2008-12-19

Om spriten

Mattias Svensson har lagt upp den lista på lästips som han sände över till mig inför gårdagens tv-debatt om spriten. Det är en väldigt bra och intressant lista, som jag rekommenderar till alla som är intresserade av frågan.

Hela listan»

Några har undrat vad jag skulle ha sagt, om jag inte hade blivit avbokad.

Grundanslaget hade varit att de flesta människor i vårt land kan hantera spriten. Vi skall inte skambelägga dem för att de vill ha lite glögg och en sup till julbordet.

De människor som har missbruksproblem har ofta sådana av en anledning – och skulle i de flesta fall missbruka något annat om det inte fanns sprit. Dessa människor tycker jag att vi skall ställa upp för och hjälpa. Men de mår knappast bättre av att alla andra behandlas som femåringar.

Sedan är det en lurig sak med spriten. Dess negativa konsekvenser är i mångt och mycket mätbara. Till exempel i antal skrumplevrar, rattfyllor och fyllerelaterade misshandelsfall. Vilket naturligtvis är dåliga saker. Men samtidigt så är de positiva effekterna svåra att mäta. Hur mäter man att folk blir lite gladare? Att blyga människor vågar flirta lite mer efter en stänkare? Att det kan vara skönt med ett glas för att koppla av när det har varit stressigt eller jobbigt? All kreativitet som alkoholen befriat från sina bojor? Och så vidare.

Jag bor, som bekant i Bryssel. Där kan man, om man vill, få tag i vin och sprit dygnet runt. Där är alkoholen avdramatiserad. Men jag ser betydligt oftare folk som är skitfulla och beter sig illa på fyllan när jag är i Sverige. Pekpinne-politiken gör helt enkelt att svenska folket förlorar förmågan att hantera spriten och att de problem som trots allt uppstår blir värre.

54 kommentarer:

  1. Det finns en massa negativa konsekvenser som inte går att mäta.

    Hur mäter man besvikelsen ett barn känner på sina missbrukande föräldrar? Hur mäter man skuldkänslan efter att ha slagit sin partner? Hur mäter man förnedringen hos den slagna partnern? Hur mäter man svårighetena i relationer som ofta är förknippade med personer som vuxit upp i missbrukarfamiljer?

    Dessa saker är mer psykologiska och sociala problem som finns på samma plan som att folk blir gladare och känna sig mer befriad från sina bojor.

    De som är emot alkoholkonsumtion brukar, som du skriver, fokusera på de mätbara varablerna. Ett följdproblem med det är att man försöker hitta lösningar på alkoholism som snyggar till dessa mätvärden, i stället för att lägga krut på de andra aspekterna. Men, då blir det även svårare att se resultatet.

    Jag anser inte att "skrumplevrar, rattfyllor och fyllerelaterade misshandelsfall" mäter de negativa konsekvenser av missbruk, för konsekvenserna är sociala och psykologiska.

    SvaraRadera
  2. I Belgien fricker de ca 50% mer alkohol än i Sverige, i alla fall enligt den statistik jag hittade här:

    http://www.who.int/entity/substance_abuse/publications/global_status_report_2004_overview.pdf

    Kanske ser du fler fyllon i Sverige än i Bryssel, men troligen är dina anekdotiska "bevis" föga signifikanta.

    SvaraRadera
  3. Men jag ser betydligt oftare folk som är skitfulla och beter sig illa på fyllan när jag är i Sverige

    Det kan ju ha att göra med att dom liksom fransmännen är konstant lågnivåberusade 7 dagar i veckan.

    Det kommer vi också att vara.
    Det bara en tidsfråga.
    Frågan "varför" och för vems skull vi kommer att vara det är lika intressant som EU lagstiftning som inskränker våra rättigheter.

    SvaraRadera
  4. Alkohol är nog för det flesta mest bara nyttigt,
    själv tar jag av och i princip vin till middagen varje dag.

    Men hur är det i Belgien nu för tiden?
    Förr (läs på 70-talet) var det lite obehagligt att köra bil där strax efter lunch, man såg nämligen alltid ett antal vingliga bilfärder på motorvägarna.

    Thomas W

    SvaraRadera
  5. Ungefär så är det också här på den av turister välbesökta lilla ön. Alkohol kan köpas i butikerna vartenda dag i veckan. Varje år kommer flera hundratusentals turister till ön som har två halvtidspoliser i tjänst, men bara under vardagarna. Trots det är krimistatistiken inom allt lägst i hela Danmark.

    Onekligen konsumeras det mängder av alkohol. En femtonåring får köpa ett helrör whisky ifall han/hon vill. Ungdomarna dricker givetvis och blir packade men de riktigt drängfulla ungarna ser man så gott som endast under vårarna när det kommer svenska ungdomar på lägerskola. Under sin vistelse på ön tycks de spola i sig allt som de kommer över.

    Därför håller jag med HAX att de negativa (utom de medicinska) konsekvenserna av alkohol beror på helt andra faktorer, typ sociala och psykologiska. Svenska barn har aldrig fått lära sig hantera alkohol på ett avslappnat sätt och problemen blir värre för dem.

    Häromveckan såg jag på SVT's Halal-tv med de tre unga muslimtjejerna som anser att alkohol är roten till allt det onda i samhället. Förvisso var det en av dem som ansåg alkohol enligt koranen innehöll både gott och ont, men mest ont. Därför måste det vara förbjudet.

    Men herregud! (Vem det nu är) Finns det mer blåsta tjejer? Vad är det i våra samhällen som skapar motsättningar och triggar igång konflikter av alla de slag? Alkoholen eller den muslimska slöjan?

    Inte så värst långt härifrån pågår det kravaller, i Rosengård / Malmö. Den folkpartistiske integrations-och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni anser det är föräldrarnas ansvar.

    Att bygga upp motsättningar går till en viss gräns. SVT's Uppdrag Granskning for till Rosengård och gick husesyn. Är det sånt som bygger upp politikerförakt och skickar väljarna rakt i händerna SD? Allt medan polisen skaffar sig monsterbilar. * Sedan i våras står det en i garaget på polishuset vid Porslinsgatan i Malmö.

    SvaraRadera
  6. Anonym: Missbruk är naturligtvis inte bra, och vi bör kollektivt göra vårt yttersta för att för att lindra, vårda och förhoppningsvis bota de som trillar dit.

    Men ett missbruk är ju (åtminstonde till en början) ett symptom på bakomliggande problem, och inte problemet i sig.

    Och det är en stor skillnad på bruk, och missbruk. Det finns ingen anledning att förbjuda en drog som ger livet mervärde, för dem som kan bruka drogen under ansvar. Ty ett ansvarsfullt bruk av droger, leder per definition inte till missbruk.

    SvaraRadera
  7. Det 'nordiska' fylleriet kan ha med gener att göra - förmågan att hantera sprit är sämre i barrskogsbältet och det kan ha biologiska orsaker.
    Man dricker helt enkelt - för mycket satan perkäle

    Vikingarna gick bärsärkargång - eskimåer åker dit på spriten osv

    SvaraRadera
  8. Förbjud missbruk! Aah så tycker jag iallafall eller hur!?

    SvaraRadera
  9. Så sjukt fånigt med dessa snyfthistorier med folk som berättar om sin uppväxt med alkoliserade föräldrar.

    Missbruket beror på bakomliggande problem inte drogen i sig.......

    SvaraRadera
  10. Så sjukt fånigt med dessa snyfthistorier med folk som berättar om sin uppväxt med alkoliserade föräldrar.

    Missbruket beror på bakomliggande problem inte drogen i sig.......

    SvaraRadera
  11. Ja, något är fel, eller åtminstone inte bra, det är lätt att vara överens om. Då bara m å s t e något förbjudas, annars blir inget bättre.

    SvaraRadera
  12. Har man inte mental kapacitet att leva ett riktigt liv baserat på dom förmågor man fötts med så kan man skapa illusionen av ett riktigt liv genom att konstant använda droger.

    Gör man det på ett kontrollerat sätt så kan man dessutom göra det under hela sitt liv.

    En förutsättning för att det ska fungera är dock i så fall för dom allra flesta att drogen har så lågt pris att den inte inverkar för mycket på dom övriga utgifterna.

    Om man därför sänker priserna på droger så kan folk ägna sig åt att bedöva sig istället för att ägna tiden åt att ska fria liv utan beroenden av vare sig storebror eller hans eller hans bästa intstrument för kontroll "bedövningsmedlet".

    SvaraRadera
  13. Anonym 10:42 :

    Francos facist-regim infördes med goda förevändningar och påbud, men vi vet ju alla hur det slutar när staten ska leka Bror Duktighetsminister;

    -Polisstat, allmän dystopi och förmynderisamhälle.


    Det finns ingen plats i framtiden för människor som inte kan ta eget ansvar, vare sig det handlar om sin egen kropp eller männikorna runt omkring.
    Det finns dock heller ingen plats för de människor som till varje pris måste lägga sig i hur andra människor sköter sina egna kroppar.
    Föräldrarna ansvarar för att sina barn lär sig ta ansvar. Det kan du aldrig skylla på sprit eller andra droger.
    Tro't eller ej, men man bestämmer själv.

    Varje person lever i sin egen verklighets-tunnel.

    Stop, look and listen...

    SvaraRadera
  14. För att klargöra vill jag att alkohol ska vara helt oreglerat av staten, men jag är lite skeptisk till dina argument, så jag ska leka djävulens advokat litegrann:

    * De flesta människor kan hantera spriten, men detta är inget argument för att ta bort regleringar av alkohol. De flesta människor kan även hantera att inte mörda eller våldta; Lagar är alltid till för att ta fast den lilla majoriteten som inte kan låta bli frivilligt.

    * Visst kan alkohol ha positiva effekter, men det kan man säga om allting. Även de mest förfärliga saker som våldtäkter och folkmord kan ha positiva effekter. Till exempel så kanske ett folkmord eller en våldtäkt inspirerar en författare att skriva en jättebra bok, men detta är ju ingen anledning att legalisera mord eller våldtäkt.

    Den enda "legitima" anledningen att legalisera och avreglera saker som alkohol, enligt mig, är att varje människor borde få göra vad han eller hon vill med sin egen kropp.

    SvaraRadera
  15. Jag är för fri försäljning av alkohol, men att allt missbruk handlar om personliga problem är att göra det lite väl enkelt.
    Det finns ju många dåliga vanor, som för mkt mat, för lite motion, otrohet.
    Att allt handlar om psykiska problem, som inte påverkas av utbud och de miljöer man vistas i stämmer väl knappast?

    SvaraRadera
  16. Att förbjuda eller minska människors rätt till tillgänglighet att få tag i alkohol kommer inte hjälpa så mycket eftersom problemet i sig inte ligger i alkoholen.

    Problmet ligger i dagens samhälle att folk känner sig otroligt stressade och pressade.
    Och att det inte finns många andra lagliga lugnande preparat att få tag i.

    Jag har själv växt upp med en förelder som varit alkholist nästan hela mitt liv, samt att jag lyckats komma i kontakt med många andra människor som levt upp i liknande förhållanden.

    Idagens läge så är dom flesta av dom missbrukande föräldrarna nykterister och till 90% av dom nämner stress och att dom känt sig otorligt pressade underden perioden dom missbrukade alkohol.

    Jag kan tyvärr inte lägga upp någon rapport om att stress är en stor anledning till att människor överkonsumerar alkohol. Men om det är någon som kan det, eller kan länka någon rapport som motbevisar min uppfattning så är ni vällkommna.

    Som jag sa tidigare så tycker jag inte att man borde förbjuda alkoholen eller minska människans rättighet att få tag i den, utan göra den mer tillgänglighet.
    Och focusera på att legalisera något annat preparat med lugnande effekter som inte har bieffekterna av alkohol.

    Jag skulle gärna se en legalisering utav marijuana.
    Eftersom marijuana har en lugnande effekt, hjälper mot deppretioner och ger inte dom bieffekterna som alkohol ger. Vill säga personlighets förändring, skumplever mm.

    /Jag ber om ursäkt om texten var jobbig att läsa. stavning har aldrig varit min starka sida.

    SvaraRadera
  17. Anonym:
    Vad är det för sjukt fånigt med de som beskriver en otrygg barndom för att de tvingats leva med föräldrar som förnedrar sig själva?
    Jag kan inte föreställa mej något värre än att vara barn; och tvingas se en förälder som super sig redlös; eller för all del blir alltför "salongsberusad".
    Jag minns ett tillfälle när jag för en massa år sedan hade ett förhållande med en överklasskille.
    Var hembjuden på middag till hans föräldrar.
    Mamman blev så onykter vid middagen att hon ramlade av stolen - och under bordet!!!
    Så det finns faktiskt fog för uttrycket att supa någon under bordet.
    Nåja, det var en parentes.
    Vi som var med vid den middagen var ju vuxna.
    Men om det varit min mamma som supit sig under bordet; så hade jag tyckt att det varit jävligt pinsamt.
    Även som vuxen son.
    Men att vara barn och tvingas uppleva en förälders alkoholmissbruk innebär ju total otrygghet.
    För övrigt; alkoholism betraktas ju faktiskt som en sjukdom.
    Och människor har ju olika lätt att bli beroende.
    Vissa sägs ju kunna bli beroende efter nästan inget drickande alls; medan andra inte alls trillar dit.

    SvaraRadera
  18. Francos facist-regim infördes med goda förevändningar och påbud, men vi vet ju alla hur det slutar när staten ska leka Bror Duktighetsminister

    -Polisstat, allmän dystopi och förmynderisamhälle






    Det finns ingen plats i framtiden för människor som inte kan ta eget ansvar.



    Är det bara jag som gör gnisslet?

    SvaraRadera
  19. Det finns två sätt att bedöva sig.

    Antingen får man köpa bedövningsmedlet billigt direkt av bedövningemedelsdealern.

    Eller så får man köpa det dyrt av staten som köpte det billigt av dealern.

    Om alla får köpa det billigt direkt från källan så kan fler bedöva sig mer och billigare.

    Om så är fallet så är vi fria.

    Man är fri om man är bedövad.
    När man är bedövad behöver man inte ändra på nånting.

    Det är också praktiskt för dom som har den MYCKET otacksamma uppgiften att styra och leda oss.

    SvaraRadera
  20. Förbud är bara idiotiskt. Vuxna människor får väl bestämma själv vad de stoppar i sig.

    Jag är även för en legalisering av tunga droger. Heroin tycker jag personligen är en riktigt vidrig drog. Men tror jag på förbud för det? Sedan skulle jag naturligtvis slåss med alla medel jag hade ifall mitt barn började med skiten. Men jag skulle aldrig förespråka förbud eller andra restriktioner.

    Den enda restriktion som behövs är en myndighetsålder. När man sedan väl är myndig är man en fri människa och får göra sina egna val och misstag. Sedan om 18 är för tidigt för att bli myndig eller inte låter jag experter inom det området debattera.

    De som är för drogförbud brukar jag fråga om deras val att aldrig ha börjat med heroin beror på att det är olagligt. Ingen har låtit bli heroin av den anledningen, alla har låtit bli för att de inte vill bli beroende av skiten.

    Det finns redan massvis med lagliga prylar jag inte stoppar i mig och/eller är försiktig med.
    Alvedon tex. Bara för att det är lagligt att köpa så trycker jag inte i mig mer än vad som står på förpackningen, då jag vet att det är livsfarligt. Jag behöver ingen statlig kontroll medels en kvot på 8 tabletter/dag.

    De enda som tjänar på förbud är kriminella gäng som lever på drogförsäljning. Pengar som de sendan köper vapen för och gör livet osäkert för oss andra. Som förra hösten när vi vaknade av att de sköt med kalashnikovs nedanför vårt sovrumsfönster. De stod tre meter från en lekpark och sköt mot en parkerad bil.

    SvaraRadera
  21. Den här brukar jag alltid ge till socialister, konservativa och andra förbudsivrare.


    Det är så enkelt, The philosophy of liberty:
    http://www.youtube.com/watch?v=muHg86Mys7I

    SvaraRadera
  22. Boktips så här i julklappstider "Flodhästen i vardagsrummet", en läsvärd bok av Tommy Hellsten om medberoenden.

    SvaraRadera
  23. Jag tycker det är bra att det inte finns sprit vin och öl i matbutiker. Det är så mycket fylla här och lite depression på det så är vi snart tillbaka till 1700-talets glada dagar.

    Det handlar ju inte om att förbjuda spriten att ha kvar det bolag som vi har idag.

    Spriten den flödar ju som aldrig förr. Lådvin t ex det blir associationer till juice, mjölk som ska fram och hällas i stora mängder.

    Nej det verkar viktigare att se till att få ekonomin att fungera så att inte 1700-talets fattigdom snart också blir ett faktum.

    SvaraRadera
  24. Förresten så är det kanske inte bara spriten som ska diskuteras utan alla andra droger. Som det är så är risken stor för en förlorad generation på arbetsmarknaden pga vuxenvärldens egoism, att ungdomar varken får jobb eller bostäder och droganvändningen den går allt längre ner i åldrarna. Det är faktiskt ett jätteproblem som växt med Schengen. De säger att Sverige är ett transitland i droghandeln men jag tycker det verkar som rätt mycket fastnar här i alla fall.

    SvaraRadera
  25. Nemokrati: I Christiana inte så värst långt från Malmö och Rosengård är det väldigt lätt att känna igen svenskar på studiebesök, "adfærden" skiljer sig. Varför tror du? Polisen beslagtog en större sändning av hasch där, 17 ton! Kanske är det sånt som bättrar på ryktet och lockar?

    SvaraRadera
  26. Micke:

    Hur går det med Missuppfattningskursen (150p) på The University of Very Small Popes?

    Du måste snart kunna kandidera till en professorstitel i ämnet...

    SvaraRadera
  27. Jag är beredd att slå vad om att Micke är en etatist.

    För övrigt - dagens snyfthistoria.

    Jag är uppfödd med en alkholiserad förälder - som dog till följd av sitt alkoholmissbruk när jag var 17 år gammal.

    Det var ganska jobbigt där ett tag under tonåren - men det tror jag nog att ni själva förstår.

    En bit in i 20-årsåldern var jag helnykterist.

    Jag är inte längre helnykterist - även om jag är högst måttlig i min konsumtion av sprit. Många viktiga sociala sammanhang förutsätter att man dricker sprit.

    Men jag kan omöjligen, inte ens ur mina egna negativa upplevelser dra slutsatsen att vi måste tvinga de 95% av mänskligheten som har ett sunt förhållningssätt till sprit till än det ena och än det andra för att en liten minoritet har problem med att förstå hur spriten skall användas.

    SvaraRadera
  28. P.Stork "Men jag kan omöjligen, inte ens ur mina egna negativa upplevelser dra slutsatsen att vi måste tvinga de 95% av mänskligheten som har ett sunt förhållningssätt till sprit till än det ena och än det andra för att en liten minoritet har problem med att förstå hur spriten skall användas."

    Exakt.

    Min far söp ihjäl sig. Jag vet hur det är att leva med en förälder som har spårat ur. Och jag kan inte förstå hur detta skulle kunna vara ett argument mot att folk i allmänhet skall få ta sig ett järn, om de vill.

    Snarare tror jag att alla pekpinnar och allt skuldbeläggande bara gör att folk mår dåligt och behöver en sup.

    I en nanny-state känner människor att staten inte litar på dem. De får inte ta ansvar själva. De får inte lära sig att hantera saker som är jobbiga och kanske farliga. Och så vidare. Fortsätter vi på samma väg är det inte bara spriten vi får svårt att hantera.

    SvaraRadera
  29. Vilket som är mest riksfyllt; fri försäljning eller systembolag; det klarar jag inte av att ta ställning till.

    Däremot önskar jag att inga barn - vara sig dom är 10 eller 18 - ska tvingas uppleva att en förälder super bort sitt liv.
    Eller ännu värre super ihjäl sig.

    Jag ber att få uttrycka min medkänsla för de som gjort sådana erfarenheter.

    Om jag själv haft sådana upplevelser så tror jag att jag skulle ha blivit alkoholhatare för resten av mitt liv.

    SvaraRadera
  30. Oavsett vilka förklaringar man söker; och vilka lösningar; så är det barnen som blir drabbade.
    Och barnen har rätt att få vara barn - de ska kunna luta sig mot trygga föräldrar.
    Föräldrar som super; de super bort barnens rätt til en sådan trygghet.

    Föräldrar som super bort barnens jul; eller sina barns rätt till en trygg barndom är egoistiska kräk.

    SvaraRadera
  31. Och jag kan inte förstå hur detta skulle kunna vara ett argument mot att folk i allmänhet skall få ta sig ett järn, om de vill



    Det får man.Om man vill.


    För den saken skull behöver inte ett helrör renat kosta 7 spänn vilket ju i grunden är det enda motivet för dom som förespråkar att sprit ska säljas överallt när somhelst och av vemsomhelst.

    SvaraRadera
  32. Du måste snart kunna kandidera till en professorstitel i ämnet...


    Nej.Du bör lära dig lite mer om vad fascism och vilka dess uttryck är.

    Att hävda att "det i framtiden inte finns plats för folk som inte kan ta ansvar för sig själva" är i mina öron inget annat än ett uttryck för iden att i framtoden finns ingen plats för andra än dom rätttroende.

    Om du vill skriva ordet "frihetlig" framför ditt namn bör du fundera ett varv till över det där.

    SvaraRadera
  33. Det var ju nån här som tog upp Danmark vårt grannland. Jag tror att de har flest som dör av alkohol i hela världen. Rätta mig om jag har fel.

    Och i Zürich tror jag det var där låg knarkskadade på torg; en vanlig dagsdos var 25 silar.

    Dels sviker man ungdomen genom att supa själv, till och med rökning är en inkörsport till hasch och sen tyngre droger för ungdomar; dels sviker man dem genom att inte sätta gränser för rökning och alkohol när de är i tonåren.

    Många är sårbara för att bli missbrukare, man behöver inte hjälpa dem på traven.

    Då tycker inte jag man tar sitt ansvar som förälder.

    Det är ett liv man satt till världen - för att stötta under uppväxten, inte förgöra.

    Om man säger att det är relativt, så har ju ingenting något värde.

    SvaraRadera
  34. Samtidigt kan jag tycka att fanatismen ofta haft sin rot i extrem renlevnadsiver, givetvis då dubbelmoralisk sådan visar det ju sig sen, men ändå, spåren förskräcker. Hitler var vegetarian, även Mussolini, och frikårerna där de hämtade sina hantlangare, ja de var sundheten själv...(åtminstone utåt).

    SvaraRadera
  35. Man associerar då även till Stalins socialrealistiska statyer av den starke, friske, muskulöse arbetaren med hammaren och skäran i högsta hugg, och ett stenleende på läpparna rakryggat vänd mot framtiden på sin sockel.

    SvaraRadera
  36. Att vara fri från mentalt och psykiskt beroende kan i sig aldrig vara något som utgör grogrund för terror.
    Jag skulle vilja påstå att ju högre andel människor som är beroende av den typen av stimuli ju högre är den faktiska terrorn.
    Vem det sen är som utövar den (individen själv eller om den är del i ett större mönster) är en annan sak.

    Det är svårt att se hur ett samhälle med en hög andel människor med starkt beroende av droger kan betecknas som fritt.

    Väldigt svårt.

    SvaraRadera
  37. Micke:

    Jaha, jag trodde att total frihet under eget ansvar kallades anarkism mer än fascism...

    Om du inte ger upp dina dogmer eller rädslan för förändring, kommer det bli svårt att behålla förståndet i framtiden. Jag anser att du är fri att göra vad du vill så länge det inte inkräktar på någon annans frihet att göra vad den vill.

    Men men, professorstiteln hägrar ju nu. Jag förstår att du inte kan ge upp nu på slutspurten ;D

    SvaraRadera
  38. Jaha, jag trodde att total frihet under eget ansvar kallades anarkism mer än fascism...


    Så i framtiden kommer det bara att finnas plats för anarkister som är beredda att ta fullt ansvar för sina liv.

    Dom som inte gör eller klarar det ...vad händer med dom?

    SvaraRadera
  39. Och varför skulle ökade frihet automatiskt innebära en massa drog-relaterad misär? Det är ju här du bara svammlar Micke.

    Det enda jag representerar är en "point of view". Precis som du.
    Sen är det upp till övriga här i Hax eminenta bakvatten att avgöra vilken egen "point of view" de själva lutar åt. Jag är bara här för att så frön...

    SvaraRadera
  40. Micke:

    Du har inget vidare hopp till människan hör jag... Inte jag heller egentligen, samhället är skit. Men ger man upp hoppet så finns det bara...

    Micke.

    SvaraRadera
  41. Dessutom, skulle du supa skallen i bitar framför dina barn? Ja, väljer du att göra det är det då inte mitt ansvar. Annat än att möjligen tala om för dig att det är ditt ansvar.

    Duh.

    SvaraRadera
  42. "Jag skulle vilja påstå att ju högre andel människor som är beroende av den typen av stimuli ju högre är den faktiska terrorn.
    Vem det sen är som utövar den (individen själv eller om den är del i ett större mönster) är en annan sak.
    Det är svårt att se hur ett samhälle med en hög andel människor med starkt beroende av droger kan betecknas som fritt."


    Det där skrev Micke; och jag tycker faktiskt att det är väldigt tänkvärt.

    Det verkar som att de som argumenterar emot inte läst vad Micke skriver.

    Nog är väl drogberoende ett slaveri; människor som knarkar till dess att de tappar tänderna; och förståndet; nog är väl dom slavar.

    De som måste ta taxi till systemet det första de gör när de vaknar på morgonen; nog är väl de slavar.

    Inte får de mycket tid, ork eller intresse över för att se något av det vackra som finns i världen; när det som överskuggar allt annat är suget efter supen eller silen eller pipan.

    SvaraRadera
  43. Helena sklrev "Föräldrar som super bort barnens jul; eller sina barns rätt till en trygg barndom är egoistiska kräk."

    Ibland, säkert. Och ibland människor som har en hel del problem med sig själva eller något annat. Och den senare gruppen blir inte ett dugg nyktrare för att man skäller på dem. Tvärt om.

    Men inget av detta är skäl för att ge vanligt folk dåligt samvete för snapsen till julbordet eller groggen med farmor framåt kvällskvisten.

    SvaraRadera
  44. Det verkar som att de som argumenterar emot inte läst vad Micke skriver


    Jo dom vet men dom pratar om en annan frihet än den jag pratar om.

    Dom pratar om den frihet som är beskriven i facit och där står det att frihet är när staten inte lägger sig i något överhuvudtaget bortsett från när den begär upphandling hos företag att sköta militär och polis.

    Dom pratar om den frihet som individen får när han förvägras organisera sig i t.ex fackföreningar som har....reella möjligheter att påverka och inte bara utgör syjuntor.

    Dom pratar om den frihet är baserad på att ett fyllo som inte klarar att hantera sitt supande ska hänvisas till välgörenhet från dom som genon "fria överenskommelser" roffat åt sig mest och därmed kan dela med sig av smulorna.

    Den individuella friheten att göra helt fria val.

    Friheten i övrigt för Herr Svenssoni allmänhet består i att göra "fria överenskommelser" med sina medmänniskor utan att man tar i beaktande att en överenskommelse mellan två prater omöjligen kan vara fri såvida bägge parter inte besitter exakt samma mängd makt elller brist på densamma.

    Der finns en anledning till att Svenskt näringsliv älskar den idevärlden.

    Den förändring dom mest extrema av dom vill se är lika omfattande som den utopi Röda Khemerna drev fram fast åt andra hållet och sannolikheten för att den skulle leda till ett positivt resultat är ungefär lika stor.

    SvaraRadera
  45. helena:

    Så nu när befolkninen blivit behandlade som 5-åringar i över 20-års tid så borde ju problemet; med att folk tar en bulle till bolaget istället för att borsta tänderna och ta en dusch, ha försvunit. Så nu tycker jag alla känslosvallande anhöriga får ta och sätta sig ner och fundera på om det de propagerar för verkligen fungerar.

    Vi lever närmare er ideal-situation än min, så att det är eländigt för vissa människor är ju en direkt konsekvens av erat sätt att hantera problemet.

    Jag har själv druckit friskt i min ungdom, för mycket. Nu dricker jag ett par ggr om året, och inte särskilt mycket.

    Man bestämmer själv, jag upplevde aldrig flaskan som någon slavdrivare med piskan i hand, mer som en dekadent kompis som jag måste sluta umgås med så ofta.
    Man får ju våndas en tid efteråt såsom i alla relations-uppbrott, men det har endast verkat karaktärsdanande.

    Att folk knarkar sig till tandlossning är ett komplext problem, där jag tror att en allmän frustration över det självgoda och repressiva samhället har en betydligt större skuld en att en viss typ av substans existerar i olaglig eller laglig form...

    SvaraRadera
  46. Och Micke, det här är ett av mina ställen där jag inpireras inför framtiden. Ganska ofascistiskt faktiskt;

    http://www.13moon.com (länken är kopplad till mitt namn, så man kan klicka där oxå)

    Mitt födelse tecken i denna mån kalender är:

    Lunar Moon day 4
    Year of the White Cosmic Wizard, kin 5:
    Red Overtone Serpent:
    I Empower in order to Survive
    Commanding Instinct
    I seal the Store of Life Force
    With the Overtone tone of Radiance
    I am guided by the power of Space

    SvaraRadera
  47. Till "Ludde" det här med narkomaner: Jag tror att du underskattar ganska kraftigt substansernas verkningar på kroppen. De är BEROENDEFRAMKALLANDE. Den värsta är väl då nikotin, och när det gäller destruktiv inverkan på kropp och själ: heroin, men alkoholen intar sedan tredjeplats.
    Det är väl dessa tre som är de farligaste drogerna. När det gäller verkningen på missbrukaren och hans eller hennes sociala omgivning.

    Men det finns kanske också en inbyggd benägenhet i samhället för tvångsbeteenden över huvud taget;

    för mycket av allt; tv-tittande, surfande, bodybuilding, spelmissbruk, sexmissbruk, dataspelsmissbruk, arbetsnarkomani, städmani...osv

    Balzac skrev ju om detta i den mänskliga komedin.

    Människans förmåga till besatthet.

    Det finns ju också i religionen man går upp helt i ständiga ritualer, mer eller mindre dagligt tvingande.

    Kanske behov av besvärjelse av tillvaron.

    Skillnaden då är att man blir uppfylld av vissa ritualer och tom av andra.

    Missbruket av substanser verkar vara något som suger ut individen på allt den har och gör den tom.

    Religiös fanatism ja den verkar beröva människan förmåga till besinning och sjävständigt tänkande.

    Ja, det är bara några lösa tankar, jag vet inte egentligen så mycket hur man ska se på de olika tvångsbeteenden.

    De visa pratar om balans, måttfullhet, harmoni, samklang.

    SvaraRadera
  48. Jag har ett schamanistiskt/anarkistiskt utgångsläge i min argumentation. Jag är mycket väl bevandrad i de schamanska riter där användningen av olika psykotropiska växter är extremt vanlig. Men detta görs alltid med ett visionärt syfte.

    Min uppgift är att drömma mig till det samhälle jag ser i dessa visioner, ju fler människor som drömmer samma dröm dessto närmare dit kommer vi.
    Just nu verkar de flesta drömma mardrömmar, det kan vara en förklaring till att känns som helvetet på jorden ibland.

    Men var kommer alla mardrömmar ifrån?

    SvaraRadera
  49. Från www.13moon.com:

    "The most important thing Lightworkers can do to accelerate this
    process of healing is to focus our attention on the new patterns
    of Abundance and Peace..."

    SvaraRadera
  50. Läste i en av lokaltidningarna att nästen hälften av alla som omkom i trafikolyckor i år i Norrbotten hade alkohol eller droger i kroppen.
    Så vad gör man då åt det?

    Inte minst det förfärande i att jag även om jag kör nykter; riskerar att dräpas av någon som inte gör det.

    Minns en kvinna jag träffade för massor med år sedan; hon blev rullstolsburen efter att en förare som var både påtänd och onykter körde över på fel sida och frontalkrockade med hennes bil.

    SvaraRadera
  51. Till Helena:

    Det visar ju att diskussionen måste tas på allvar. Det är tydligen j-igt utbrett med total frånvaro av omdöme när människor dricker. Ansvar kopplas helt bort.
    Därför kan man inte lalla vidare och säga att det är ok med spriten.

    Ok för den som dricker möjligen medan omgivningen kan få plikta med sin fria rörlighet eller livet.

    Att inte ta det på allvar är fullständigt hänsynslöst.

    Därför tycker jag alkolås är utmärkt.

    SvaraRadera
  52. Till Henrik:

    Nja, jag svärtade nog litegrann när jag sa att de som super bort sina barns jular och barndomar är egoistiska kräk.

    Ja, om jag tänker mej in i barnets situation kan jag nog tycka så.

    Men, jag har ju givetvis också under min långa levnad mött många människor med drogberoende; både alkoholister och andra drogmissbrukare.

    Många av dem har varit både roliga, intelligenta, begåvade och kärleksfulla människor.

    Men jag kan ändå inte låta bli att ha en känsla av att när drogberoendet styr ens liv; då blir löften till andra människor; makar och barn - de som blir svikna.

    Undrar hur många barn som väntat på föräldrar som inte kommit; för att föräldern glömt bort sitt löfte; för att drogerna kommit emellan?

    Det blir väl till att fundera vidare på den här saken och i i mellantiden ta och läsa Åsa Linderborgs bok "Mig äger ingen" - om alkoholens makt över hennes pappa - och hennes egna våndor p g a det.

    SvaraRadera
  53. Själv förstår jag inte varför folk som inte har prolem med spriten inte kan planera? Jag har alltid vin hemma, ifall ett par vänner kommer över och vill dela middag med mig - eller om jag vill ha en gin och tonic på kvällen.

    EFtersom jag inte har ett problem gör det mig inget att det inte är öppet på natten eller söndagen.

    Det finns en mängd saker man inte kan göra när "man själv vill" utan att det för den delen är förtryck eller ickeliberalt. Men det klart, det är att inte vara i centrum hela tiden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.