2008-12-06

IPRED: Skrämmande!

Mårtensson tar upp vissa effekter av IPRED1 / piratjägarlagen...
 • Man kommer även att slå till mot förberedelse för fildelning.
 • Den som fått sitt IP-nummer utlämnat skall informeras om detta tidigast en månad efter att uppgiften lämnats ut till skivbolagens advokater!
 • Den som begått eller medverkat till "brottet" skall bekosta information om domen i målet.
 • Och så vidare...
Länk»

Detta blir värre och värre. Rättsstaten är hotad!

Läs också Säpos före detta it-brottsutredare André Rickardsson om privata husrannsakningar i den nya lagens spår!

Newsmill | DN | SvD

18 kommentarer:

 1. Moderaterna jobbar dag och natt för att förlorar nästa val är uppenbart.

  SvaraRadera
 2. Hax, vad menar du med att rättsstaten är hotad? Grundar du det på en tro på att den faktiskt existerar? Jag skrev i en tidigare kommentar att det är kontraproduktivt (och rätt dumt, rent allmänt) att ständigt fortsätta att skriva om att "snart, snart" kommer allt att ha gått åt helvete. Men ser man på hur vi för några år sedan talade om vad "gått åt helvete" innebar, så är vi redan där (med god marginal). Vi måste sluta skjuta det framför oss--vi gör oss skyldiga till den kända "koka-en-groda"-analogin. Vi, trots att vi är frihetskämpar och kritiserar inskränkningar av friheten, köper dem allt eftersom--bara för att politiken hittar på ännu mer djävulskap. Det kanske är dags att stanna upp, inse att det redan gått åt helvete, och kräva att de tar bort sina smutsiga tassar.

  Om vi ständigt bara blickar framåt och ser "hotet" så glömmer vi samtidigt all skit som vi redan lever med.

  SvaraRadera
 3. Frågan är när kockar ska börja kunna skicka polisen på folk för att de anar att någon lagar mat efter deras recept hemma, när en kläddesigner ska få börja frihetsberöva flickor som försöker sig på att sy kläder med deras påkomna design osv osv...

  Kan någon förklara för mig varför just musik- och filmbranschen står över äganderätten och _ska_ få betalt för något de inte kan få betalt för?

  SvaraRadera
 4. Kan tänka mig hur det måste ha känts för många av de som röstat på Hitler en gång: det var nog många som inte kunde föreställa sig vad elände han skulle ställa till med när han kommit till makten. Många hade nog hoppats på att han skulle göra det bättre, men resultatet blev bara krig och förföljelse.

  Det är väl ungefär vad som hänt nu också i och med ipred. Svikna och besvikna väljare.

  SvaraRadera
 5. Rättstaten är körd för längesen. Förstår inte varför du tjatar om att den är hotad?

  SvaraRadera
 6. Det där med förberedelse var även någonting som Patrik Fältström, som bland annat jobbat om IT-expert åt regeringen, noterade redan den 13:e oktober: "My view is that the legislation make it possible to request IP-addresses of people that for example search for Britney Spears in Google."

  SvaraRadera
 7. Jag har fått känslan av att det finns något löfte från branchen att inte missbruka den här lagen.

  Om så är fallet vore det ju trevligt om alliansen ville förklara:

  1. Vem har lovat det?
  2. Vilka befogenheter har denne att utfärda sådana löften?
  3. Hur länge gäller löftet?
  4. Vilket åtgärdspaket kan vi vänta oss om (när) löftet bryts?

  Vidare misstänker jag att politikerna inte tar så hårt på sån här lagstiftning, för den har ju trevliga bieffekter. Allteftersom nätet blir mindre anonymt kommer ju färre och färre våga kritisera styret. Då blir det lugn och ro på Rosenbad igen.

  Kort och gott: Alla, på Rosenbad, tjänar på att debatten lägger sig.

  /Smen

  SvaraRadera
 8. Heh, med tanke på att dessa lagändringar är ett påhitt av till största del av ett par intresseorganisationer och bolagen som ingår i deras styrelse för IFPIs del, (för APBs och MPAAs del verkar filmbolagen inte vara representerade på samma sätt, men ändock.)

  En del naiva kreatörer hejar på, trots att man ganska enkelt som konsument får för sig att intresseorganisationerna och bolagen egentligen inte vill att konsumenterna ska kunna ta del av det som produceras.

  Har du köpt en DVD, och du vill lägga en kopia på den mediaserver ... Aha potentiell pirat!

  Kanske vore enklare om film eller musik-skivan/filen, började:

  "You wouldn't steal a car?" och slutade med "For anti-piracy reasons we, the industry, have decided that, to properly protect the copyright owners, to not include the actual the moving pictures and/or sound, nor music. (And if you haven't understood the message after ten years of Us, the industry, annoying the hell out of your experience, maybe a simpler statement is warrented: We just don't want you to have any right to OUR property, so just burn and die you evil fiends!)"

  //ST

  SvaraRadera
 9. Det här med att de vill kunna slå mot "förberedelse" är ju bara ett sätt för att kunna stoppa PirateBay, som politikerna har insett är laglig enligt nuvarande lagstiftning.

  SvaraRadera
 10. Det här med att de vill kunna slå mot "förberedelse" är ju bara ett sätt för att kunna stoppa PirateBay, som politikerna har insett är laglig enligt nuvarande lagstiftning.

  Är the PirateBay fortfaramde svenskt? Jag trodde servrarna stod i Nederländerna eller nåt.

  SvaraRadera
 11. Även om Sverige inte är en riktig rättsstat så är vi - än så länge - inte en totalitär polisstat. Det är det som är det stora svarta hålet västvärlden är på väg att glida ner i - DEN TOTALITÄRA POLISSTATEN - som enbart till namnet kommer att fortsätta att vara en demokrati.

  SvaraRadera
 12. Vad betyder "förberedelse till fildelning"? Är det att ha laddat ner en bittorrentklient eller DC++ (med uppsåt att därefter fildela upphovsrättsskyddat material)? Om upphovsrättslobbyn kan troliggöra att jag velat ladda ner upphovsrättsskyddat material när jag laddade ner µtorrent, medan jag i själva verket (a) aldrig fick det att funka, eller (b) ville ha det för att ladda ner något av allt det lagliga som finns på TPB, ska jag fällas för försök till brott mot upphovsrättslagen då?

  SvaraRadera
 13. Förberedelse kan man anta vara besök av The Piratebay eller installation av Windows.

  SvaraRadera
 14. Uppenbarligen skulle man kunna säga att bara den enklaste sak som att knalla in på , typ , Siba eller Elgiganten och köpa sej en PC eller Mac kan ses , enligt den knasiga Ipredlagen , som förberedelse till nerladdning och därmed vara brottsligt .
  Exact på samma sätt som tex någon som köper sej en AK4 kan sys in direkt för förberedelse till grovt rån .
  Visst är det lite överdrivet átt jämföra men egentligen kommer det att vara lite väl lätt att kunna anklaga någon för förberedelse till nedladdning .

  SvaraRadera
 15. Revylegenden Karl Gerhard skaldade i Den Ökända Hästen från Troja bl.a. om "vad som kommer fram ur historiens grums och mögel."

  Författaren Anders Widén har hittat ett Rapportinslag från 1979 där musikbranschen förespår sin egen död på grund av discomusiken! Historien upprepar sig! Mer på
  http://djingis.blogspot.com

  SvaraRadera
 16. Ifall upphovsrättstalibanerna fortsätter på detta vis så kommer vi unga att överge all redan producerat kultur skyddad av de rabiata upphovsrättslagarna.

  Vem vill sitta i fängelse fyra år för att ha laddat ned Magnus Uggla eller Abba? Låt gamlingarna “njuta” av sin egen kultur och vi unga av vår egen, som vi nu håller på och skapar.

  Det vore förskräckligt för samhället i stort, och mest förskräckligt för alla befintliga kulturskapare, och intressenterna bland upphovsrättstalibanerna.

  När årtiondena har gått, är Per Gessle, Eva Dahlgren med flera glömmda och begravda.

  Med dagens teknik så är det mycket lättare än någonsin att producera kultur, och många gör redan det. Jag är fascinerad av allt som enskilda individer producerar, kvaliten är varierande, från mycket bra till mycket dåligt. Ju fler så producerar, desto större sannolikhet för att nya talanger kommer fram. De flesta som producerar har olika varianter av (cc)-licens (Creative Commons), som tillåter exemplvis fildelning.

  De flesta som producerar på detta sätt har också en “donate”-knapp på sin webb, eller annat ställe, där filerna finns tillgängliga, så vi fans kan stödja verksamheten, så de kan fortsätta med det vi uppskattar. En hel del klarar att försörja sig på de intäkterna.

  SvaraRadera
 17. Gör man vidare forskningar på Piratebay, som trots allt är störst så noterar man snabbt att problemet för svenska producenter är ... överdrivet för att inte ta till överord.

  Det är klart att även amerikanska skådespelare skall kunna leva på sin lön... men dessa får betalt av de rätt lönsamma kabelnäten.

  Samt att det faktiskt finns ett alternativ som är lagligt i form av t.ex Itunes som faktiskt säljer helt oerhört bra.

  Vad är värdet på ett avsnitt av "goda grannar" eller "rederiet" efter att det sänts i tv?
  Det blir såklart samma effekt på Stargate Atlantis, CSI och .. Cosby.

  För att återknyta till tidigare inlägg så har svensk film helt andra problem är fildelning.

  De säljer inte ens särskilt bra som lågpris-dvd's på Rusta.

  Att man skall tillåta privata enheter att göra razzia i ens hem för att söka olagliga kopior av "t
  Tillsammans" står inte i proportion till brottet.

  Det är som att minera trädgården för att slippa pallare.

  SvaraRadera
 18. Tyvärr försvinner ipreddiskussioner i allmäna julförberedelsser och lågkonjunktur. Ingen seriös debatt kvar. LUF försöker ändå lyfta upp frågan igen, så här inför voteringen, bara för att visa att det inte blivit tyst. Häng gärna på, HAX och alla andra!

  Delta i Sverigemästerskapen i ip-surfning på onsdag, den 17 december, för att visa riksdagsledamöterna hur enkelt det är att använda någon annans ip-adress och därmed hur fel lagen är!

  Så deltar du:
  • På onsdag, 17 december, äger SM i IP-surfning rum! Välj ut en halvtimme när du har tid (under lunchen, på bussen hem, promenera runt i studentkorridoren eller i villakvarteret) och testa dig fram!
  • Använd din laptop för att leta efter oskyddade nätverk. Anteckna sedan starttid, stad och plats där de öppna eller oskyddade nätverken finns. (Denna lista är enbart för domarnas kontroll, den kommer inte att offentliggöras. Alltså: full sekretess garanterad, FRA undantaget...)
  • Maila din lista till metso@liberal.se före midnatt den 17:e.
  • Din mailadress är ditt deltagarnamn, om du väljer att jobba i lag får ni välja ett lagnamn och antalet oskyddade nätverk ni samlar in delas på antalet deltagare i laget.
  Bonus är givetvis om ditt deltagande kan dokumenteras på ett eller annat sätt för att sprida kunskapen om SM!

  Bakgrund till SM:
  Före riksdagens jullov kommer ipred-lagen klubbas. Liberala ungdomsförbundet vill försäkra sig om att riksdagsledamöterna känner till lagens stora problem, framför allt ett av dem: Att spårning av ip-nummer inte nödvändigtvis leder till den som laddat ner. Idag finns mängder av oskyddade, öppna och gemensamma nätverk för alla att använda – och så vill vi fortsätta ha det! Justitieminister Ask vet redan att bara ip-nummer inte kommer räcka i domstol. När riksdagsledamöterna upptäcker det kanske de börjar fråga sig:
  • Syftet med lagen. Är syftet enbart att skrämmas med kravbrev, aldrig ens tänkt att ta upp i domstol – då gör något annat, betydligt hårdare, än EU-direktivet någonsin bad om.
  • Vilka övriga åtgärder som kan tas. Tycker riksdagens ledamöter att en fysisk husrannsakan, s k intrångsundersökning för att säkra bevis, är proportionerlig för ett brott så litet att polisen inte ens fick be om ip-uppgifterna tidigare?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.