2009-01-04

När du trodde att det inte kunde bli värre... Igen.

"The Home Office has quietly adopted a new plan to allow police across Britain routinely to hack into people’s personal computers without a warrant.

The move, which follows a decision by the European Union’s council of ministers in Brussels, has angered civil liberties groups and opposition MPs. They described it as a sinister extension of the surveillance state which drives “a coach and horses” through privacy laws.


The hacking is known as “remote searching”. It allows police or MI5 officers who may be hundreds of miles away to examine covertly the hard drive of someone’s PC at his home, office or hotel room.


Material gathered in this way includes the content of all e-mails, web-browsing habits and instant messaging."

Från brittiska The Times

Notera speciellt EU-referensen. Tidningen skriver vidare "Under the Brussels edict, police across the EU have been given the green light to expand the implementation of a rarely used power involving warrantless intrusive surveillance of private property."

Samma sak är på gång här i Sverige. Utredningen är klar. Regeringen funderar just nu på hur propositionen skall skrivas. Och sossarna är för. De har, precis som när det gäller teledatalagringen, varit pådrivande.

(I den svenska utredningen talas för övrigt öppet om att man ser människors lösenord, kryptonycklar och användandet av anonymiseringstjänster som ett problem som man måste komma till rätta med.)

Och ur mörkret hördes en röst som sade
le och var glad, ty det kunde ha varit värre.
Så jag log och var glad.
Och se. Det blev värre.

(Tipstack: Christian)

16 kommentarer:

 1. Hur kommer det egentligen att gå för Sverige när gangsterledare tar över företag?

  Nu har OG-ledaren Denho Acar tagit över en sajt som hänger ut sexbrottslingar.

  Denho Acar: Fler sexbrottslingar ska hängas ut för varje dag

  SvaraRadera
 2. Ur den ovan länkade artikeln:

  Känns det inte som att ni hycklar när ni kallar er själva för yrkeskriminella samtidigt som ni hänger ut andra likasinnade?

  – Nej inte alls, det vi gör och det dem gör är helt olika saker. Vi skadar inte kvinnor eller barn. Det här handlar om moral, heder och stolthet, säger Denho Acar till Nyheter24.

  Det låter som dubbelmoral. Kan du förklara vad du menar?

  – När vi till exempel rånar en kvinna med en AK-47:a är det inget personligt mot den personen. När en sexbrottsling gör sitt blir det en helt annan sak.

  ---

  Det skulle kunna ha varit stor humor, om det inte varit så allvarligt.

  SvaraRadera
 3. Hur många övervakningslagar behövs egentligen för att mätta dessa integritets kränkande politiker? Om ett land behöver så pass många övervakning lagar för att garantera säkerheten inom ett land, då är det något allvarligt fel på polisens kompetens.

  SvaraRadera
 4. Har du referens till den svenska utredningen?

  SvaraRadera
 5. Let's face it. 1984 är nu en verklighet.

  De flesta bärbara datorer har kamera och mikrofon och nu ska staten spionera på vad folk gör i sina egna hem, om man inte likt Winston lyckas gömma sig undan för telescreenen.

  Orwell förrutspådde denna utveckling, men länge såg det ut som det aldrig skulle förverkligas. Nu på ett par år håller det på att bli verklighet.

  SvaraRadera
 6. SOU 2005:38 om "Hemlig dataavläsning"

  SvaraRadera
 7. Acar är ju bara för rolig, han har strid mot de "omoraliskt kriminella" eftersom det han gör tydligen är fullt moraliskt. Stor humor och samtidigt stor tragik. Artikeln från The Times tar priset, tar det aldrig slut?

  SvaraRadera
 8. Utredningen hittas här

  SvaraRadera
 9. jag minns omröstningen om EU , då var jag för liten för att rösta.
  men jag höll på nej sidan, och såg hur storstadsområdena röstade ja.
  Jag tänkte redan då att det var suit's och lattedrickare som ville ha "mer frihet" men jag visste redan då vad som skulle hända.
  sedan har det bråkats och nu har liberalerna vaknat.
  Well,tji fick ni era kostymbärande moderatfarbröder.
  PS: jag är inte vänster heller, jag bara vet hur retarderat det är med alla politiska läger eller förpackade åsikter inom partileden.

  SvaraRadera
 10. Under valkampanjen 1993 sade en arbetskamrat som numer bosatt sig i kina - EU? Så fan heller, jag kan höra stöveltrampet där nere i tyskland, det hörs ända hit.

  - Dinostämjarn

  SvaraRadera
 11. Jag börjar på allvar bli oroade. Lag efter lag stiftas som är mycket integritetskränkande. Än så länge är de inget direkt hot mot demokratin (=folkstyret), men däremot indirekt. Och de kan användas av staten för åsiktregistrering och direkta ingrepp mot demokratin (fängsling av politiska bloggare, kanske). Jag tror inte alls vi kan vara så säkra på att staten kommer förbli god och demokratigillande särskilt många decennium till.

  SvaraRadera
 12. Otroligt. Vi blir snart hållna gissla av vår egen teknik.

  SvaraRadera
 13. Finns det någon som har bra koll på hur det planeras att utföras rent tekniskt?

  Till exempel 'Trusted computing' och Intels vPro teknik.

  Jag är inte så insatt, men av vad jag har hört hittils så verkar det som spionverktyg, fjärrstyrningsverktyg och censurverktyg kommer att vara inbygt i hårdvaran, och att det även kan komma att bli olagligt att tillverka, sälja och inneha utrustning som tillåter att kringgå detta.

  Jag tycker att det låter som det värsta möjliga man kan tänka sig alltså. Användarna förlorar helt kontrollen över sina datorer och att det ska bli olagligt att ens ha möjligheten att kringgå.

  // Mikael B

  SvaraRadera
 14. Den som gillar konspirationsteorier kunde ju tänka sig att utvecklingen mot ett samhälle där allt sker i sammanlänkade datasystem var avsedd att göra allt kontrollerbart. För att göra utvecklingen attraktiv gjorde man allehanda vanebildande skojigheter tillgängliga på nätet, för att så småningom dra igång repressionen när det hade blivit omöjligt att leva utan.
  Nu tror ju jag inte det var uttänkt så, utan allt skedde genom spontana steg utan samordning. Men tråkigt vore det om det skulle sluta i 1984.

  SvaraRadera
 15. Tja, det har ju förekommit att polisen i olika länder har startat barnporr-siter för att snärja dess kunder.

  SvaraRadera
 16. Enligt Nyheter24.se är OG:s affärsidé att ta redigt betalt för att INTE hänga ut folk på sajten. Typ: "du blev just dömd för det och det och du kommer att hamna med personnummer, adress, telefonnummer, dina barns skola, ditt arbete etc etc om du inte betalar följande summa".

  2006 skrev jag Timbrorapporten Marschen mot Bodströmsamhället. I den finns ett kapitel som heter När dammluckorna öppnades som just handlar om den där utredningen 2005:38 (skriven av en f.d. Säpochef på beställning av Bodström) och "Hemlig dataavläsning" (som trojaner och hackande från polisens sida kallas på juristsvenska). Rapporten finns för fri nedladdning här. Enklare att kika i den än i utredningen kanske.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.