2009-01-13

Pekpinnar och moralkakor

I dag har Svenska Dagbladet en artikel om prostitutionen i Köpenhamn. Länk»

Den innehåller en del sansade saker. Bland annat säger en sexarbetare "Det jobbigaste med att vara prostituerad är den diskriminering man upplever, framför allt från moraliska nypuritaner som vill förbjuda sexköp."

Men det citatet får nog ses som något slags eftergift för att räta upp en annars rätt så grinig artikel. Texten är fylld med små nålstick om att så här borde det väl ändå inte vara – samtidigt som den försöker, men misslyckas, med att vara objektiv. Det blir på något sätt alltid moraltanterna som får sista ordet.

Jag funderade en stund på att gå igenom artikeln stycke för stycke i en bloggpost, men släppte bollen för att jag är för lat. Men se, tio minuter senare upptäcker jag att Hanna Wagenius gjort ungefär det som jag själv inte orkade. Jag kan rekommendera hennes bloggpost istället. Länk»

Min personliga slutsats är att Sverige kan lära en sak av den danska debatten: Man skall inte sätta likhetstecken mellan trafficking och prostitution.

Men det kommer väl inte att ske. Istället verkar det som om den danska vänstern vill kopiera den svenska sexköpslagen. Tyvärr.

33 kommentarer:

 1. De borde besöka Schweiz istället. Här kan man gå in i en bordell, beställa en avsugning och betala med kort. I vissa ställen i landet så ingår sex med prostituerade i mentalt sjuka människors hälsovård.

  SvaraRadera
 2. Hehehe jag skulle nog inte betala med kort på ett sådant ställe, vem vet hur mycket pengar dem drar?

  SvaraRadera
 3. Det enklaste är att låta all prostitution omfattas av exakt samma regleringar som alla andra arbeten så är problemet löst.

  SvaraRadera
 4. Micke kan du inte försöka debattera någonting sakligt ibland istället för att bara raljera och ironisera hela tiden? I nuläget är det för jobbigt att dechiffrera dina kryptiska inlägg så jag hoppar mest över dem.

  Anonym 17:00: De drar väl pengar enligt avtal med kunden som alla andra affärsidkare. Varför skulle detta vara ett problem?

  SvaraRadera
 5. Micke menar nog sitt "problem" med sin oskuld så de blir löst.

  Men ajabaja i de gråa sosselandet klarar vi tydligen inte av så mycket frihet. Blockerade och präglade av pekpinnesamhället sen födseln, och att (s)taten helt oblygt... även bestämmer över alla delar i vårt privatliv.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag har varit inne på artikeln nu några gånger och jag är helt säker på att det fanns twinglylänkar till bland annat HAX blogg. Men nu så är de borta. Är de borta även för er andra?

  SvaraRadera
 8. Belasta inte kortet för hårt nu bara, Liam. ;-)

  SvaraRadera
 9. Starta ett systembolag för prostituerade så försvinner traffickingproblemet. Detta är menat som ett seriöst förslag. Överväg fördelarna: staten kan se till att ingen prostitueras mot sin vilja, och att ingen behandlas illa. -Vad finns då för invändning kvar mot prostitution?

  SvaraRadera
 10. Orkar inte ens läsa den här typen av artiklar längre. Det finns bara en röst i alla frågor i Sverige. Om det så handlar om prostitution, drogpolitik eller skattepolitik så finns det en åsikt och så är det locket på för alla andra.

  Tack och lov för bloggarna.

  SvaraRadera
 11. Micke kan du inte försöka debattera någonting sakligt ibland istället för att bara raljera och ironisera hela tiden?  Vad är det som är kryptiskt med att man hävdar att problemen med prostitution rimligen löses med att prostitution får exakt samma status som andra arbeten?

  Förstår du vad jag säger eller anser du att det är fel att ge prostituerade samma villkor som alla andra har?

  Om det senare gäler så skulle jag vilja veta vilka speciella rättigheter och skyldigheter prostituerade ska ha.

  SvaraRadera
 12. Citat från artikeln:

  "Men varför kan hon inte bara syssla med s/m utan betalning, om hon nu tycker det är kul?"

  Vet inte vad det är som stör journalisten mest? Ett exempel på en lycklig hora, att horan tjänar pengar eller att vissa tycker att det är ok tjäna pengar på sex.

  Micke: Exakt vad löser dina regleringar för problem? Kan du inte bara låta dem vara ifred?

  SvaraRadera
 13. Danskarna är inte lika med "danska vänstern". Att vänstern i vilket land som helst måste förbjuda och hindra allt som är normalt och roligt är normalt men inte roligt. Icke vänsterdanskarna kommer inte att låta sig dompteras. Dessutom har de Sverige som varnande exempel inpå knutarna.

  SvaraRadera
 14. Micke: Jag tog för givet att du raljerade som vanligt. Om förslaget var allvarligt menat ber jag om ursäkt. :-)

  I sak vore det naturligtvis ett fall framåt att legalisera prostitution. Regleringen kan vi dock hoppa över. De stora problemen i sexbranschen existerar inte pga att det finns för lite regleringar utan för att branschen drivits under jorden av förbud.

  Gör man en aktivitet brottslig, då kommer brottslingar dras till den.

  SvaraRadera
 15. Exakt vad löser dina regleringar för problem? Kan du inte bara låta dem vara ifred
  Jag tror att prostitution som yrke endast kan ges den position det rimligen bör ha om det ges exakt samma villkor som alla andra yrken.

  Jag ser heller ingen anledning att prostituerade inte ska ha samma och rättighter och skyldigheter som alla andra som arbetar.

  SvaraRadera
 16. Starta ett systembolag för prostituerade så försvinner traffickingproblemet.


  Traffickingproblemet beror på statliga förbud. Det är dessa som måste tas bort för att verksamheten skall kunna bli civiliserad.

  Statliga monopol är strängt taget bara ett mellanting mellan ett förbud och en fri marknad, och alltså kommer det fortfarande finnas drivkrafter för underjordisk verksamhet.

  Notera hur de hårt reglerade och/eller monopoliserade branscherna läkemedel, tobak och alkohol dras med en hel del smuggling och affärer i undre världen.

  Notera också som kontrast hur branscher där det inte råder monopol i stor utsträckning saknar kriminella uppgörelser och smuggling.

  SvaraRadera
 17. På tal om någonting helt annat så tänkte jag bara skriva och tipsa om att jag nyss fått en debattartikel publicerad på debattsajten Newsmill. Mitt inlägg är ett svar på Barbro Jönssons artikel om den italienska maffian och den svenska organiserade brottsligheten. I mitt inlägg argumenterar jag för att narkotikalegalisering är det enda som kan få organiserad brottslighet att försvinna. Läs artikeln på - http://www.newsmill.se/artikel/2009/01/13/narkotikalegalisering-maffians-storsta-fiende

  SvaraRadera
 18. Vuxna mäns (ja, det handlar oftast om män när det gäller sånt här) vurmande för prostitution och allehanda droger tycker jag är över måttan fånigt.
  Det är bl.a sånt här som devalverar ert förtroende.

  Inget kan få mig att tro att det är omsorgen över de prostituerade eller bekämpningen av organiserad brottslighet som ligger bakom :))

  /JohanH

  SvaraRadera
 19. "Gör man en aktivitet brottslig, då kommer brottslingar dras till den."

  Jo helt klart, det är därför jag anser att vi ska legalisera mord :)

  SvaraRadera
 20. Johan, alla har inte en dold agenda utan tror faktiskt att legaliseringar är den rätta vägen. Som tidigare konstaterats är det förbuds -och monopolbranscher som drar till sig kriminella element.

  SvaraRadera
 21. Till Johan:
  Det som jag ser mest som fånigt är hur man alltid skall påstå att de som är för en legalisering av prostutition/droger nödvändigtvis tänker utnyttja det för sin egen skull. Det är absurt och fånigt. Jag är för att man skall få ha nazistiska eller andra osympatiska åsikter, men det innebär inte att jag har dessa åsikter själv.

  Dessutom visar det på brist på argument när man måste smutskasta sina meningsmotståndare.

  Jag tänker sedan inte ge vika för orättvisor bara för att det råkar devalvera mitt förtroende. För vad är mitt förtroende värt om jag inte kan använda det till något vettigt?

  SvaraRadera
 22. Hororna borde srejka till dess att deras verksamhet blir laglig.

  Kan ni tänka er påtryckningarna det skulle bli på lagstiftarna?

  =)

  SvaraRadera
 23. Tim Hartford, som har den ypperliga kolumnen The Undercover Economist i FT, har också ett radioprogram på BBC Radio4, där han djupdykt i felaktiga siffror och påståenden om prostitution - värt att lyssna och läsa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/more_or_less/7819674.stm

  SvaraRadera
 24. Nej, inte ens jag tror att samtliga prostitution- och knarkliberaler är det för att utnyttja det själva.
  Jag tror en del av dem är det just för att man måste vara liberal om precis allt, lite sådär fackidiotiskt alltså.
  De flesta ism-er i sina destillerade former har sina skamfläckar. Liberalismens är bl.a droger, prostitution, fildelning och liknande.

  /JohanH

  SvaraRadera
 25. Johan skev "Nej, inte ens jag tror att samtliga prostitution- och knarkliberaler är det för att utnyttja det själva.
  Jag tror en del av dem är det just för att man måste vara liberal om precis allt, lite sådär fackidiotiskt alltså."

  Du menar alltså att det är fel att vara konsekvent?

  På vilka områden menar du i så fall att det är OK att säga nej till tvång och styrning?

  På vilka områden menar du att det är OK att säga ja till att människor får göra sina egna val och ta eget ansvar?

  Vilka russin menar du att man skall plocka ur kakan?

  SvaraRadera
 26. JohanH, droger är ett väldigt vitt begrepp och vad som utgör droger är oftast beroende av kontexten. I stort sett alla mänskliga kulturer som funnit psykoaktiva substanser har brukat dem i någon form och det har ofta varit rätt accepterat. Det är bara att titta sig om i världen, utanför Europa.

  Att vi av något slumpens tärningskast fått alkohol som kulturell drog borde rimligen inte göra de andra drogerna per definition oönskvärda, eftersom de ofta har mindre allvarliga följder. Det kanske vore en fördel om folk bytte, till och med.

  Antingen är man konsekvent i sin bruksminimerande linje och vill förbjuda alla rusmedel, eller så får man väl ändå vidga sina vyer något..? För om man ser det hela rationellt blir inte automatiskt motstånd mot allt utom alkohol det rimligaste svaret på vad som är en vettig syn på droger.

  SvaraRadera
 27. Johan H:

  Du verkar vilja vara din egen -ism, i förlängningen kanske t.o.m. guru?

  Man kan använda ord lite hur som helst, se bara;

  Johan H är internets skamfläck och kompis med både Major Denial samt Sergent Buzzkill!

  SvaraRadera
 28. Jo helt klart, det är därför jag anser att vi ska legalisera mord :)

  Mord är initiering av våld. Oavsett om det är olagligt eller ej.

  Försäljning av sex är av naturen en helt och hållet fredlig aktivitet. Men gör vi den olaglig, då kommer den bli våldsam och otrevlig. För då har vi förbjudit alla laglydiga och fredliga människor att syssla med den.

  Kolla upp:
  malum in se
  vs
  malum prohibitum

  SvaraRadera
 29. "De flesta ism-er i sina destillerade former har sina skamfläckar. Liberalismens är bl.a droger, prostitution, fildelning och liknande."

  Jag anser snarare att just prostitutionsfrågan är en av liberalismens stoltaste stunder. Just genom att göra upp med smutsig och konservativ moralpolitik som förstör utsatta människors liv så skapar vi ett samhälle som ser den lilla individen framför den abstrakta och förlegade moralfrågan.

  Snarare är det du som borde tänka över varför du har din ståndpunkt när du vet att den skadar de prostituerade. Ska de offras för att du ska få känna dig moralisk?

  SvaraRadera
 30. A victimless crime "Starta ett systembolag för prostituerade så försvinner traffickingproblemet."

  Ingen vill väl prostituera sig för 15.000 kronor i månaden.

  SvaraRadera
 31. Hax: "Du menar alltså att det är fel att vara konsekvent?"

  Inte alldeles enkelt att svara på. Blir både ja och nej på den frågan. Konsekvens är ofta bra men det är klokt att ta med förnuftet i vagnen. Annars blir det borderlineaktigt, svart eller vitt, för eller mot, av eller på osv ...

  "På vilka områden menar du i så fall att det är OK att säga nej till tvång och styrning?
  På vilka områden menar du att det är OK att säga ja till att människor får göra sina egna val och ta eget ansvar?"


  Återigen vill jag hänvisa till förnuft och ideologi och inte enbart ideologi.

  /JohanH

  SvaraRadera
 32. Ingen vill väl prostituera sig för 15.000 kronor i månaden.

  Huvudet på spiken. Alltså kommer de köra svart för att tjäna mer och så är vi under jorden igen.

  För övrigt har jag svårt att tänka mig något mer avtändande än en statlig monopolbordell. Tänk er Apoteket eller Systembolaget, fast med horor. Eviga köer, trist personal, dålig lagerhållning och allmänt sunkig stämning. Brrr.

  SvaraRadera
 33. Titta in en sväng hos Hanna, hon har riktigt bra koll hom med; http://projo.se/2009/01/vi-ar-alla-prostituerade/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.