2008-12-07

IPRED: Bahnhof sätter sig på tvären

"Vi på Bahnhof har inget som helst intresse av att bli en spioninstans. Klubbas fildelningslagen igenom måste vi lämna ut hemliga kunduppgifter till i princip alla som frågar efter dem i jakten på misstänkta fildelare.

Plötsligt ska uppgifter om IP-adresser, personnummer och postadresser lämnas ut till en utvald grupp ekonomiskt enormt resursstarka företag, uppgifter som tidigare ansetts så viktiga ur integritetssynpunkt att de skyddats av en särskild lag - personuppgiftslagen."

Internetoperatören Bahnhofs VD, Jon Karlung, på Newsmill. Länk»

Ibland känner man sig extra stolt över att ha en bahnhof.se-adress.

22 kommentarer:

 1. Sitter inte allt ihop, kan man inte få bredband via operatör i annat land?
  Lite dum fråga, men jag tycker att det borde gå..
  Banhof!
  ftw

  SvaraRadera
 2. Jag gillar Karlung starkt, han vågar stå upp för demokratin här i Sverige.

  Och idag är jag inte heller särskilt ledsen över att ha Bahnhof som ISP (medvetet val, jag stödjer gärna folk som står upp för demokrati, sen är det ju inte fel att de har en utmärkt tjänst med kunniga tekniker!).

  SvaraRadera
 3. Leo,

  Förväxla inte frihet (som Bahnhof står upp för) och demokrati.

  /Bob Fleming

  SvaraRadera
 4. Bevittnar man ett mord är man inte tvungen enligt lag att vittna, man kan t om dra tillbaka sitt vittnesmål, ändra historien, blåneka/blåljuga utan konsekvenser. I Sverige kan man nämligen inte bötesfälla vittnet, än mindre låsa in vittnet tills dess att vittnet behagar berätta den presumtiva sanningen.

  Det ända ett vittne besitter är information, som förhoppningsvis är den information som t ex åklagaren behöver.

  En Internet operatör däremot är tvungen att överlämna intern information för debitering av tjänst. Detta enligt lag, om en domstol så kräver. Gör dom det inte riskerar dom att ställas till svars för det.

  Med tanke på den Engelska terrorparanoia som lett till att dom idag är det landet med flest CCTV kameror, flera miljoner, så är det smått ironiskt att det är frivilligt för Internet Operatören ifall dom vill lämna ut kunduppgifter till andra än faktiska myndigheter. Således skulle ju Svensk lagstiftning gå längre än t om den paranoida Engelska lagstiftningen.

  Den dagen, som sannolikt kommer att inträffa, då APB per domstolsbeslut får kunduppgifter från, t ex, Telia, fast kunden senare bevisas inte gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott (något som sannolikt också kommer att hända, snarare för än senare). Så kommer Telia, som inte kunde annat än vitna, få ta de ekonomiska förluster då, efter sedvanlig sensationsjournalistik gjort sitt, kunder faktiskt lämnar Telia till fördel för andra operatörer, samtidigt som aktievärdet sannolikt minskar.

  Jag skulle inte bli förvånad om den reella potentiella ekonomiska förlusten för en operatör är mer negativt för samhället i stort än om intresseorganisationen, och bolaget som äger distributionsrättigheterna till filmen, får en minskad presumtiv vinst ifall operatören kunde strunta i att lämna ut "vittnesuppgifter".

  För en operatörs ekonomiska säkerhet och för operatörens kunds rättssäkerhet, så tordes ju operatören först få chansen att agera proxy, och via sin tekniska personal ta reda på om den IP-adress som är/var knuten till kunden faktiskt använder, t ex, torrentprotokollet i nått frenetiskt tillstånd av 24/7 fildelande. (Det är trots allt ändå inte bevisat om det faktiskt är kunden som ägnar sig åt olaglig fildelning, men operatören skulle nog kunna utesluta Astrid 76 år, och slippa ta konsekvenserna av att lämna ut hennes uppgifter.)


  //ST

  SvaraRadera
 5. Bob Fleming,

  Jag ser rättssäkerhet och integritet (som jag ser det som att Bahnhof står upp för) som grundpelare i en demokrati.

  Står de sedan upp även för frihet så är det ett plus.

  SvaraRadera
 6. Tur man har en bra operatör av VPN som lämnar ut den adress jag uppgett till honom.

  Kudoxa.

  Lycka till med intrångsundersökningen. Ta med sjöstövlar.

  SvaraRadera
 7. När jag växte upp fick vi lära oss att företagare var dumma.

  SvaraRadera
 8. @Leo,

  Demokrati betyder väl folkstyre? Sålänge vem som helst får starta parti och får makten om folket väljer partiet, så är det väl (representativt) folkstyre/demokrati?

  Därför är tex Sverige en demokrati medan EU, med oväljbara kommissionärer, inte är demokratiskt.

  Debatten blir så svår att föra om alla definierar demokrati som sitt eget idealsamhälle.

  SvaraRadera
 9. Kan Bahnhof informera sina kunder omedelbart om de tvingas lämna ut uppgifter på eget bevåg?

  SvaraRadera
 10. ST: ”Bevittnar man ett mord är man inte tvungen enligt lag att vittna, man kan t om dra tillbaka sitt vittnesmål, ändra historien, blåneka/blåljuga utan konsekvenser. I Sverige kan man nämligen inte bötesfälla vittnet, än mindre låsa in vittnet tills dess att vittnet behagar berätta den presumtiva sanningen.”

  I vilken värld då?

  RB 23:13
  ”Vägrar någon vid förhör att yttra sig angående omständighet, som är av vikt för utredningen, och är han, om åtal väcks, skyldig att
  i målet vittna därom, eller är det annars av synnerlig vikt för utredningen att någon, som är skyldig att vittna i målet, redan under förundersökningen hörs som vittne, får på undersökningsledarens begäran vittnesförhör med honom äga rum inför rätten.
  Förhör, som avses i första stycket, får inte äga rum, innan förundersökningen fortskridit så långt, att någon skäligen kan misstänkas för brottet. Om förhöret gäller i tillämpliga delar vad som föreskrivs om bevisupptagning utom huvudförhandling. Den misstänkte skall ges tillfälle att närvara vid förhöret.”

  RB 36:21
  ” Vägrar vittne utan giltigt skäl att avlägga ed eller att avgiva vittnesmål eller besvara fråga eller att iakttaga föreläggande enligt 8 §, förelägge rätten vittnet vid vite och, om vittnet ej låter sig rätta därav, vid äventyr av häkte att fullgöra sin skyldighet. Ej må av anledning, som nu sagts, någon hållas i häkte under längre tid än tre månader och i intet fall längre, än till dess rätten skilt målet från sig. Vittne, som insatts i häkte, skall senast var fjortonde dag inställas för rätten. Lag (1975:1288).”

  /PB

  SvaraRadera
 11. Jag tror att vi får mycket bättre kvalitet på filmer och sånt om folk slipper betala för dem. Konstnärer vill ju ha frihet.

  SvaraRadera
 12. @John:

  Demokrati betyder väl folkstyre? Sålänge vem som helst får starta parti och får makten om folket väljer partiet, så är det väl (representativt) folkstyre/demokrati?

  Har jag sagt att Sverige inte är en demokrati? Det jag sa var att Bahnhof står upp för demokratin?


  Debatten blir så svår att föra om alla definierar demokrati som sitt eget idealsamhälle.

  Jag kallar det demokrati när grundläggande demokratiska rättigheter är uppfyllda. Det har ingenting med åsikter hit och dit att göra, utan det handlar bara om några fundamenta som helt enkelt måste vara på plats i ett land som kallar sig demokrati.

  Nordkorea kallar säkert sig också demokrati, men behöver ju inte vara det för det, eller hur?

  SvaraRadera
 13. det hade varit schysst om man kunde få bahnhof bredband, men här i gbg verkar det omöjligt trots deras reklam.

  SvaraRadera
 14. Mycket gny för lite ull som kärringen som klippte grisen sade.

  Om man tar sig en titt på piratebay, denna för svenska artister så onda plats, vad kan man då se rörande den hemska kopieringen av svensk film?

  Stefan Sauk som häromdagen gapade, skrek och gestikulerade sig svårt har sitt senaste alster ute.

  Det är en lilla Jönssonligan film.

  Den hade när jag var inne 0 seeders och en leecher.

  Kollar man i top100 film, tv-serier eller total finns inte en enda svensk film eller serie med.

  I skrivande stund ligger Heroes i top med nära 12 000 distributörer.

  Undrar hur löneläget är mellan http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristen_Bell och Stefan Sauk.

  OM nu skådisarna påstår att piratkopieringen ger sådana effekter för svensk kultur... så borde man efter IPRED noga se över samtliga bidrag till kultursektorn.

  "Se över" är såklart det samma som ta bort, och i möjliga fall kräva stålarna tillbaka.

  För det kan väl aldrig vara så att anledningen till att svensk film går dåligt är för att svensk film är usel. Och att svenska skådespelare som inte dragit härifrån även de är ... usla.

  SvaraRadera
 15. Ja... är svenska pro-IPRED-artister beredda att trade:a bidrag mot piratjägarlag?

  Om dom nu äntligen kan börja få betalt för sitt arbete behöver dom väl inte längre bidrag?

  SvaraRadera
 16. Bahnhof är mycket bra på många sätt, men att Bahnhof inte vill delta i samarbetet för att stoppa kommersiell barnporr sänker tyvärr deras trovärdighet som moraliskt föredöme.

  SvaraRadera
 17. Polisarbete skall såklart bedrivas av ingen annan än polisen.

  MEN ... Karlung är jävig i denna fråga då han sitter i den andra vågskålen. Om det blir riskfyllt att fildela så blir hans snabba dsl- och fiberabonnemnag till privatkunder inte lika lättsålda - vad skall folk med de fetaste bredbandsalternativen till om det inte skall tankas filmer och musik? :)

  /JohanH

  SvaraRadera
 18. PB, "I vilken värld då?"

  För tillfället i den Svenska praktiska verkligheten, där grova brottslingar går fria för att vittnen ändrar sig genom minnesförlust, lögn, etc.

  Rätten kan nämligen inte, i praktiken, bötesfälla eller frihetsberöva ett vittne i Sverige. (Vilket trots allt är så som det ska vara i ett demokratiskt land.)

  Är vittnet däremot upphovet till anmälan, och sen ändrar sig i rätten, så kan åklagaren använda hela längden av lagens långa arm. Fast det tenderar till att bero på per situation. Om ett sådant vittne, t ex, ändrar sig pga att polisen inte kan garantera säkerheten så slängs dom inte direkt i finkan, eller ens erhåller en böteslapp, eller blir åtalade. I motsatts till t ex ett vittne som anmäler sin egen våldtäkt, fast sen ändrar sig i rätten.

  Men med alla lagar och lagändringar som rör upphovsrätten så kan Operatörerna inte välja ifall dom vill vittna eller inte, dvs lämna ut information, information som dom trots allt besitter endast i egenskap av att kunna debitera kunderna för deras tjänster. Vilket är paradoxalt, då en Operatör faktiskt kan bestrida polisen/åklagaren att avlyssna en kunds uppkoppling, då en avlyssning endast beviljas efter att Operatörernas egna jurister (och tekniska kunniga) lusläst och sagt sitt. Nekar dom så blir dom inte skadeståndsskyldiga, och dom riskerar inte heller att polis/åklagarmyndigheten drar dom inför civilrätten. Polisen/åklagaren försöker igen med ett bättre underlag (dvs bevis).


  //ST

  SvaraRadera
 19. legomenon sa...

  Bahnhof är mycket bra på många sätt, men att Bahnhof inte vill delta i samarbetet för att stoppa kommersiell barnporr sänker tyvärr deras trovärdighet som moraliskt föredöme.

  07 december, 2008 20:42


  Du menar att de inte vill vara med på spärren av ett antal godtyckliga internetsidor som kan handla om allt från lolita-utklädda vuxna, bögar utan hår på bröstet eller varför inte bonsaiträd? Glömt spektaklet med Piratebay?

  De som söker barnporr i Eckelpats lista blir mäktigt besvikna. Det krävs kontakter bland riktiga pedofiler eller rätt sökord på Google för att finna riktigt material. Det som finns gömt bakom listan är det som moralpolis Bodström & Co anser vara smaklöst.

  SvaraRadera
 20. Det är tungt att det på det här sättet uppstår debatt om 2 tunga grundprinciper samtidigt.
  # upphovsrätten
  # rättstryggheten
  Att låta företag schablonmässigt skicka enorma bötesbelopp utan äkta bevis... ajj, ajj, ajj... inte bra! Vart ska det sluta?

  Elvis Presly lär ha varit en sorts "heders-sheriff-biträde" och lär faktiskt några dagar av sitt liv ägnat sig åt att i en Rosa Cadillack stoppa fortkörare på någon Highway där han bodde. Tänk er vilken syn! ....men innebär det att vi nu går mot en tid där olika företag ska få polisiära SJÄLVKLARA rättigheter? Är vi på väg in i en ny dramatisk fascistisk medeltid?

  Kanske kan detta ändå leda till att fler yngre får upp ögonen för den sedan lång tid etablerade smygfascismen i Sverige.

  Läs mer om Sveriges sanna natur, t.ex här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  Men vad ska vi göra åt det? Hur?

  Morgan Ohlson: Laglydig, frisk, ej missbruk och 19 års utbildning.
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

  Tidigare olagligt: # fråntagits 1 barn # fråntagits 2 olika jobb # 2 fall av anstiftad misshandel # trolöshet av fackförening # förhindrats från arbete >10 år # utsatts flera sekretessbrott # kriminell utpressning av Arbetsförmedling # terroriserats med pulsgenratorer ~1 år. # Hotats anta falsk Asperger-diagnos # Skriftligt förtalats av Karlstads kommun. Tot cirka 300 lagbrott och 2000+ terrortillfällen.

  SvaraRadera
 21. vab банк
  vab банк
  [url=http://globalist.org.ua/?p=19244]vab банк[/url]
  http://globalist.org.ua/?p=19244 - vab банк

  SvaraRadera
 22. How much would a decent amount of minutes, a lot of texts, and unlimited internet/email cost per month for an iphone 3g?  ________________
  [url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.