2008-11-16

Upphovsrätts-maffian

Svenska företag som pressar CD-skivor kräver intyg om att upphovsmannen är med i Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) och i Nordic Copyright Bureau (NCB) för att över huvud taget tillverka några skivor.

Och de artister som är med i Stim och NCB måste överlåta en del av sina rättigheter och intäkter till de två organisationerna.

Att själv licensiera sin egen musik (under till exempel Creative Commons) och själv sälja sina egna skivor blir alltså närmast en omöjlighet. På detta sätt tvingas musiker in i ett system som många av dem inte vill vara en del av – och som uttalar sig i deras namn när de kräver inskränkningar i integriteten och internets frihet.

Vad säger konkurrensverket? Borde inte någon göra en riksdagsfråga av det här? Är inte detta ett fall för EU:s kartll- och monopoljägare?

Läs mer och möt en drabbad artist hos Christian Engström»

13 kommentarer:

  1. "Och de artister som är med i Stim och NCB måste överlåta en del av sina rättigheter och intäkter till de två organisationerna."

    Detta hade jag ingen aning om. Förklarar lite varför STIM är så på hugget vad det gäller att kräva in pengar.

    Har en bekant som drev eget gatukök en gång i tiden. För att göra det lite trevligare att dagligen stå inne i den där baracken, så hade han naturligtvis en radio påslagen. Pga detta fick han senare ett brev från STIM, där han blev uppmanad att betala licens för att denne spelar musik offentligt för åhörare. Han trodde det var ett misstag, eftersom han inte har riggat en anläggning för att underhålla varken kunder eller förbipasserande. Det var bara för eget bruk, innanför kioskluckorna. Men nej då. Pengarna skulle in till STIM oavsett! NO MERCY!

    SvaraRadera
  2. I Sverige gäller fackets lagar.
    Jfr Salladsbarer och Vaxholm.

    Fackavgifter ska betalas, även arbetsamma musiker ska betala.

    Den svenska modellen RULES fett.

    /Waanja

    SvaraRadera
  3. Det finns inget liberalt med konkurrensregleringar. Konkurrensverket bör avskaffas.

    Skulle vi avskaffa upphovsrätten och endast ha kontrakt, där man endast binder köparen att inte kopiera vidare verket, så skulle antagligen en global jätteorganisation liknande STIM växa fram. För att öht. köpa någon bok, film. musik eller mjukvara så skulle du behöva skriva under ett kontrakt där du lovar att aldrig kopiera ett verk som står under den globala upphovsrättsorganisationens skydd, oavsett om du har köpt verket eller inte.

    SvaraRadera
  4. Sådana kontrakt utsätts vi nästan dagligen för. Om du köper en licens med t.ex. Windows, spel eller på t.ex. CD, så är paketen plomberade. Det står skriver att den som bryter dessa sigill och öppnar emballaget, har man alltså godkänt ett licensavtal (kontrakt) där användaren därmed har godkänt alla punkter som ingår i avtalet. Godkänner man inte detta licensavtal, skall man inte heller öppna förpackningen. HAr man redan öppnat, är det alltså försent! Detsamma sker när man intallerar program. Man får upp en ruta där man skall kryssa för att man godkänner licensavtalet. Kryssar man inte för rutan, går det inte att komma vidare med installeringen.

    SvaraRadera
  5. Pressa skivan utomlands. Billigare, friare, enklare och de svenska presserierna konkar. Alla vinner.

    SvaraRadera
  6. säs "Det finns inget liberalt med konkurrensregleringar. Konkurrensverket bör avskaffas."

    Jo. Jag försökte bara sätta in exemplet i den kontext och verklighet som vi har just nu. För att göra det begripligt.

    SvaraRadera
  7. skatt är stöld:

    Bara besserwisser inlägg från dig här på HAX blogg, undrar varför.
    Klaga lite här, klaga lite där. Vara super-analt petig med allt HAX skriver, utan att vara konstruktiv.

    Kan det vara bloggstrategin månntro
    ?
    Eller bara nån jävla gnäll-runkare?

    SvaraRadera
  8. Privata företag och organisationer bör få villkora sina medlemsskap och tjänster precis hur de vill, på en fri marknad.

    Att kräva att staten (konkurrensverket) skall tvinga dem till det ena eller det andra är oliberalt.

    SvaraRadera
  9. Problemet är att staten är aktiv i STIM där man sitter i styrelsen, (i alla fall under tiden som denna motion inlämnades). Dvs om det var en fri marknad så skulle det inte behövas något Konkurrensverk. Men om staten är aktiv bland intressenterna så måste det finnas ett verk som kollar så att staten sköter sig.

    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2001/02&bet=L297

    Citat:
    "Det var inledningsvis kulturpolitiskt viktigt att staten engagerade sig i detta genom bl.a. lagstiftning och deltagande i STIM:s styrelsearbete."

    "Genom nuvarande lagstiftning, och framförallt genom den statliga styrelserepresentationen, får STIM i många fall ett starkt statligt stöd för beslutade avgiftsnivåer."

    "Som styrelserepresentant ska man alltid verka för organisationens bästa – i detta fall handlar det om att verka för högsta möjliga STIM-avgift. Statens styrelserepresentanter har i detta sammanhang en bejakande roll."

    "Som statlig styrelserepresentant ska man också verka för att STIM-avgifter hålls på rimliga och rättvisa nivåer samt att de fördelas på rätt sätt mellan skilda aktörer – radio/TV i förhållande till levande musik m.m. Här har statens styrelserepresentanter en övervakande roll."

    Den ena handen vet som vanligt vad den andra gör.

    SvaraRadera
  10. Å andra sidan kan man undra över varför artister ska tvingas till att sälja t-shirts och annat krimskrams, ställa upp på konserter etc, bara för att folk av ren snålhet/girighet inte betalar för sig när det gäller digitaliserade låtar. Beror diskussionen om moral (mitt och ditt-kapitlet) bara på vilken teknik som möjliggör nerladdning är det faktiskt ganska tragiskt.

    SvaraRadera
  11. En annan intressant synvinkel på detta är ju möjligheten att betala sina upphovsrättsavgifter i ett annat EU-land, enligt principen om fria flöden för tjänster inom unionen.

    Jag vill minnas att flera stora utomhusfestivaler för ca sex år sedan funderade löst på att skriva avtal med motsvarande organisation på ex Malta så att den slutliga regleringen sköts av dem.

    Anledningen var så klart att STIM tar så ohemult mycket betalt (storleksordningen halv miljon kr/år) och samtidigt låter den interna administrationen äta upp stora delar av det inbetalda beloppet.

    SvaraRadera
  12. Va? "Pressa skiva"? Gör man det fortfarande?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.