2009-01-27

Det här är intressant

"Ett annat väldigt viktigt skäl är att det rasar en strid om upphovsrätten just nu, och vi uppfattar inte att vi har stöd hos våra väljare för att ytterligare skärpa den."

Så kommenterar Magnus Graner, moderat statssekreterare hos justitieministern, att Sverige sagt nej till EU:s förslag om utvidgning av copyright för fonogram från 50 till 95 år. (DN, 25 november 2008)

Dels kan man konstatera att regeringen tycks ha tagit striden om IPRED1 / piratjägarlagen hårdare än man kanske skulle kunna tro. Nu börjar man bromsa. Vilket beror på vår kritik. (Politik är reaktionsdriven.)

Dels tyder uttalandet på att regeringen huvudsakligen betraktar IPRED1 ur ett upphovsrättsperspektiv. Att pudelns kärna är att förslaget hotar rättssäkerheten är något som kanske inte har gått upp för Alliansen. Ännu.

Regeringen börjar ducka... Nu ökar vi!

6 kommentarer:

 1. Sitter på hearingen. Det är överfullt. Ser inte Fjellner, men Schlyter är här. Pekka Gronow pratar. Direktivet verkar vara mer ruttet än jag trodde. Det sitter en kille med vidokamera som rullar. Jag hoppas det läggs upp på nätet snart. Om jag fattar honom rätt så är det en felöversättning av tyska originalets "tonträger" som öppnar för att det också avser radioarkiv. Lyssnar och lär...

  SvaraRadera
 2. Upphovsrätten är hotad heter det.
  Men på vilket sätt säkrar man den genom att förlänga den?

  SvaraRadera
 3. Det är total slakt.

  European Broadcasting Union säger bland annat att kommissionen inte har identifierat på vilket sätt inre marknaden är dysfunktionell. Alltså saknas laglig grund.

  Herrejösses.

  SvaraRadera
 4. Sharon Bowles från ALDE verkar inte särskilt förtjust, men det kommer inget tydligt nej. Helga Trüpel från dom gröna säger att hon var den ende i CULT som röstade nej. Fjellner gör entre med att säga att svenska regeringen och han är överens om att inte förlänga upphovsrätten. Schlyter avslutar med att om han och Fjellner är överens så måste det vara nåt fel på direktivet.

  SvaraRadera
 5. Vad tycker sossarna? Någon som vet?

  SvaraRadera
 6. Om upphovsrättsförlängningen, alltså.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.