2008-12-11

Vad är det egentligen som händer i Grekland?

Kan det verkligen "bara" vara polisens dödsskjutning av en 15-åring som ligger bakom oroligheterna i Grekland? Ett par bloggkollegor spekulerar...

Erixon: Kan Grekland få eurozonen på fall?

Fytne: Grekland är ett skitland

"Undrar hur det känns att vara från ett land som peakade för 2300 år sedan?" som Fytne skriver.

7 kommentarer:

  1. Han sköts ju i samband med en demonstration. Vad handlade den om, vad var det folk i massor protesterade emot? Som vanligt gör inte de som kallar sig journalist sitt jobb. De är usla, mentalt begränsade och fullkomligt styrda av den hand som de tror föder dem.

    / --

    SvaraRadera
  2. Dick Erixons dumheter om att Greklands ekonomi utgör ett problem för euroland som helhet är ingenting annat än rent strunt.

    Vad har det för betydelse om en svensk kommun har nedkörd ekonomi för den svenska kronan?

    Effekten är förmodligen inte ens mätbar och Grekland är en mycket liten del av eurosystemet. Grekland har cirka 11 miljoner invånare och hela euroland har cirka 323 miljoner invånare. Avrundat till närmsta hela tiondels procenttal bor alltså 3,4% av eurolands invånare i Grekland.

    3,4% av Sveriges invånare motsvarar ungefär Värmlands invånarantal. Alltså kan Greklands ekonomis betydelse för euro-områdets ekonomi jämföras med Värmlands för Sveriges och då hör det till saken att Grekland har lägre BNP per capita än lägre än i praktiskt taget hela euro-området.

    vad som händwer i Grekland är alltså helt försumbart för euro-områdets ekonomi och om grekerna är fattigare och mindre produktiva än eurolands invånare i genomsnitt, betyder detta att de omsätter färre euro per invånare än övriga invånare.

    Det finns ingen principiell skillnad mellan det och att det finns fattigare och rikare regioner i vilket annat land som helst.

    SvaraRadera
  3. Var det inte Grekland som räknade in den illegala sektorn (prostitution, narkotika) i sin BNP för att nå upp till EMU-målet?

    Jag har ett minne av en artikelserie som berättade om detta för 3-4 år sedan, men jag hittar den inte längre.
    Kanske du med dina kontakter kan få fram det?

    SvaraRadera
  4. Vad säger Fytne?
    Jag förstår inte vad han säger.
    Vad är det jag ska fatta?

    Att Grekland är ett skitland?

    Är Fytne relativist?
    Eller menar han att Grekland är ett skitland även när han är packad på Retsina?

    SvaraRadera
  5. Ta en sup till Micke med stort m så begriper du.

    /Signaturbytarfyllot

    SvaraRadera
  6. Att kalla ett helt land för skit, och förolämpa dess historia och nuvarande svagheter, är inte det bästa sättet att reagera när en grupp människor får för sig att man borde försöka fixa sina sociala problem genom att slå sönder närmaste McDonalds. Jag kan förstå den frustration man känner, och en önskan att dra upp gammalt groll, men det kommer inte precis hjälpa någon om ni gör det. Rapportera det, visst, men egna kommentarer gällande hur lite ni värderar de utpekade är meningslösa och smått irriterande.

    SvaraRadera
  7. Det kan ju vara värt att påpeka att Greklands ekonomiska problem uppstått under PASOK-regeringar (socialistiska regeringar). Nuvarande regeringen försöker rätta till en del av problemen, men det vill inte vänstern veta av. Därav kravaller. Har inget med en död 15-åring att göra. De letade bara en ursäkt.

    Men om jag vore PASOK-politiker skulle jag nog helst stanna i opposition. När statsskulden motsvarar BNP och landet antagligen inte är kreditvärdigt så blir det svårt att driva PASOK-politik, det vill säga vräka ut pengar för att vinna även nästa val. Eller mer konkret, offentliganställa så många greker man kan några månader före nästa val.

    Rätt många greker är väl medvetna om landets ekonomiska problem. De ställer inte till med kravaller och de röstar inte på PASOK. Det är de som får betala. Och en överväldigande majoritet av grekerna vill inte ha någonting som helst att göra med kravallvänstern, som finns till vänster till och med om PASOK.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.