2008-12-09

Vad politikerna hittar på är mindre viktigt

I dessa tider av krav på politiska paket för att möta Krisen, kan det vara intressant att se hur väldigt lite sådana betyder för ekonomin – ställt i relation till penningpolitiken.»

6 kommentarer:

  1. Slutsatsen är att om vi hade gått med i EMU hade det inneburit samma sak för industrin som exporttullar på 200 miljarder SEK.

    SvaraRadera
  2. Det kunde i sin tur innebära större rationaliseringar i ekonomin. Som i sin tur satt press på politiken för bättre företagandevillkor, lägre skatter och mer dynamisk arbetsmarknad.

    SvaraRadera
  3. DRJ:

    Ett helt nytt och innovativt argument för exporttullar, helt klart.

    Om industrin går riktigt jävla dåligt kommer vi bli tvingade att avreglera för att inte allt skall tvingas lägga ner. Tipsa Naomi Klein om detta.

    SvaraRadera
  4. Nu har vi ju importtullar på 200 miljarder istället, för att använda samma terminologi (tipsa Klein om detta också). Så när lagren är tömda och vår industri skall köpa nya råvaror och subkomponenter så känns nog inte den svenska skvalpvalutan lika skön.

    SvaraRadera
  5. Ju är det ju dock så att de industrier som köper in råvaror utifrån har ett rätt högt förädlingsvärde så resonemanget haltar avsevärt.

    Den lågförädlande exportindustrin köper inte in så mycket råvaror utan använder svenska sådana (exempelvis skogsindustrin).

    SvaraRadera
  6. Kul artikel han skrivit, men rätt så illa underbyggd. Det följer inte automatisk att man får en kronförsvagning vid en räntesänkning. Varken i praktiken eller enligt teorierna.

    Sant är att en billigare krona gör svenska produkter mer attraktiva både utlands och här hemma. Det är dock inte sant att man kan räkna som han gör gällande hur Svensk BNP gynnas si och så mycket av ett kronfall.

    Det är exempelvis inte sant att 50%+ av svensk BNP "går på export". Visst ger relationen export/BNP en sådan siffra, men det gör även import/BNP.
    Nettoexportens bidrag, eller value-added från vår export-sektor, är mycket, mycket mindre. (Bidragen till BNP-tillväxten bestäms av exporttillväxten i relation till importtillväxten)

    Hans poäng kvarstår dock. Regeringen har väldigt lite att säga till om.

    Riksbankens räntesänkningar som skickar ut miljarder till konsumenter och företag är en mycket viktigare faktor än finanspolitisk stimulans på några futtiga miljarder.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.