2009-01-04

Nu med svensk text

BBC Newsnights intervju med EU-kommssionär Wallström finns nu i svensk översättning. Tack till Ola, som tog sig tid med översättningen.GE = Gavin Esler, BBC Newsnight
MW = Margot Wallström

GE: …och med mig nu har jag från Bryssel Margot Wallström vice ordförande i EU kommissionen. Din chef, José Manuel Barosso sa att [Lissabon] fördraget inte är dött, att fördraget fortfarande lever. Kan du förklara för väljarna vad dom måste göra för att döda det?

MW: (3 sek paus) Jag tror, för det första, att om vi menar allvar med demokratin så måste vi försöka förstå varför det Irländska folket röstade nej. Det måste vara, ett slags, första steg, och det är vad Irländarna, och vad vi kommer att bidra till, att göra tills statsöverhuvudena och regeringarna möts.

GE: Förmodligen så röstade dom nej för att dom inte gillade fördraget, men din chef säger…

MW: Men, det vet du inte!

GE: …att ni kommer att fortsätta. Jag frågar dig: vad måste de göra för att slippa det?

MW: Jag tror att du måste undersöka saken och den Irländska regeringen kommer att göra en analys precis som vi, och genom Eurobarometern, försöka förstå.

GE: …men finns det något?

MW: …precis som vi gjorde efter de Franska och Holländska omröstningarna. Svaren var var faktiskt väldigt olika, om du jämför vad väljarna i Frankrike och Holland sa, så det är…

GE: Dom sade nej!... men finns det något som väljarna kan göra…

MW: …det första steget och sedan måste de diskutera vad som skall göras.

GE: Men finns det något väljarna kan göra för att slippa det här fördraget? …i en demokrati?

MW: I en demokrati, så måste du lyssna på invändningarna, och du måste se om det finns något vi kan göra för att möta dessa invändningar? Vad mer exakt, var det som de var oroade för och vad var det som fick dem att säga nej?

GE: …men du förstår…

MW: Dom politiska ledarna har investerat så mycket politiskt kapital och energi för att få den nya organisationen, att få EU att fungera bättre. Så klart så kommer dom inte att ge upp i första taget. Dom kommer att försöka hitta…

GE: …visst…

MW: …ett sätt att komma framåt därför att vi måste göra det mer demokratiskt och öppet… och mer effektivt.

GE: …men du förstår, det fundamentala problemet här är att många väljare i hela Europa tycker att EU är en odemokratisk inrättning. Dom har inget emot EU-medlemskapet, det dom vänder sig emot är sättet som det styrs på och hur saker tvingas på dom. Och när väljarna säger nej så säger ni att då kommer vi att fortsätta och försöka hitta ett sätt tills dom säger ja.

MW: Nej. Jag tror att det som vi måste göra här är förstås att medlemsstaterna själva måste få bestämma hur dom vill ratificera det nya fördraget. Alla ledarna har förstås förbundit sig till fördraget och på Irland, i enlighet med deras konstitution, så måste dom ha en omröstning. Och om 18 medlemsstater har sagt ja…

GE: Utan att fråga väljarna!

MW: …och en medlemsstat har sagt nej, så tror jag att alla medlemsstater vill säga sitt i den här frågan och du måste förstås analysera varför det blev ett nej. Är det något vi kan göra? Är det något som måste ändras? Och den analysen måste vi göra först.

GE: Men för att återgå till huvudfrågan: för väljarna, de enda väljarna som fått rösta om den här frågan. De enda, de Irländska väljarna. Mycket intelligenta, väl informerat folk. Ett ganska stort valdeltagande. Dom sade nej och trots det så fortsätter processen. Så därför… det är absolut vad folk menar med ett demokratiskt underskott.

MW: Men låt oss överlämna till ledarna att diskutera vad de skall göra i en sådan här situation. Och kom ihåg, problemen, de har inte försvunnit bara för att Irländarna har sagt nej. Problemet med en europeisk union med ett demokratiskt underskott, med ett antal nya utmaningar, med 27 medlemsstater istället för 12, och med en organisation som var gjord för 12 och inte 27 stater, det problemet har inte försvunnit. Och det är det som vi förväntar att våra politiska ledare skall gripa sig an. Om vi vill vara effektiva att bekämpa klimathotet och att handskas med höga oljepriser så måste vi ge Europeiska Unionen medel att göra det. Effektivt och mer demokratiskt. Och det är det som var utgångspunkten för hela den här diskussionen och det är det vi måste fokusera våra krafter på just nu.

GE: Ok. Margot Wallström. Tack så mycket för att du kunde vara med oss från Bryssel.

En översättning finns även på Fridholm.net, såg jag just.»

29 kommentarer:

 1. Fortfarande chockad över ditt Sverigefientliga inlägg.

  Varifrån kommer detta hat mot Sverige?

  SvaraRadera
 2. "I en demokrati, så måste du lyssna på invändningarna, och du måste se om det finns något vi kan göra för att möta dessa invändningar"

  MAN, inte DU. Det är inte den tilltalade det gäller, det är det generalal "you" som avses i en sån här mening.

  SvaraRadera
 3. Hej !

  Du får denna kommentar i din blogg från mig för att jag har ADDAT dig på www.bloglovin.com . Det betyder att jag finner intresse i Din blogg och regelbundet följer den. :o)

  Jag önskar att även Du addar mig på Blog Lovin' , och jag hoppas att Du någon gång emellanåt kikar förbi min blogg. Dessutom är kommentarer alltid välkomna ! Jag bloggar om allt från mina egna åsikter runt olika saker, banalt vardagsliv, politikdebatter till djupa funderingar, tankar och livsåskådningar. ;)

  Du addar mig direkt från min blogg alternativt söker på "DragonPH" , på Blog Lovin's sökruta där man addar bloggar.


  //Mvh. Patrik.

  SvaraRadera
 4. "Fortfarande chockad över ditt Sverigefientliga inlägg.

  Varifrån kommer detta hat mot Sverige?"

  Förstår att du bara har ett intresse, även om det är lite sorgligt. Henrik skriver dock om en massa andra saker som vi andra som kan hålla flera frågor i huvudet är intresserade av. Det finns dock massor av andra forum där ni kan få diskutera:

  * Rasrenhet. Inte bara en fråga om rätt mjukmedel.
  * Hur man håller tjejen borta från snyggare killar med större kukar. Fortsättningskurs.
  * Hur man först hittar tjejer som gillar fula killar med små kukar.
  * Fanvikning samtidigt som man sjunger andra versen på nationalsången. Avancerad kurs iom att man gör båda sakerna samtidigt.
  * Skoputsning utan skönsång. Nybörjarkurs.
  * Vilken asagud som skulle spöa en annan asagud i en envig. Skulle Odens korpar kunna snatta päron från Fenrisulven?
  * Varför vita människor inte härstammar från Afrika utan från Backeböla.
  * E-type. Häftig för att han gillar vikingar eller töntig för att han är långhårig och spelar techno?

  Seså, kila iväg nu så får vuxna prata.

  SvaraRadera
 5. Demokratin fungerar inte utan styrs av byråkrater. Idag finns det inga demokratiska partier. Medlemsantalet sjunker och ekonomin för partiorganisationerna kommer ifrån kommunen och staten och centrala intresseorganisationer. Detta är ett avslöjande bland alla andra avslöjande och hur den politiska adeln ser sig för mer en sitt förtroendeuppdrag.

  SvaraRadera
 6. Wallström är en äkta Eu politiker....
  Om folket inte vet sitt eget bästa kör över dem.

  SvaraRadera
 7. Det vore jättekul att se intervjun helt skriftligt - alltså att Wallström var tvungen att använda fingrarna istället för munnen.

  I övrigt ytterst avskräckande. Bryssel har blivit (eller alltid varit, men blivit mer uppenbar på sistone) en hydra, matad av tjänstemän och politiker helt utan ansvar. Nu har den avancerat från potatisåkrarna till våra Internetuppkopplingar och sovrum. Snart vill Bryssel nog in i våra hjärnor också ...

  SvaraRadera
 8. Ska du verkligen låta DragonPH:s blogghoreinlägg ligga kvar?

  SvaraRadera
 9. När irländarna röstar "fel" och ska köras över då är det fel och förkastligt.

  När palestinierna röstar "fel" och ska köras över då är det rätt och berömvärt.

  SvaraRadera
 10. Visar hela diskussionen att det är för enkelt att avgöra komplexa frågor som ett fördrag med ett enkelt "ja eller nej"-svar? Om Margot befinner sig i en förhandlarposition är det väl högst relevant för henne att fråga Irländarna: Vad skulle ni istället kunna acceptera.

  SvaraRadera
 11. Eftersom EU implementerar så okritiskt den förlegade bushpolitiken och till och med stadfäster den som grundlag kanske finns anledning att återuppta granskning och debatt om sådana grupper som Bilderberggruppen t ex som knutit samman Europas och USAs eliter genom sina sammankomster sedn den bildades på 50-talet just av en eldsjäl för bildandet av Europas förenta stater den polska professor Retinger
  Även om man inte ansluter sig till de värsta konspirationsteoretikerna, så kan man ju verkligen undra om det här hemlighetsmakeriet i EU och den okritiska antagandet av bushpolitiken har något att göra med strömningar inom den västerländska eliten som finns representerad på Bilderbergsgruppens ganska hemliga möten.

  Se artikel i DN om Bb-gruppen
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=776560

  och mer konspirationstankar kring global världsregering och förslavande på
  youtube
  http://video.google.com/videoplay?docid=1070329053600562261

  Enligt artikeln i DN så deltar ju Bildt flitigt i mötena men även Mona Sahlin har varit med.

  SvaraRadera
 12. Tillägg:

  möten då som brukar säkerhetsbevakas av CIA - eller i alla fall gjordes det tidigare.

  Det obehagliga att ta upp det - är ju att sånt missbrukats av antisemiter - som redan på 30-talet vrålade om den judiska världskonspirationen när det gällde bankirer osv.

  Och det är ju livsfarligt med den typen av argumentation.

  Men det är ändå konstigt att EU-agendan verkar vara så tvångsmässig när det gäller lagarna som införs och ju är en direkt plankning av Bushs antiterrorkit - patriot act m fl.

  Och hans far var ju tongivande inom Bilderberggruppen där han pratade om en "ny världsordning" - något som man i youtubefilmen ser som en konspiration om globalt förslavande.

  SvaraRadera
 13. Tillägg då, kanske värt att nämna:

  Det var ju Bilderberggruppen som stod bakom skrivandet av
  Romfördraget 1957 enligt DN:s artikel (se länken i förra kommentaren).

  SvaraRadera
 14. Det som är intressant med DN-artikeln det är att den berättar att Bilderberggruppen erbjuder möjligheter för avgångna politiker och makthavare som röstats bort att fortsätta öva inflytande.

  På det sättet frågar man sig vilken påverkan det har på demokratin.

  SvaraRadera
 15. Man kan väl göra två observationer angående det här med fördrag och folkomröstningar.

  Den första är att folket slipper folkomröstningar om man röstar fram en regering som inte ingår avtal som man sen blir tvungen att säga nej till i folkomröstning.

  För det andra, nu när den irländska regeringen - och alla andra - vet att det ska bli en folkomröstning, så kanske man inte är beredd att - eller kanske inte kan - driva alla frågor så hårt, eftersom folket kanske säger ja i folkomröstningen i alla fall.

  SvaraRadera
 16. Hittade också det här på Flashback https://www.flashback.info/archive/index.php/t-49943-p-7.html
  om Bilderberggruppen (som enligt denna kommentar inte ens finns nämnd i NE)för den konspiratoriskt lagde:

  "1976 inställdes mötet för att prins Bernhard avslöjades som mutkolv i samband med affärer med flygplansfabriken Lockhead.

  Bilderberggruppen har ett flertal gånger sammanträtt i Saltsjöbaden i Sverige, medan vänsterfolk demonstrerat utanför hotellet. Både Olof Palme Tage Erlander, Sven Aspling och Arne Geijer, Herman Kling och Erik Boheman har funnit sig väl till rätta bland kapitalisterna. Efter feministernas framryckning (med Sveavägen i ryggen) har också Mona Sahlin fått tillträde.

  Så här har Bilderberggruppens konspiration beskrivits:

  "En liten klick av mäktiga män, som möts hemligt och planerar händelser, som sedan råkar inträffa."

  (Källa: Kjell Sjöbergs LÅT VARNA ER! Malmö 1984)  Vad man gör på BilderbergMöten är att uppnå " Konsensus ".

  Så att man därefter Jobbar mot samma Mål, d v s " New World Order ".


  Andra Grupper som en del av dessa Mäktiga män är med är:

  TC (Trilaterala Kommisionen )

  CFR ( Council of Foreign Relationchip )

  RIIA ( Royal Institute of International Affairs )


  Round Table

  Bohemian Groove

  ORDENSSÄLLSKAP ( t e x FREEMASONS, MaltesOrden , Skull and Bones m fl )

  ILLUMINATI ( Män som sitter i Toppen på " Pyramiderna " i Ordensällskapen . Det är därför Ordensällskapen har ett Gradsystem där dom lägre Graderna är " Nyttiga Idioter " )"

  Ja, som sagt
  Det där med händelser som sen råkar inträffa låter ju inte trevligt.

  Man regisserar hat och kärlek, krig och fred, svält och nöd eller vadå.

  SvaraRadera
 17. Som sagt det är nog dumt att ta upp det - för det används av främlingsfientliga och antisemiter, samma argument som på 30-talet om den "judiska världskonspirationen"

  Samtidigt är det ju konstigt att om EU är ett demokratiskt projekt varför man stiftar så odemokratiska lagar.

  SvaraRadera
 18. Det står mer om Bilderberggruppen på Alliansupproret också om ett mål om en världsregering:

  http://www.alliansupproret.se/?p=1880

  Ja, vad säger ni?
  Vad ska man tro om det.

  Är alla världshändelser planerade och regisserade?
  Eller är det ren och skär konspirationsteori.

  Men vi har ju lagarna och Lissabonfördraget, det handlar ju de facto om demokratins avskaffande.

  Och USA är ju väldigt inblandat.

  Dock äger väl Kina landet numera med den långivningen.

  SvaraRadera
 19. Jag menade då USA - att Kina äger USA menar jag.

  Vem som äger oss det vet jag inte.

  SvaraRadera
 20. "Nemokrati" -inläggen. Hur kan denne kommentator sitta hela dagarna och skriva inlägg? Jag har följt pseudonymen nu i över 6 månader på ett stort antal bloggar. Vem är denne person? Har personen inget arbete att gå till varje morgon? Är denne betald av skattepengar genom politiska linjer?
  Jag kräver ett svar! NU!
  Mvh
  Lars Rudström

  SvaraRadera
 21. Till Lars Rudström:

  Konstigt att du kan följa inlägg från Nemokrati-blogg i över sex månader när den bara funnits sen november 2008; närmare bestämt 20 november.

  Vill du skrämmas?

  SvaraRadera
 22. Sen undrar jag om du känner till att det finns något som heter eget företag, eller studier, deltidsarbete, egen forskning, obekväm arbetstid...
  Vem är du själv förresten.
  Som tar dig sån poliston.
  Och far med osanning.

  SvaraRadera
 23. Till Lars Rudström:

  Jag upplever din ton som obehaglig och ber dig upphöra.

  Än så länge är det tillåtet att blogga och uttrycka sina åsikter.

  SvaraRadera
 24. Nemokrati: du skriver en del intressanta/tänkvärda saker, men du skriver ibland på ett sätt som känns mer anpassat för chatsystem (typ irc/msn) än bloggar. Du får så klart uttrycka dig precis hur du vill, men för att förbättra överskådlighet och läsbarhet skulle åtminstone jag uppskatta om du postade färre, längre, mer genomtänkta inlägg, istället för många korta som till stor del ser ut att vara eftertankar till de föregående. =)

  /Lrn

  SvaraRadera
 25. "Nemokrati"! Vad jag vet har du ingen egen blogg!? Din pseudonym har funnits långt före 20 nov.på många politiska bloggar. Kanske någon annan har samma "dolda" namn? Jag är ingen polis, av dessa har jag fått nog, både politiska och verkliga. Men det finns politiska poliser på nätet. De svenska myndigheternas antal har tiodubblats under SAP. Jag hör verkligen inte dit!

  SvaraRadera
 26. Till Anonym:

  Jag tar till mig av din kritik.
  Med den reservationen att det ju är kommentarer här som man skriver, i kommentarfältet, och inte bloggposter, och således i dialog med övriga kommentarer.

  Till Lars Rudström:

  Jag har visst en blogg - det ser du ju om du klickar på Nemokrati - och min blogg har inte funnits längre än sen den 20 november.

  Om någon annan använt det nicket, så är det inget som jag känner till.

  Jag har haft min blogg Nemokrati sen den 20 november då jag startade den.

  SvaraRadera
 27. Nemokrati! OK,lycka till med din blogg.
  Mvh
  Lars Rudström

  SvaraRadera
 28. Till Lars Rudström:
  Tack.

  SvaraRadera
 29. http://www.libertas.eu/sweden

  hugs n balloons

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.