2009-01-07

Mer om pizzerian utan radio

Härom dagen publicerade jag en bloggpost om en pizzeria i Malmö som blivit stämd av Stim på avgifter för musik som inte har spelats i en radio som inte finns.

Nu förnekar Stim att det alls är så – och kräver en ursäkt av piratpartiets Rick Falkvinge, som också skrivit om det.

Falkvinge har i sin tur rotat vidare i saken. Och se, det var inte Stim utan deras systerorganisation Sami. Pizzabagaren hade blandat ihop namet på de två organisationerna.

Och då – voila! – är vi tillbaka i ruta ett! Alltså:

Pizzeria Lazio i Malmö har fått kravbrev från Sami.

Sami har aldrig satt sin fot i lokalen.

Men Sami utgår från att den glade pizzabagaren har en radio. Och att han har den på på tillräckligt hög volym för att gästerna skall kunna höra musik. Därför kräver de honom nu på pengar.

Nu har Pizzeria Lazio ingen radio. Men det tycks inte hindra Sami från att driva ärendet vidare. Pizzabagaren är nu stämd inför rätta.

(Tipstack: Torbjörn)

[Edit: Pizzerian har tydligen en tv. Men på den visas bara sport. Sami insisterar dock eftersom jinglar och trailers kan innehålla musik. Alltså: Trams. V.S.B.]

18 kommentarer:

 1. Intressant läsning om Sami på copyriot:

  http://copyriot.se/2008/08/20/hur-skum-kan-sami-harvan-bli/

  klippt:
  ---------------------------------
  "rasmus" skriver: "... Glöm inte bort att staten har gett Sami en ytterst priviligierad position: Sami har inte bara fått rätt att privatbeskatta kaféer och andra lokaler där inspelad musik kan höras, utan också att (via Copyswede) beskatta alla mp3-spelare och tomma cd som säljs.
  En minimal motprestation kunde ha varit att kräva total transparens från upphovsrättskollektiven. Om de ska ha rätt att ta ut pseudoskatter, borde de redovisa vart pengarna går, öppna bokföringen och göra protokollen offentliga."
  ----------------------------------

  SvaraRadera
 2. Om man läser den stämningsansökan som finns på Falkvinges blogg så ser man att det handlar om TV, inte radio, och att pizzerian faktiskt medgett att de har en TV för gästerna. Pizzerians försvar är att de bara visar sport, men Sami anser att det är irrelevant pga av att tonsättares material förekommer även i sportsändningar.

  Civil olydnad i all ära; det här är en kamp mot grova schabloner och en kantig lagstiftning. Men jag tror att det blir svårt för pizzerian att få rätt i det här målet.

  Först såg det ut som att pizzerian helt enkelt ville göra rätt för sig gentemot en bufflig organisation; men nu handlar det om att han sätter sig emot lagstiftningen och standardkontrakt som 100-tals näringsidkare går med på varje dag.

  Det är en intressant principdebatt, och jag skulle nöje se på om Sami fick smäll på fingrarna, men jag tror inte det är så enkelt som det såg ut först.

  --ttt

  SvaraRadera
 3. här är Samis stämningsansökan

  Där kan man läsa att Pizzerian har en tv, på vilken de endast visar sport, Sami vill ha pengar ändå, eftersom det förekommer musik där oxå, vinjetter, bakgrundsmusik, mm...

  Hur extrem paragrafryttaraktig går man bli...?

  SvaraRadera
 4. Ja, för STIM ber ju så hemskt gärna om ursäkt när de gör fel...

  SvaraRadera
 5. Precis som de övriga kommentarerna påvisar innehåller HAX meddelande flera grova felaktigheter.

  Mer info på http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/01/07/pizzeria-mystik-vardig-agata-christie/

  Lite noggrannhet borde man kunna kräva!

  SvaraRadera
 6. Två matställen jag brukar besöka i denna stad; en McDonalds och ett gatukök har tagit bort sina teveapparater. Sami kan vara inblandat iom att de tar betalt och då väljer man hellre att ta bort teven än att betala beskyddarpengar.

  SvaraRadera
 7. SAMI:

  Slips Angeles Motorcykel Institut.

  SvaraRadera
 8. På den tiden jag drev café betalade vi en högst blygsam summa till STIM för att vi spelade musik i caféet. Det var i och för sig skitbra musik nogsamt utvald för våra ärade kunders öron.

  Fallet med pizzerian handlade om en TV som stod på, tillgänglig för kunderna och ett kan du vara säker på HAX och det är att SAMI haft en representant där och kollat.

  Men vad gör det, att bygga en strågubbe och sedan ge sig på den är ett sådant härligt sätt att bedriva analys – och så får man lite motion också.

  SvaraRadera
 9. En minimal motprestation kunde ha varit att kräva total transparens från upphovsrättskollektiven. Om de ska ha rätt att ta ut pseudoskatter,

  Har dom samma problem på Copyriot med att arbetsgivare tar ut pseudoskatter i form av arbete från sina anställda?

  För det måste ju också vara fråga om skatteuttag som staten givit så fall?

  Eller är det bara i vissa yrkeskategorier som man ska få ta betalt för sitt arbete?

  Hur är det tänkt?

  Musik och konst ska vara gratis har jag förstått men vem är det som ska göra musiken?

  Rasmus på Copyriot?

  SvaraRadera
 10. Ja, det var tydligen en tv. Förlåt. Men det är ändå dumt.

  "Sami vill ha pengar ändå, eftersom det förekommer musik där oxå, vinjetter, bakgrundsmusik, mm..."

  Sådan musik brukar f.ö. nästan alltid komma från banker med copyright- och royaltiefri musik. (Jag har själv timtals med sådan musik i min dator för Youtubefilmer, podcasts m.m. Och jag brukar känna igen slingorna på Eurosport, CNN etc.)

  SvaraRadera
 11. Argumentera gärna mot SAMI och för all del de artister/musiker vars upphovsrättsanspråk sköts av dem. Absolut ska de granskas på alla möjliga sätt.

  Men allt ljug!

  När jag läser piratpartisters och ”nyliberala” bloggar känns det som om ”The Falkvinge hjärntvätt” sveper över Sverige. Vid Gud gråter både Mill och Nozick i sin himmel. Som om ingen längre kan tänka själv utan bara upprepar och överdriver ytterligare samma saker, som detta om pizzerian. Denna förvridna bild av verkligheten och det ständiga ”sluttande planets resonemang”.

  Jag har inte varit trevlig, snarare raljant, då jag kritiserat PP och idén om en legalisering av nedladdning av upphovsrättsskyddat material. Men jag anstränger mig hårt för att varje mening jag skriver ska överensstämma med det som kallas verkligheten.

  Wittgenstein sa till mig att det är då något är sanning och jag inbillar mig att det är eftersträvansvärt.

  SvaraRadera
 12. JM:

  Jag tycker du verkar anstränga dig hårt i att låta kvasi-intellektuell. Lite som Carl Bildt.
  Sällan har så lite sagts med så många ord.

  SvaraRadera
 13. Ja, det här är väl förmodligen lite av en Anka. Läser man inlagerna till rätten (http://rickfalkvinge.se/files/large/Pizzeria_Lazio_vs_Sami.pdf) så framgår det ju att pizzerian troligtvis har haft en TV påslagen. Ansökan om stämning är ju då inte helt ogrundad. Sedan kan man ju så klart diskutera lagstiftningen om de här frågorna. Det där med rättighetsklarering kan ju lösas på olika sätt. Men i alla fall, jag tycker inte att det verkar vara en så stor skandal som jag trodde när jag läste första bloggposten.

  SvaraRadera
 14. Haha, dette er jo helt sykt!

  SvaraRadera
 15. Ludde jag försöker inte bara låta kvasiintellektuell - jag försöker vara det.

  ps. inget bindestreck där mellan kvasi och intellektuell.

  SvaraRadera
 16. Det känns ändå fel att pizzeriaägare ska tvingas upp till Stockholm för att försvara sig.

  Om jag fattat det rätt så är regeln kvar från den tiden då SAMI bara kunde kräva pengar av radio och tv. De här sidorättigheterna, om de ska finnas kvar, bör SAMI kunna försvara på den svarandes hemort.

  SvaraRadera
 17. JM:

  Ojoj, nu börjar det anmärkas på bindestreck... suck!
  Du lyckas rätt bra där, med kvasiintellektualiteten alltså.

  Jag kan faktiskt oxå stava svåra ord, ibland går det snabbt med fingrarna över tangentbordet bara.

  Hypernervokustiskadiafragmakontravibrationer

  SvaraRadera
 18. Back on topic:

  Men ponera, om man som kassabiträde i en butik har en liten musikspelare bakom kassan med sin ny-inköpta favvo-skiva, men spelar musiken för att underlätta/muntra upp sin arbetsdag.
  Sen råkar ju vår rumstid vara konstruerad så att en kund kan ju råka höra den här musiken.

  Visst.

  Men butiksbiträdet spelar ju inte musiken för kundernas skull, kunderna kommer ju antagligen inte till butiken för att lyssna på musik.
  Så, Slips Angels MC Indrivning: Gräv ner er!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.