2009-01-27

Man kan bli nervös för mindre...

Britterna har världens förmodligen mest omfattande övervakningsstat. Världsrekord i övervakningskameror, snart teledatalagring i realtid... you name it!

Och nu, när regeringen börjar få kontroll över informationen – då börjar den koppla greppet för att få kontroll över ekonomin.

Med finanskrisen som ursäkt lanserar premiärminister Brown nu sin "nya ekonomiska världsordning". Till SR Ekot säger han "Vi håller på att sätta samman olika kontrollorgan. Vi ska granska inte bara banker, utan alla sorters finansiella institutioner och se över olika skattesystem till exempel." Mer kontroll. Fler regleringar. Uppbackat av övervakning på syra...

Labours gamla marxister förnekar sig verkligen inte. Dubbelplusbra, som Engsoc hade uttryckt saken.

Länk»

7 kommentarer:

  1. Hmm.. England, och resten av västvärlden, borde kanske fundera på vad övervakning innebär för landets konkurrenskraft, hur det rent socialpsykologiskt påverkar människors initiativförmåga, ansvarstagande och därigenom landets förmåga. Det finns ju faktiskt några exempel på det..

    - William T.

    SvaraRadera
  2. Ny världsordning?

    Nästan så man börjar tro att detta med kontrollsystem handlar om kontroll över konsumtion, och att den kommer att motiveras med klimathotet och pushas inför Köpenhamnsmötet och att de kristna ändå får rätt, att snart så står vi där mitt bland en massa lydiga styrda zeloter med streckkod i pannan eller på hand, som det står i Johannes spejsade uppenbarelse.

    Eller?

    SvaraRadera
  3. Ar det den här ++ du menar?:

    www.webhackande.se/doubleplusboolean

    Kul med lite logik :)

    SvaraRadera
  4. Nu hittar jag inte den där Coroners and Justice Bill...

    ... jo där var den:

    http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200809/cmbills/009/09009.100-106.
    html#j22_005

    insamlade uppgifter är föreslagna att få användas i andra syften än vad som angavs när uppgifterna inhämtades.


    "For the purposes of this Part a person shares information if the person —

    (a) discloses the information by transmission, dissemination or otherwise making it available, or

    (b) consults or uses the information for a purpose other than the purpose for which the information was obtained."

    SvaraRadera
  5. Som lite vänstrig har jag lite lättare att förstå krav på kontroll av penningflöden än av annan information, även om jag tror drakoniteten i åtgärden inte står i proportion till eventuella fördelar. Ur det perspektivet är det extra beklämmande att se att sossarna här bara verkar intressera sig för informationsövervakning, men inte för pengaflödesbiten som åtminstone skulle kunna ha någon form av ideologisk rimlighet. Medan borgarregimen är mer konsekvent: de vill ha 1984 ifråga om informationsflöden, men pengarna ska däremot få röra sig fritt till gagn för deras innehavare ifråga om skattebefrielse.

    SvaraRadera
  6. metro i dag i uk
    "skolflicka vägrar gå till skolan, upptäckte att skolan hade installerat CCTV på toaletterna"
    wales

    Dan

    SvaraRadera
  7. Brown är en av de värsta etatisterna idag. Det handlar inte om att han är skeptisk till att marknaden kan reglera sig själv. Han har öht ingen aning om vad en marknad är, och att produkter och tjänster kan produceras frivilligt av individer och företag. I hans världsbild existerar ingenting utan staten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.