2008-12-21

Tack för klargörandet

"Förändringar får inte bidra till att försvaga regeringsmakten, snarare tvärtom. (...)

Vi vill stärka partierna, inte försvaga dem."

Socialdemokraterna Morgan Johansson, Lena Hjelm-Wallén, Marita Ulvskog och Göran Magnusson skriver om grundlagsarbetet.

Tydligare än så kan det väl inte sägas? Mer makt till politiken. Mindre makt till medborgarna. Fler kollektiva beslut. Färre individuella val.

Länk»

9 kommentarer:

  1. Att Socialdemokraterna strävar efter änn mer makt förvånar inte mig. Jag är född i inormations samhället och internet har funnits under hela min vuxna uppväxt. Att bara hoppa på bloggar:s existens tycker jag visar klart och tydligt vad de har för åsikt och tänkande. Måste vara fruktansvärt för de röda som har tappat mark.

    Se tididigare blogginlägg från mig då jag tar ämnet till ytan med svar på tal från Carl Bildt, mot Bertil Torekull.

    SvaraRadera
  2. Såna uttalanden levereras av de sanna maktpolitikerna när deras trut får lov att springa före tanken, för att undvika den likriktande partipiskan som viner under mottot "alla skall med (vare sig de vill eller inte)".



    /Winston Smith

    SvaraRadera
  3. Varför ställde du inte upp i TV om det inte var direktsändning sa du?

    Han säger INGET om maktfördelning partier kontra medborgare frågan stod mellan partier och personval.

    Sedan håller jag inte med snubben ändå, partierna gör ju mycket även i Sverige för att stärka sin egen maktposition. Men jag ser hellre partier mot varandra än personvalskulter som i USA som mest liknar IDOL-omröstningar. Där sakfrågor har ännu mindre med saken att göra än här. Sedan vet vi ju alla hur det brukar gå när personvalda personer ställs på prov…

    Men jag ser inte problemet i att ha en ”stark” regeringsmakt men vars beslut [lagar] är kontrollerade av en författningsdomstol? Ungefär som lagrådet fast med något att säga till om.

    SvaraRadera
  4. Richard:

    Det är riksdagen som stiftar lagar i Sverige, inte regeringen.

    /Carl Johan "Tha B-wisser" Hall

    SvaraRadera
  5. CJH: Du är smärtsamt omedveten om gummistämpelparlamentet vi har i Sverige? Om man låter en en helt oberoende kommission utreda, utan några som helst förkunskaper om det politiska arbetet här, kommer de att klassa in oss i samma fack som Venezuela och Kuba. Landet styrs i princip med dekret från en liten grupp.

    SvaraRadera
  6. "Författningsdomstol skulle inneburit en väsentlig förskjutning av makten från folkvalda till jurister, med risk för politisering av domstolsväsendet som följd. "

    Helt sanslöst, är det bara jag som uppfattar detta som nyspråk!?

    SvaraRadera
  7. Min personliga favorit är nog den här (samma källa):
    "Obligatorisk avgång av statsministern efter ett val skulle ha försvagat regeringsmakten, och skulle kunna ha lett till maktvakuum och långt utdragna regeringsbildningsprocesser."
    Med den formuleringen skulle man ha kunnat motivera så mycket.

    SvaraRadera
  8. Min personliga favorit är nog den här (samma källa):
    "Obligatorisk avgång av statsministern efter ett val skulle ha försvagat regeringsmakten, och skulle kunna ha lett till maktvakuum och långt utdragna regeringsbildningsprocesser."
    Med den formuleringen skulle man ha kunnat motivera så mycket.

    SvaraRadera
  9. Du har naturligtvis helt rätt Carl Johan. Vi har en "folkförsamling" av ryggradslösa medlöpare som bara har till uppgift att klubba igenom det regeringen lägger fram.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.