2009-01-21

Papieren, bitte

Skatteverket har anmält ett tiotal livsmedelsgrossister för att de har sålt varor till anonyma kunder.

Jag visste inte att det finns en lag som kräver ID-kontroll för att man skall få köpa mat...

Men det är klart, hur skulle det se ut om folk rände omkring och köpte käk hur som helst?

Fosterland!


Länk»

18 kommentarer:

  1. Nja, nu är det nog "kunder" i from av affärer/företag som åsyftas, inte privatpersoner... Men det är ändå upprörande.

    SvaraRadera
  2. Jag ställer mig ändå lite tveksam till er kritik här. Jag ska inte påstå att jag är helt insatt, men..

    Det handlar väl om att grossisterna säljer utan att lägga på moms. Och då vill skatteverket att man ska kunna visa att man faktiskt inte sålt till "slutkund".

    Jag vet inte. Jag tycker inte att det låter så förfärligt, bara.

    SvaraRadera
  3. haha vad konstigt!


    / http://alittlebitoflinnea.blogg.se/

    SvaraRadera
  4. Calandrella: Jo, det fattade jag också. Men själva tanken... att man inte får handla med matvaror anonymt!

    QNS: Njae... Grossisterna lägger väl på moms? Det är väl som all annan handel i både grossist- och konsumentled: Säljaren lägger på (och får betala in) moms. Köparen får sedan dra av / kvitta bort denna moms. De enda som inte får / kan dra av utgående moms är vanliga konsumenter. Väl?

    SvaraRadera
  5. QNS: Däremot brukar *prislapparna* hos olika slags grossister ofta uppge priset utan moms, som sedan läggs på i kassan. (För att de företag som handlar skall kunna göra nettokalkyler enklare, antar jag...)

    Skall vi åka till Martin Ohlsson och handla anonymt, som civilt motstånd, i helgen? ;-)

    SvaraRadera
  6. De som vill kan ju alltid handla på Willys. Deras jätteförpackningar är ju inte direkt tänkt för vanliga kunder utan för den svarta omsättningen på resturanger. Privatpersoner köper nog sällan 10-liters dunkar med vinäger :)

    SvaraRadera
  7. For your kind information, Henrik så brukar skatteverket använda restaurangers råvaruinköp som mått på hur mycket de faktist säljer...

    Har du köpt pizzadeg till 10000 pizzor men officiellt bara har sålt 1000 pizzor kan du räkna med påhälsning från skatteverket...

    Gissar på att det är just fifflande restaurangägare som vill köpa från grossister anonymt...

    SvaraRadera
  8. Henrik, hittade den här lille filmen... kanske inte något att ha men ganska kul =)

    http://comedytv.se/index.php?page=1&vid=218&cat=1

    SvaraRadera
  9. De enda som inte får / kan dra av utgående moms är vanliga konsumenter. Väl?

    Ja, men även ideella föreningar (även stora sådana med anställda och stor omsättning) samt vissa företag som av olika anledningar inte är momsregistrerade. SVT med fyra miljarder i omsättning kan till exempel inte dra av moms vid inköp eftersom tevelicensen inte är momsbelagd.

    SvaraRadera
  10. Finns också andra argument för att hålla koll på inköp av affärer och restauranger. Det är nämligen så att matvaror kan visa sig utgöra hälsorisker och om då livsmedelsverket inte kan följa upp ett parti smittat kyckling till exempel som visar sig vara smittat så blir det problem. Det finns faktiskt ett legitimt hälsomässigt skäll till att kontrollera vart livsmedelsprodukter tar vägen. Skydd för privatliv är en sak och kontroll av näringsverksamhet en annan.

    SvaraRadera
  11. Jag tror att bokföringslagen säger något i stil med:

    "Alla verifikationer ska ha uppgift om motpart. Om det inte blir för besvärligt, förstås"

    SvaraRadera
  12. Tänk, jag som köper in ganska stora mängder material till mitt företag. Jag använder pålitliga källor som Biltema, Cheapy, Rusta och diverse andra varuhus. Sakerna är billigare där än hos grossisterna!

    Där frågar man inte vem som kommer med en sedelbunt. Det finns inte ens ett system för att mata in kundens namn.

    Sen har vi en av mina kunder: Kontant Kontantsson, Kontantgatan 1, 111 11 KONTANT. Undras vad skattmasen skulle tycka om honom!? Storkund med bra betalningshistorik. Jag tänker då inte fråga efter leg på mina kunder. Inte heller tänker jag sluta ta betalt med prasslande sedlar. De behövs för att betala Biltema.

    SvaraRadera
  13. Hax:

    Kan det vara så att det handlar om försäljning till annat EU-land?

    Då tar köparen upp och redovisar momsen i sitt hemland. I detta fall måste man bevisa att köparen existerar (via sitt VAT-nummer)i annat fall är säljaren skyldig att ta upp momsen.
    Har man slarvat får man vackert betala in momsen ändå, trots att man inte fått betalt för den, d v s ur egen ficka.

    SvaraRadera
  14. "If we run into such debt, as that we must be taxed in our meat and in our drink, in our necessaries and our comforts, in our labors and our amusements, for our calling and our creeds...we [will] have no time to think, no means of calling our miss-managers to account but be glad to obtain subsistence by hiring ourselves to rivet their chains on the necks of our fellow-sufferers."
    - Thomas Jefferson

    SvaraRadera
  15. Westerbotten:

    Jag minns faktiskt en tidningsnotis om en mycket ambitiös skattmas som ställde sig bakom disken och bakade pizza. Han kom fram till att det var omöjligt att baka en pizza som innehöll ett halvt kilo mjöl. Qued Erat Demonstrandum.

    SvaraRadera
  16. Liten korrigering: "Papiere, bitte" skall det vara.
    (Alltså utan "n"...)

    SvaraRadera
  17. Den här typen av integritetshotande jakt är givetvis lätt absurd. Men det beror ju på skattesystemet och inget annat.

    Det sätter också fingret på vad som är det verkligen intewgritetproblemet i Sverige idag. Staten vill medvetet (och iblend genom ändamålsglidning) samla in allt mer uppgifter för att göra det jobb man redan har i form av sketter, regler, bovjakt etc.
    Det är illa nog - men det är samtidigt så tydligt att det är komplett nonsens att man försöker införa ett storebrorssamhälle.

    SvaraRadera
  18. En kortare redogörelse kring lagens lydelse från en revisor som gärna läser HAX.

    moms läggs på all försäljning av livsmedel såvida inte det sker på export (utanför EES) eller gemenskapsinternt inom EEs och motparten uppvisar ett giltigt VAT-nummer (VAT = Value Added Tax, motsvarande organisationsnummer). Det krävs också fraktdokument som styrker att varorna faktiskt lämnat Sverige.

    Alla som driver momspliktig verksamhet har rätt att dra av ingående moms så länge det är ett inköp av rörelsebetingade varor och tjänster och det inte föreligger någon specialregel (som t.ex. schablonregler vid representation).

    De som då inte kan dra av ingående moms är alltså privatpersoner och momsfria verksamheter (t.ex. utbildning, sjukvård, bank, idrott, kultur etc.).

    För avdragsrätt för moms vid transaktioner överstigande 500 kr krävs att ens egen firmas namn framgår av kvittot, d.v.s. om du går och handlar något på Biltema för 3000 kr så räcker inte kvittot från kassan som underlag för avdragsrätt för moms, utan det krävs ett speciellt kvitto där det framgår att din firma är motparten.

    Så långt bara kommentarer kring vad som gäller för köparen. För säljaren gäller (enligt bokföringslagen som någon nämnde tidigare) att alla transaktioner ska bokföras separat, såvida man inte har kassaförsäljning. Vid kassaförsäljning kan istället alla dagens transaktioner sammanställas på en kassaremsa eller kassautslag (och det blir då för redovisningens vidkommande omöjligt att se vem köparen är). Vilken grossist som helst kan såklart tillämpa kassaförsäljning, och på så sätt sälja ansonymt till vem man vill.

    Man ska dock också beakta att om man hjälper någon att begå skattebrott, och man känner till eller har en god aning om att vederbörande kommer att göra det, då är man själv skyldig till medhjälp till skattebrott.

    Hoppas ingen får för sig att jag stödjer alla dessa snåriga regler bara för att jag kan redogöra för dem.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.