2008-11-02

Som en fin pralin...

Jag fullständigt älskar pamfletten som kommunikationsmedel.

På 20-40 sidor i behändigt rockficksformat utvecklar en ilsken författare kort, koncist och ofta rätt elakt ett politiskt eller filosofiskt budskap. Det krävs inte mer utrymme. Författaren kan hålla sig till ett huvudbudskap och det är levererat till mottagaren inom högst en halvtimma. Jag tror faktiskt att pamfletten, bland de tryckta pubikationerna, är betydligt mer effektiv än tjocka tegelstenar till böcker om ditt och datt. Helt enkelt eftersom folk orkar läsa den.

En av mina favoriter är Herbert Tingstens Tredje ståndpunkten – en orimlighet (Albert Bonniers förlag 1951). Den får man nu för tiden springa runt på anitkvariat för att hitta.

En annan är Maciej Zarembas Bertil Ohlinföreläsning 2003, som finns i tryckt form – och som PDF att hämta hem här. Bakgrunden är att folkpartisterna var sura över att svenska folket sa nej till euron och ville att Zaremba skulle leverera en föreläsning under temat När blir Sverige europeiskt?

Och det gjorde han. Med besked. Det nämns inte speciellt många ord om euron eller EMU. Däremot är det en svidande uppgörelse med svensk inskränkthet, nationalism och besserwissermentalitet. Även folkpartiet och självaste salig Bertil Ohlin får smisk på bara stjärten. På sverigedemokrater bör denna pamflett ha samma effekt som vitlök, kors och vigvatten på vampyrer.

Jag som är EU-skeptiker och samtidigt älskar Europa skrattar så det kluckar när jag läser denna pamflett. Den är som en fin pralin, eller kanske ett riktigt gott glas vin. Anbefalles!

Men varför görs det så få pamfletter nu för tiden? Man kanske borde ändra på det...

15 kommentarer:

  1. Off topic, men kanske något som intresserar:

    http://euobserver.com/9/27026

    Frankrike röstade nyligen igenom sin "three strikes"-lag med syfte att stänga av fildelare från nätet, trots att den strider mot EU-parlamentets beslut om telekompaketet. Inte konstigt att Sarkozy försökte få EU-kommissionen att köra över beslutet.

    SvaraRadera
  2. Redan på sidna tre kallar han Karl XII:s styre för militärdiktatur och inser att han ingenting vet, förstår eller har att säga :-(

    SvaraRadera
  3. Verkar som om det bara fler fler och fler intressen som verkar vilja begränsa friheten på internet. Från politiker som inte gillar att folk bloggar sina fria åsikter... till skivbolag... och nu då slutligen... Svenska Travsportens Centralförbund!

    Alla verkar tycka att där med individens frihet, bara ställer till trassel och oreda i tillvaron. Det var bättre förr när människor inte hade så stort val. Det var bara antingen höger eller vänster. ICA eller Konsum. Volvo eller SAAB. Jeans eller manchesterbyxor. TV1 eller TV2. Lotto eller stryktips. Eller bara Systembolaget och Fonus.

    Frihet är tydligen något som är högst irriterande för flertalet intressen här i samhället. Finns två vägar. Antingen sitter vi passivt och låter oss bli berövade på vår frihet. Eller så drar vi en gräns, där ingen har rätt att varken närma oss eller röra vår frihet och integritet.

    Vilket väljer vi?

    SvaraRadera
  4. Pamfletthögern ftw

    SvaraRadera
  5. Nu tänker jag högt, men, vore det inte åtminstone mat för tanken, att tänka sig ett parlamentariskt system uppdelat i två "råd". Där det ena har till uppgift att se till oss människors och de mänskliga behovens bästa. Medans det andra "rådet" ser till företag och organisationers bästa.
    Vitsen med detta tänkte jag mig skulle vara att de politiker (människor) som sitter i de här råden inte behöver hymla med var de har sin lojalitet (ibland tycker jag dagens politker har för många särintressen, så det blir bara en grå massa i output.), det blir effektivare, mer transparanta instutioner och kanske kanske en lite trevligare värld...

    SvaraRadera
  6. Själv älskar jag "böcker" som är max 15x10 cm och mindre än 100 sidor långa. Finns inte speciellt många... Dom slinker ned perfekt i innerfickan och läses med välbehag på tunnelbanan och andra små hållplatser på livets resa.

    SvaraRadera
  7. ludde,

    jag gillar tanken men är inte risken överhängande att båda råden ändå bara ser till sitt eget (politikernas) bästa?

    SvaraRadera
  8. Klicka på mitt namn och ladda ner (Från TPB) dokumentären "Technocalyps" av holländaren Frank Theys.
    Tar upp betydelsen av ett fritt internet bl.a...

    "Part 1 gives an overview of recent technological developments (biogenetics, artificial intelligence, robotics, implants, nanotechnology,…) and prognoses made by leading scientists about the impact of these developments in the near future.

    Deel 2: Preparing for the Singularity
    In this part advocates and opponents of a transhuman future are weighed against each other; prognoses are done when we can expect the transhuman revolution and how people are preparing for it already now.

    Deel 3: The Metaphysics of Technology
    This part covers the metaphysical consequences of the new technological revolution. On the one hand scientist start to use metaphysical concepts to describe the impact of their research, on the other hand, a surprisingly large number of scientific projects is inspired by religious aspirations and more and more theologians from any religious or spiritual belief are getting interested in these aspirations of new technology, making the discussion inextricable complex."

    Enjoy!

    SvaraRadera
  9. Johan: Förmodligen :)
    -men när vi gett upp hoppet, vad har vi då kvar?

    SvaraRadera
  10. En av mina favoritpamfletter:

    http://www.mutualist.org/id4.html

    "THE IRON FIST BEHIND THE INVISIBLE HAND

    Corporate Capitalism As a State-Guaranteed System of Privilege"

    SvaraRadera
  11. Ludde: Ingen risk att TechnoCalypsen kommer när man bara kan ladda ner filmen om den i 20kb/s. Seeda! :)

    SvaraRadera
  12. Jag seedar för fullt nu...

    SvaraRadera
  13. Oops, glömde dra upp uppladdnings hastigheten i torrent-programmet, nu ska det gå att tanka ner i 11200kb/s!

    SvaraRadera
  14. haha, yeah, att sverige är ett ställe där du kämpar för kollektivt snöslask vet alla redan.
    dock vill jag inte leva under europeiska byråkrater
    och deras privata centralbanker som fuckar det sanna liberala ekonomiska systemet med sin euro.http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

    SvaraRadera
  15. Oh, pamfletten lever kvar - på nätet! Hela jämrans bloggosfären är en serie pamfletter. Måhända avviker nu många i sina enskilda texter ifrån ett ämne och lastar både det ena och det andra (vad har katter med saken att göra?) på vad de nu desperat försöker hålla sig, men i synnerhet de välskrivna bloggarna, som din eller Blogge, kan sägas vara tydligt pamflettinriktade.

    I övrigt håller jag. En av mina första litterära kärlekar var "A modest proposal", vilken väl åtminstone faller i pamflettens familj.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.