2008-12-08

Britterna censurerar Wikipedia

I Storbritannien har vissa internetoperatörer börjat blockera tillgången till Wikipedia. Skälet sägs vara att där kan finnas material som kan uppfattas som barnporr.

Speciellt är det ett omslag (från 1976) på en av det tyska hårdrockbandet Scorpions skivor som upprör. Följ Wikimedia-länken nedan för att se bilden. Man får nog anstränga sig för att bli upphetsad av den. Och för övrigt är det mycket märkligt att man ger sig på ett uppslagsverk, för att det inte vill censurera musikhistorien.

Fullt så här långt har det kanske inte gått i Sverige. Ännu. Men här finns en likadan lista över web-platser som skall blockeras, vilket de flesta internetoperatörer också gör. Och föga förvånande har det visat sig att många av webplatserna på denna lista inte har ett dugg med barnporr att göra. Dessutom är det så gott som omöjligt för oskyldiga att bli strukna från listan, eftersom den inte bygger på någon rättslig prövning – utan är ett samarbete mellan organisationer, privata företag och polisen i något slags luddig rådgivande funktion.

Dessutom medverkar Telia till filtrering av detta slag genom sitt europeiska carriernät.

Som vanligt offras yttrandefriheten och rättssäkerheten på moralpanikens altare.

Wikimedia: British ISPs restrict access to Wikipedia amid child pornography allegations»
Facade Posse: A fascist state in the making»
IDG.se: Telia släpper gratis spärr mot barnporr»

(Tipstack: Daniel)

Uppdatering: Även SvD skriver nu om detta.»

14 kommentarer:

 1. Hon måste ha lidit svårt den stackars flickan. HON VAR JU NAKEN PÅ BILD!!! :O !!!

  SvaraRadera
 2. ja herregud...
  Men kör man med OpenDNS så slipper man Telias censur...

  SvaraRadera
 3. tokiga UK Isp

  Försökte tre gånger att få orange att ta bort spärren på Carl bildts
  blogg "alla dessa dagar" utan sucess.
  den vaqr klassificerar som över 18 med inslag av....? något?
  Detta gjorde att jag inte på den HTC 3g telefon som firman gav mig kunde läsa den bloggen.

  suck, tydligen så kan carl bildts tankar korrumpera världen....

  -Dan

  Provade sidan och visst, den vara blockerad med ett 404 meddelande (har BE som omnämns i artikeln)

  SvaraRadera
 4. På internetterminalerna på Hamburgs flygplats är denna blogg stoppad på grund av stötande innehåll.

  SvaraRadera
 5. Suck!

  Jag kommer ju runt alla filter ändå, men det innebär alltid lite strul, jobb och förlorad tid och jag för därför just nu en kamp emot filtreringsförsök på jobbet med alla de typiska argumenten:

  - Du litar på dina anställda i skarpa förhandlingslägen värda miljoner men inte när de ska öppna en websida.
  - Du antar att dina anställda ska vara flexibla och tillgängliga att arbeta i princip när som helst men förstår inte att du då också vara flexibel och tillåta dina anställda att vara människor.
  - Du installerar ett filter som ändå inte funkar. Material som behövs kommer att stoppas (se den finländska polisen som nyligen inte kunde titta på YouTube i sin mördarjakt) medan varje erfaren användare ändå kommer runt filtret med extra kostnader som följd.

  Vad ska vi göra för att få slut på detta elände?

  SvaraRadera
 6. Det finns två poänger med barnporrfilter: Den första är att minska det ekonomiska incitamentet för kommersiella barnporrsajter att producera nya bilder på barn som blir våldtagna. Den andra är att skydda det avbildade barnet från effekterna av publiceringen. Huruvida någon blir upphetsad eller inte spelar ingen större roll, det gör liksom ingen skillnad.

  Men i det här fallet försvinner båda poängerna. Wikipedia tjänar inga pengar på våldtäkt av barn, och flickan på bilden har sagt att hon inte har något att invända mot skivomslaget. Så det verkar bara handla om korkad moralpanik. Och ett fotskott modell större för Internet Watch Foundation.

  SvaraRadera
 7. Löjligt och skrämmande! Jag hade den skivan en gång i tiden :-)

  SvaraRadera
 8. Oj. Jag tvingas nästan att använda ordet "mentalsjuk" i varje mening när jag ska skriva om övervakning/moralpanik/mediaindustrin.

  Orka på att fortsätta vandra omkring med en gnagande ångestkänsla hela tiden. Det är inte alls kul. Hoppas att det blir något slut på det... någon gång.

  SvaraRadera
 9. Den där skivan verkar ju bestå av en bild på en retuscherad modell då armar och ben är av vuxen storlek.

  Vad blir nästa censuruppdrag? kanske youtube och flckr för de visar barn i 5-årsåldern som springer runt i trosorna?

  barnporren kan man bara begränsa om man slår mot producenterna och INTE skapar en moralpanik som får fler att vilja testa på att bli nätpedofiler för spänningens skull

  SvaraRadera
 10. Och sen klagar man på att Iran eller Kina förhindrar människors fria åtgång på nätet.

  Man är rädd för att människor har sjukligt (sexuellt) behov av barn men inser inte att överdrivet kontrollbehov, samt paranoia och allmängällande misstänksamhet, likväl är sjukliga beteenden.

  Det är därför man bör ha något som kontrollerar (!) statens, samt andra maktgalna aktörers, maktfullkomlighet.

  SvaraRadera
 11. Hm... Jag skulle nog byta internetoperatör om jag inte kunde surfa till Wikipedia ens... Det är väl halva internet? :-)

  SvaraRadera
 12. Vad gäller producenterna av barnporr så uppstår här en ganska intressant situation:

  Skivan ifråga är utgiven av skivbolaget RCA. Skivbolagets logotyp syns tydligt på framsidan, uppe till vänster. Röd text.

  RCA står för "Radio Corporation of America".

  RCA är det företag som designat och publicerat omslaget till Scorpions-skivan ifråga. I direkt syfte att sälja skivan.

  På just Wikipedia läser jag följande:

  "RCA Records (originally The Victor Talking Machine Company, then RCA Victor) is one of the flagship labels of Sony Music Entertainment."

  Ser man på.

  Sony Music var ett av de musikbolag som lade rootkit-virus på sina legala skivor och förstörde cd-spelare och datorer för lagligt betalande kunder.

  Detta sabotage mot laglydiga betalande kunder kan de gott påminnas om med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
 13. Jag läste om detta på The Register och valde att läsa sidan för att förstå vad det rörde sig om och upptäckte att ett stort svenskt telekombolag prenumererar på samma svartlistor, så genom att Googla på Virgin Killer fick jag bland annat träff på Wikipedia och kunde välja "Cachad" och läsa sidan, inklusive bild, ifrån Googles kopia.

  Jag är inte direkt förvånad att sidan har blivit svartlistad, men Struan Robertson ifrån Out-Law.com har en bra poäng, ett visst mått av censur har alltid funnits och kommer alltid att finnas, och kan vara bra. Som vanligt har bloggar och andra självutnämnda experter rusat ut på barrikaderna utan att egentligen tänka efter, hur många av dem som gnäller på bloggar världen över har gjort det som jag gjorde i stycket ovan?

  Wikimedia är väl å andra sidan inte någon av dem som skall bemanna murarna i moralens högborg, sök bara i arkiven på The Register om deras granskning av Wikipedia; t.ex. om "naked shorts". Wikipedia tillämpar censur i minst lika hög grad, de se bara till att mörka det effektivare.

  SvaraRadera
 14. IWF backar tydligen nu angående censuren. Läs mer här:

  http://yro.slashdot.org/yro/08/12/09/210230.shtml

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.