2008-12-18

Arg tant till Bryssel

Marit Paulsen är tillbaka – och har vunnit folkpartiets provval inför vårens Europaval.

En oförutsägbar ilsken tant före Olle Schmidt, som ju faktiskt gjort en del bra saker. Suck.

Hela listan»

14 kommentarer:

  1. Kanske kan detta tolkas som att folkpartiets medlemmar inte gillar elitpolitikernas extremt federalistiska överhetsperspektiv. Jag vet inte exakt vad Paulsen står för.

    Ibland får jag känslan av att folkpartiets yrkespolitiker sätter en ära i att tycka tvärt om mot vad ”mannen på gatan tycker”. Vanligt fölk är EU-skeptiska -> låt oss älska EU. Vanligt fölk vill dricka sprit -> låt oss driva en förbudslinje. Vanligt folk är rädda för FRA-lagen -> låt oss visa hur ansvarsfulla vi är som är för FRA-lagen. Vanligt folk vill sänka U-hjälpen -> låt oss driva på en höjning av U-hjälpen för att visa alla hur storsinta vi är.

    Om vi folkpartister riktigt anstränger oss för att visa att vi vågar ta obekväma ståndpunkter kan vi bevisa att vi platsar i de fina salongerna och att vi tillhör den upplysta eliten. Vi folkpartister är ädlare och bättre människor än alla andra som inte faller för svennarnas inskränkta okunniga fördomsfullhet. Obs sarkasm.

    Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag håller med HAX om att detta är illa. När Marit Paulsen satt i EU-parlamentet 2002 var hon en av de som hårdast försvarade EUs extremt restrikitva vitamindirektiv.

    Vitamindirektivet var ett rent beställningsarbete från Tyskland coh Frankrike som ville hindra sina medborgare från att köpa vitamintillskott över internet från andra EU-länder. För att blockera detta tvingade Tyskland/Frankrike på övriga EU-länder sitt eget restriktiva regelverk genom sina bakdörrar in till EU-Kommissionen.

    Nästan alla vitaminer och andra kosttillskott som vi kan köpa i liberala länder som Sverige, Holland och UK är förbjudna (eller klassade som läkemedel) i Tyskland/Frankrike. Bakgrunden är att Frankrike förlorade ett mål i EU-domstolen där de stoppat privatimport via posten av Q10-tabletter (Greenham and Abel). Tyskland förlorade ett motsvarande mål där de stoppat import av vitlökskapslar (som är klassade som läkemedel i Tyskland). Enda sättet för Tyskand att stoppa detta var med ett nytt EU-direktiv.

    Därför driver nu Kommissionen/Tyskland/Frankrike på att för att införa extremt restriktiva så kallade Maxiumum Permitted Levels (MPL) för kosttillskott. Dessa bygger på en riggad och korrumperad vetenskaplig bedömning av risker med kosttillskott, där man förvränger vetenskapliga data för att i namn av konsumentskydd kunna strypa denna marknad. En-grams C-vitamin tabletter kommer att stoppas och MPL att hamna på 225 milligram. Maxhalten av betakaroten hamnar så lågt att en morot skulle förbjudas (pga av för högt vitamininnehåll) om den såldes som kosttillskott. Maxdosen av selen är så låg att två paranötter skulle förbjudas om de vore ett kosttillskott. Detta samtidigt som stora delar av Europas befolkning lider av selenbrist pga av att berggrunden och jordarna i Europa är selenfattiga.

    På samma sätt visar studier att i befolkningsgrupper med dåliga matvanor (som tonåringar) eller boende i norra Europa under vinterhalvåret kan 20 – 60% av dessa grupper lida av brister på ett flertal viktiga vitaminer och mineraler.

    De flesta kosttillskott som säljs i Sverige kommer att stoppas för att de innehåller för höga vitamin- och mineralhalter!

    Som sagt var, Marit Paulsen ville förbjuda vitaminer förra gången hon satt i EU-parlamentet. Möjligen var hon inte tillräckligt driven i det brutala maktspel som pågår bakom kulisserna för att inse att hon blev lurad. Hursomhelst är hon skyldig svenska väljare en förklaring. Står hon fast vid att det är en bra idé att Sverige ska tvingas förbjuda produkter som varit godkända av svenska myndigheter i årtionden och utan problem sålts på den svenska marknaden – bara för att Tyskland ska slippa rucka på sina egna förbud av ofarliga produkter?

    SvaraRadera
  3. Huh? Jag tyckte Marit Paulsen var bra, en riktig kärring med integritet som satte sig på tvären mot de värsta galenskaperna. Bondförnuft är bättre än inget förnuft alls.

    SvaraRadera
  4. Faktiskt; jag tycker också att Marit Paulsen är ett bra fruntimmer.

    En människa som vågar vara sig själv; och som vågar stå för sina åsikter.

    SvaraRadera
  5. Nu var jag iofs inte i Bryssel när hon satt i EP senast. Men vad jag har förstått var "den käcka tanten" förfärlig som politiker. Minst lika klåfingrig som alla andra, utan att för den sakens skull veta vad hon gjorde.

    Populistisk batongpolitiker som gillar kor mer än människor, är ett typiskt omdöme inifrån (fp). Verkar gå bra ihop med Björklund.

    SvaraRadera
  6. Eller för att uttrycka det enkelt: Den rekorderliga ytan behöver inte stämma med innehållet.

    (Jag kan också tycka att hon är "ett skojigt fruntimmer". Det innebär inte att jag vill ge henne makt.)

    SvaraRadera
  7. HAX, har du konkreta exempel?

    PS. Hur lämpligt är det att välja in en 70-åring som hoppade av från politiken 2004 pga av allvarliga hälsoproblem?

    PS2. Glöm inte att Paulsen var sosse fram till 1998.

    SvaraRadera
  8. HAX: Just Jan Björklund ser jag som ett befriande undantag från Folkpartiets elitistiska tvärt om-attityd som Sofia beskriver, speciellt när det gäller skol- och rättspolitik.

    Det bör kanske påpekas att jag inte håller med Björklund i frågor som t ex Euro, Natomedlemskap och FRA-lagen.

    SvaraRadera
  9. Om man säjer så här.

    Björklund har samma känslomässiga värde för nån som inte röstar på alliansen som Palme hade för nån som röstar för alliansen.

    Om det är bra eller dåligt för alliansen väljer ni själva.

    SvaraRadera
  10. Tyvärr tillhör jag inte dom där kalenderbitarna med ett suveränt minne; jag träffade väl Marit när hon jobbade hårt för att Sverige skulle gå med i EU.
    Hon hade väl ett stort engagemang för svenska potatisars kvalitet också vill jag minnas.
    Hon har också på nära håll fått uppleva hemskheterna med att vara så kallad "tyskunge" vill jag minnas.
    Hon har skrivit en bok om det; som jag läst; men vars titel jag så klart glömt.

    SvaraRadera
  11. Marit, bra och skojig.
    Men var hon står i dagens aktuella frågor vet jag inte.

    Väljer jag fp, skulle jag nog kryssa Maria Leissner. Emot FRA helt klart i alla fall.

    Men Olle är ju oxå hyfsad.

    SvaraRadera
  12. Men åldern ska inte vara ett argument emot Marit.
    Det finns alltför många unga med gamla hjärnor.....

    läsoxå
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/hittat-en-sosse-man-kan-kommentera.html

    SvaraRadera
  13. I parlamentet jobbade Marit hårt för att få till ett märkningssystem för restauranger. Bra restauranger skulle förses med en smiley.

    Olle Schmidt jobbar mest för att begränsa införselkvoterna för alkohol till Sverige. Det lär i och för sig inte Marit göra, men ingen av de båda folkpartisterna kan rimligen kalla sig liberal.

    SvaraRadera
  14. Paulsen gör come back för att hon tycker Lissabonfördraget är bra.

    Det är skäl nog att inte rösta på fp.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.