buttert "Nu räcker det inte längre med att stå och grina i riksdagens talarstol. Nu är vi där."

Och Rick Faklvinge funderar kring vilka försvarslinjer som nu återstår.

13 kommentarer:

 1. Som jag skrev hos emma, detta är inga nyheter. Den 25 sept skrev RoD:

  "Detaljerna i lagen kommer i den proposition som regeringen nu ska formulera. För att hinna med en ordentlig remissbehandling ska propositionen lämnas senare än i december, vilket var tanken tidigare.

  Regeringens ambition är att ändringarna i lagen ska var på plats i oktober nästa år. Det är först då som FRA får tillgång till kablarna och signalspaningen kan starta."


  Det är allvarligt att 18-juni-lagen tillåts träda i kraft. Men vi har vetat det mer än en månad nu.

  SvaraRadera
 2. Politik är ett smutsigt hantverk. Ge dig aldrig in i den om du inte är beredd att skita ner dig, såväl på utsidan som på insidan.

  /LD

  SvaraRadera
 3. Men det är väl bara i Sverige myten upprätthålls om att politik är en sysselsättning för välmenande idealister.

  /LD

  SvaraRadera
 4. Jag orkar inte gräva i arkivet nu, men jag varnade för det här så fort FRA 2.0 lades på bordet.

  SvaraRadera
 5. Det är ingen nyhet, men det är värt att uppmärksamma det moraliska förfallet i regeringen.

  Och vädja till de sex att kräva respekt för sina 15 punkter.

  SvaraRadera
 6. Henrik: Jag gjorde om din bild för ett tag sedan pga dess storlek och format.

  Jag hjälper gärna till med mina färdigheter om det behövs så använd bilden ifall du önskar :-)

  http://ssargon.se/nyastatsi.png

  SvaraRadera
 7. Det som hänt är skäl nog för att på nytt kräva RIV UPP och GÖR OM! Det finns inget förtroendekapital kvar - regeringen är bankrutt!!!

  SvaraRadera
 8. FRA kommer inte att ha tillgång till kablarna den 1 januari 2009 utan det som då sker är att den eterinhämtning som myndigheten idag gör blir mer begränsad. Bla. ska man ansöka om tillstånd. På vilket sätt innebär detta en försämring jämfört med dagens relativt oreglerade verksamhet?

  SvaraRadera
 9. @Anonym:

  Den "oreglerade verksamheten" är olaglig och kriminell. FRA-lagen gör den laglig, det är problemet.
  Väldigt få organisationer som sysslar med medvetna, systematiska och kriminaliserade brott mot mänskliga rättigheter får en lag som tillåter dem att fortsätta som belöning för sina brott.

  SvaraRadera
 10. @anonym

  Vart ska de söka tillstånd?
  Den "domstolsliknande" nämnden existerar inte.

  Det som händer den 1/1-09 är att de får tillgång till svenska kabelnätet, att kabeloperatörerna inte dragit en förlängningskabel ännu spelar ingen större roll då jag tvivlar på att FRA bara har trådlös kommunikation.

  Tvärtom så har de nog sveriges bästa kabelanslutning redan nu.

  Tillstånd har de ju uppenbarligen skitit i förr, så varför skulle de bry sig om det nu med Tolgfors som hindrar ev sanningskommissioner?

  SvaraRadera
 11. Vad har hänt med anmälan av FRA-lagen till Europadomstolen? Centrum för rättvisa hade för avsikt att dra tillbaka anmälan. Lite väl snabbt, tycker jag.

  SvaraRadera
 12. Jag vill göra avlyssningen verkningslös. Så: hur kan JAG hjälpa ryssar och araber att skydda sina kommunikationer?

  SvaraRadera
 13. Här är en bättre bild på Fredrik:

  http://farm4.static.flickr.com/3144/3006134806_df44652ee7.jpg

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.