2009-01-07

Sverige, en onsdag i januari 2009

Socialdemokraterna vill att det skall bli omöjligt att surfa anonymt.

Vilket bland annat får som konsekvens att det blir omöjligt att blogga anonymt.

Samtidigt får vi veta att en tjänsteman fått sparken från Migrationsverket för att han varit allt för Israel-vänlig på sin icke-anonyma blogg.

Helhetsbilden blir verkligen... intressant.

49 kommentarer:

 1. Intressant... blir det om Migrationsverket nu tillämpar sin policy på alla sina anställda, eller om de gör som SVT gjorde när de sparkade Gudmundsson med hänvisning till han använde sig av sina medborgerliga rättigheter, men inte kickar någon annan som går i det "FNL-tåg under tak" som huset består av.

  SvaraRadera
 2. Yttrandefrihet finns bara i grundlagen. Inte i verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Skönt att bli påmind om varför man lämnade Sverige. Vilket dj-vla sosseträsk utan civila rättigheter det fortfarande är. Men utan mina skattepengar iallafall. Oroa sig dock ingen, I'll cast my vote at the Embassy in all elections..

  SvaraRadera
 4. Det är smart. Sossarna har alltid hatat yttrandefrihet Om ingen kan surfa anonymt så vågar ingen surfa på känsliga sidor och än mindre skapa några. Då kan alla bli sossar, för man måste vara isolerad för att köpa deras argument.

  SvaraRadera
 5. Detta inlägg hör inte hemma här men ändå.

  Ett klipp som visar hur Hamasterrorister använder en FN-ambulans har blivit censurerad . http://minatankar68.wordpress.com/2009/01/07/judar-attackeras-over-hela-europa/Den går inte att nå om man inte registrerar sig på Youtube eftersom innehållet påstås kunna vara olämpligt för dem som är under 18 år. När jag försökte registrera mig så gick det inte.
  Hälsning
  Kalle Strokirk

  SvaraRadera
 6. Det skrivs mycket om sosseriets medborgarförakt men vi glömmer att de inskränkningar av yttrandefriheten som genomförs sker under en borgerlig regeringsperiod.
  SAP's hållning och det sk. Bodströmsamhället bör definitivt kritiseras men det kanske är dags att beskriva det som Reinfeldsamhället?

  /JohanH

  SvaraRadera
 7. Självfallet ska man inte få sparken för sina åsikter, utan för vad man gör i tjänsten.

  Men vän av ordningen påpekar ändå att mannen inte ansågs för "Israel-vänlig" utan för arab-hatisk. Den aktuelle bloggaren är en skogstokig radikalrasistisk kristen fundamentalist.

  SvaraRadera
 8. Så det är han?? har du några belägg för dina påståenden profanum vulgus???

  SvaraRadera
 9. Apropå Hamas och FN-ambulansen.
  Kolladen här istället den tycks fungera
  http://jihadimalmo.blogspot.com/
  KS

  SvaraRadera
 10. Prfanum Vulgus kallar den sparkade tjänstemannen för arab-hatisk och skogstokig. Här är hans sida:

  http://www.lennarteriksson.se/index.html

  http://www.lennarteriksson.se/blog/

  Tydligt proisraeliskt i den pågående konfrontationen men inte speciellt skogstokigt och vulgus skall komma ihåg att Hamas inte är det arabska folket. Han fick också höra att hans medlemskap i Moderaterna var "väldigt avvikande" och det kanske det är på migrationsverket.

  SvaraRadera
 11. Så national-sossarna vill mao att det skall bli omöjligt att ha ett privatliv. Vilket är ett grovt brott mot mänskliga rättigheter och den enskildes rätt till en privat och fredad sfär. Och dessutom. Det är staten som ska kontrolleras inte tvärtom - det kallas fascism. Bodströmlagen är ett fullständigt hån mot medborgarna!

  SvaraRadera
 12. Mörkret är här nu.

  Jag börjar bygga på min skyttegrav...

  SvaraRadera
 13. Re Anders Wiking.

  Hoppas att du inte har några utbetalningar ifrån sverige för då nyper de 25% av dina pengar. Jag har ofta undrat varför. Min familj sliter inte på sverige längre.

  SvaraRadera
 14. När diktaturer historiskt sett störtats, så sker det genom en gräsrotsrörelse som under stort hemlighetsmakeri ibland lyckas växa fram, och lyckas de växa sig tillräckligt starka innan regimen kommit dem på spåren. Ja, då kanske statskuppen/avsättningen av diktatorn blir lyckad.

  Men hur ska liknande företeelser växa fram i ett framtida sverige där en betydligt mindre "godhjärtad" regering än nuvarande, börjar stifta fram ett ännu märkligare och direkt totalitärt samhälle.

  Hur ska vi, folket, då kunna samla oss mot maskineriet som maler sönder vår livsglädje och grusar våra drömmar?!?

  SvaraRadera
 15. Jag menar, hur ska det gå till när man basically har en kamera/mikrofon överallt samt att all ens korrespondens-data ska filtreras i Stor-filtret.

  SvaraRadera
 16. Tänk om ngn kunde sammanfatta exakt alla integritetskränkande lagar vi fåt senaste låt oss säga 10 åren, bara rada upp dom tidsenligt, med kort notis om vad det är och ve som är ansvarig för den. Och sen på slutet fortsätter listan med framtida förslag och i andra länder redan implementerade lagförslag som säkerligen kommer hit med pga EU.

  och kanske en hint på slutet om att det finns partier som inte vill ha den samhällsutvecklingen.

  För för min del är det inte de enskilda lagarna som ger mig skrämselhicka, det är eftyer att dagligen läst ngt nytt lika hemskt som dagen innan nu i flera månader på din blogg Henrik som man verkligen får ett grepp om hur illa det håller på att blir.

  Sätter man ihop ngt sånt här och skickar ut, med uppmaning i utskicket att skicka till alla man känner, är det braa utfört finns det ingen anledning att man inte ska kunna nå hundratusentals människor med en komplett sammanfattning av läget sedan exempelvis 10 år tillbaka eller nåt. Så folk ser svart på vitt hur snabbt det går och hur mkt det är, folk behöver skrämmas upp lite så att de i sin tur kan skrmma slag på reinfelt och bödströmssamhällsförespråkarna inför eu-valet närmast och sen valet efteråt.
  /Tror det kan slå igenom riktigt bra om ngn gör ngt sådant, jag menar kan virusvarningar resultera i masskick frivilligt av vanliga människor som skickar det vidare i sin tur borde detta också gå, med en enkel uppmaning på slutet att skicka vidare till alla man känner, så att alla som bryr sig inser hur illa läget är och att det finns alternativ till övervakningskramarna i riksdagen.

  SvaraRadera
 17. אנטישמיות

  Är det någon som vet om Migrationsverket och Eugène Palmérs beteende i denna fråga rent straffrättsligt är tjänstefel? Det inte bara berövar verket en erkänt duglig chef, det skadar dess anseende och att undertrycka det fria ordet står knappast som ett av deras mål i regleringsbrevet.

  אנטישמיות

  SvaraRadera
 18. Tur att han inte hade en blogg som stöder PLO i konflikten och länkade från den till sitt jobb.

  Då hade Gudmundson skrivit en annan artikel när killen fick kicken.

  SvaraRadera
 19. För den andra sidan i konflikten:

  http://idfspokesperson.com/

  SvaraRadera

 20. Ett klipp som visar hur Hamasterrorister använder en FN-ambulans har blivit censurerad .
  Nej den har blivit taggad som icke lämplig för barn precis som tusentals andra videoklipp som innehåller våld.

  Det går att registrera sig på You tube.

  SvaraRadera
 21. Mer objektiv information som allternativ till våra antiisraeliska media.

  http://dover.idf.il/IDF/English/

  SvaraRadera
 22. Micke,
  klippet som visar hur Hamas använder en FN-ambulans innehåller inte något våld som skulle kunna skrämma barn förutom lite springande soldater och knallar i bakgrunden.
  http://jihadimalmo.blogspot.com/
  Märkligt att Youtube kräver registrering på en sajt men inte på en annan.

  KS

  SvaraRadera
 23. Jag kan inte riktigt förstå hur man kan kalla IDF som en objektiv källa till information. IDF = Israeli Defence Forces.

  SvaraRadera
 24. Både blocken är alltså för övervakningssamhället. Om Sverigedemokraterna säger sig vara emot övervakningssahamhället kommer de in i riksdagen, detta är deras chans.

  SvaraRadera
 25. Därför jag inte vill att sossarna river FRA lagen när dom får makten, för den kommer bli ÄNNU VÄRRE då.

  Vi ligger i ett rätt taskigt läge nu. Ena sidan vill rövknulla oss lite halvt, och den andra helt.

  SvaraRadera
 26. Alltså; vad är det här!!!

  Den här f d enhetschefen på Migrationsverket är väl inte den första i det här landet som åker ut från sitt jobb för att han använder sig av sin yttrandefrihet.
  Det sker ju varenda dag på hur många arbetsplatser som helst, att ledningen gör sig av med obekväma anställda som framför obekväma åsikter.
  Särskilt risigt ligger de anställda till som framför kritik mot ledningen eller ledningens sätt att organisera arbetet.

  Däremot är det nog inte alla som får så mycket pengar med sig i säcken när de blir utcentrifugerade.

  Jag har alltså inte läst den här mannens blogg, eller läst hans åsikter; men jag kan ju tycka att det var en lite märklig omplacering.

  Den som behandlar asylärenden - har inte den personen ett större inflytande över själva processen och utredningen kring vilka som ska få stanna eller inte stanna?

  För det är väl inte så att det är enhetschefen som sitter och fattar alla dom besluten.

  Så om verket är orolig för att den här mannen inte skulle vara objektiv i sin yrkesutövning då borde han väl inte sättas att behandla asylärenden?

  För visst är det väl ändå viktigt att de som söker asyl kan känna sig trygga med att handläggaren förmår vara objektiv och saklig i sitt beslut.

  SvaraRadera
 27. FRA är egentligen inget större problem om det sköts rätt, d v s inom en demokratisk grundlags begränsningar o s v. Alla länder har det och det sköts rätt.

  Ipred har karaktären av tillåtelse för privata p-vakter i människors datakommunikation där böter ska utdelas utan bevis eller myndighetsdom. Det är problematiskt på flera plan och kan såklart öppna för en ny attityd där tröskeln mot övervakning och explicit massövervakning sänks (vilket inte är fallet med FRA; som även är ett system för ett lands säkerhet -- såklart med låg prioritet hos en libertarian).

  Att man utvecklar något system för att ta till vara upphovsrättsägares intressen kan jag acceptera, men utan minsta flagrant överträdelse.

  Socialdemokraternas förslag känns som en idé i kölvattnet på just Ipred-lagens utforming. (Och då ska ni veta ...vad gudarna vet; att jag är för FRA, sätter mer tilltro till staten än de flesta, avskyr konspirationsteorier mm.)

  SvaraRadera
 28. "För visst är det väl ändå viktigt att de som söker asyl kan känna sig trygga med att handläggaren förmår vara objektiv och saklig i sitt beslut."

  Absolut. Fråga de vietnamesiska båtflyktingar som blev utskrattade när de sökte asyl här en gång i tiden.

  SvaraRadera
 29. Apropå mannen på migrationsverket:

  1. Är det särskilt upprörande att han förlorar sitt arbete för att han är Israelvän?
  Skulle det ha varit lika upprörande om han fått sluta för att han uttryckt sitt stöd för den andra sidan?

  2. Är det lika upprörande att många andra anställda blir av med sina arbeten - i många fall för att de är whistleblowers?

  Är det möjligen lika upprörande; att det finns många fler som bara försvinner iväg i tysthet; som utan att få med sig någon penningpåse överhuvudtaget

  3. Tänk om det skulle vara så att han faktiskt varit en riktigt usel chef; en sådan som anställda plågats under i evigheter?

  Ja, det här är alltså bara funderingar och spekulationer; jag vet ingenting om mannen; och mina funderingar har heller ingenting med konflikten i Mellan Östern att göra.

  SvaraRadera
 30. Helena V: "visst är det väl ändå viktigt att de som söker asyl kan känna sig trygga med att handläggaren förmår vara objektiv och saklig i sitt beslut."

  Kan man inte det om någon är positiv till Israel?

  Ska man även kunna avskeda judar? Troende kristna?

  Och det är helt normalt att de som likt socialdemokrat som i detta klipp från Amsterdam ropar "Intifada!" kan ha det jobbet, eftersom annars det vore diskriminering av de övriga i demonstrationståget som ropar "Gasa judarna!"?

  Eller vad menar du? Varför är det olämpligt att vara positiv till Israel? Arabiska konstnärer i Ierael menar att det är det bästa och friaste landet i regionen.

  Misstänker att jag kan ha drabbats av den brist på yttrandefrihet som råder. Tror du att man inom sitt yrke kan baktalas och motarbetas av myndighetspersoner för att man uttryckt att en skola bör ha rätt att förbjuda Niqab?

  Ditt svar intresserar mig iofs inte om du egentligen tycker det men kanske inte här fullt ut vill stå för det. Det är så mycket "av den varan" nuförtiden.

  SvaraRadera
 31. Liam Murray: "Både blocken är alltså för övervakningssamhället. Om Sverigedemokraterna säger sig vara emot övervakningssahamhället kommer de in i riksdagen, detta är deras chans."

  Ja, Sverigedemokraterna kan ju inte tänka sig att övervaka någon. Åtminstone inte de som har partinål, ridstövlar och snedlugg.

  SvaraRadera
 32. N: Gå inte igång direkt! Vad jag menar är:
  Om en tjänsteman på ett migrationsverk uttrycker väldigt starka sympatier för ena eller andra sidan; offentligt, då kan de personer som söker asyl möjligen känna sig tveksamma till om den här personen verkligen är objektiv.

  Oavsett om det är en tjänsteman som är Israelvän - eller palestinavän.

  Var snäll och läs vad jag skriver istället för att reagera med ryggmärgen.

  SvaraRadera
 33. Och *helhetsbilden*, mina vänner?

  Jag tycker det börjar bli smått otäckt.

  Ingen anonymitet, lågt till tak och massiv övervakning.

  Om allt går som planerat skriver jag om det här i Expressen i morgon, torsdag.

  SvaraRadera
 34. Anonym: Kan du vara snäll och hjälpa mej att friska upp mitt minne lite omkring båtflyktingarna.

  SvaraRadera
 35. Expressen på fredag blir det istället, fick jag just veta.

  SvaraRadera
 36. Hax: Det var precis det jag hade kunnat förutse; nu börjar de upplagesugna tidningarna rycka i dej; och du kommer att bli helt fördärvad och den här bloggen går åt pipan :)

  SvaraRadera
 37. Trist att vara i minoritet som nattmänniska.

  Inga mer svar ikväll tydligen.

  Ibland glömmer jag av mej och skriver bara helena - och glömmer V.et

  Men min namne tycks ha försvunnit i alla fall.

  SvaraRadera
 38. Det är lungt HAX, dom vill oss bara vårt bästa.

  Enligt grundlagsutredningen “En reformerad grundlag SOU 2008:125″ del II Sid 658 2 kap 23 §
  … Att meddela föreskrifter som utan avseende på yttrandens innehåll närmare reglerar ett visst sätt att sprida eller ta emot yttranden anses inte som en begränsning av yttrandefriheten och informationsfriheten.

  Härleder man genom förarbetena finner man att dom bara menar reglering av vägtrafikskyltar, så vi behöver inte oroa oss för någon ändamålsglidning, såtillvida du inte äger en långskärmad baseballkeps.

  SvaraRadera
 39. Att reglera sätt att sprida yttranden är inte att begränsa informationsfriheten??

  För att få ihop det måste det gälla att:
  "Yttranden är inte information"

  Frihet är slaveri.
  Okunnighet är styrka.

  SvaraRadera
 40. Globetrotter skrev "Jag kan inte riktigt förstå hur man kan kalla IDF som en objektiv källa till information. IDF = Israeli Defence Forces."

  Om det var menat åt klippet med Hamas och FN-ambulansernas trovärdighet så kan man säga följande.
  För det första kan man undra hur pass objektiv den bild av läget i Gaza är och för det andra så spelar det ingen roll i fallet med FN-ambulansen.
  Tror du att klippet är fejkat av Israel?
  Litar du mer på bilder från Hamas?
  KS

  SvaraRadera
 41. Litar du mer på bilder från Hamas?


  Jag liter lika mycket på bilder från Hamas som jag gör på bilder från Israel.

  Såvitt jag vet pågår ett krig och det första offret i alla krig är sanningen.

  Förvrängningen av sannigen är ett av vapnedn i alla krig.

  SvaraRadera
 42. Okay Micke,
  Ta en titt på filmen
  http://jihadimalmo.blogspot.com/search/label/hamas

  Det man ser är en slags avfyrningsanordning i en tätort och sen hur en raket, troligtvis, skjuts iväg bredvid en FN-ambulans. Folk ropar Ahla akbar!
  Skottlossning följer både före och efter och maskerade soldater med vapen springer och hoppar in i en FN-ambulans.

  Om detta inte är gjort i en studio i Israel så visar det två saker.
  1. Raketer skjuts från en tätort trots att detta drabbar civila.
  2. FN:s ambulanser används för att transportera maskerade soldater.

  Vad tror du, Micke?
  Och du Globetrotter?
  Och ni andra?
  Är detta en propagandafilm från Israel eller en sanning som svenska medier inte vill visa av någon anledning trots att de låter Hamas komma till tals i bl a SvD:s Brännpunkt idag 8/1.
  KS

  SvaraRadera
 43. Självklart ska killen ha kicken - en sådan snubbe går ju inte att samarbeta med. Läs igenom det material som han presenterar på sin egen blogg, så framgår det rätt tydligt att han är väldigt olämplig som chef på Migrationsverket.

  Däremot så ska han såklart ha cred för att han står upp för något som han tror på, men som chef på Migrationsverket är han körd.

  Det här handlar inte om rätten att få tycka vad man vill, utan sättet som det görs på. Trivialt.

  SvaraRadera
 44. Läs igenom det material som han presenterar på sin egen blogg, så framgår det rätt tydligt att han är väldigt olämplig som chef på Migrationsverket.


  Han väljer av "utrymmesskäl" att inte redovisa alla argument som verket haft för att avskeda honom

  Hur fan ska jag då veta att hans politiska åsikter är hela grunden för avskedandet och inte att han är en helt överjävligt jobbig jävel att ha att göra med?

  Om han lägger upp HELA BILDEN så har han ett case.

  Annars kan han glömma alltihop.

  .

  SvaraRadera
 45. Vad tror du, Micke?  Att du länkar rill en känd antimuslimsk rasistblogg och att jag inte läser såna i onödan.

  SvaraRadera
 46. Micke skrev
  "Att du länkar rill en känd antimuslimsk rasistblogg och att jag inte läser såna i onödan."

  Ganska bekvämt ställningstagande.
  Du vågar alltså inte ens titta på filmen utan smiter undan med att bloggen som visar filmen skulle vara "rasistisk".

  Om du hade nån kurage skulle du titta på filmen och sen fundera över om den är fejkad eller faktisk visar maskerade soldater som skjuter raketer i en tätort och flyr i en FN-ambulans.
  Själva kärnfrågan blir då:
  Om filmen visar verkligheten,
  tycker du då att det är okay att skjuta raketer i en tätort och använda FN:s ambulanser?
  Svara på det.
  KS

  SvaraRadera
 47. Ganska bekvämt ställningstagande  Om man inte är fascist så är det ett logiskt ställningstagande att inte dividera om en sanning som framställs på en fascistblogg.  m filmen visar verkligheten,
  tycker du då att det är okay att skjuta raketer i en tätort och använda FN:s ambulanser?
  Svara på det.


  Det är ju en jävligt dum fråga.
  Menar du att det skulle vara mer rätt att skjuta raketer om filmen inte visar verkligheten?

  Vad det gäller krigsbrott så är det ett konstaterat faktum att både Hamas och Israel är skyldiga till sådana och vad din film på fascistbloggen än handlar om så förändar inte det detta faktum som är det enda intressanta i sammanhanget.

  SvaraRadera
 48. Micke skriver
  "Om man inte är fascist så är det ett logiskt ställningstagande att inte dividera om en sanning som framställs på en fascistblogg."

  Varför skulle man inte kunna diskutera sanningshalten på en sk fascistblogg? Är du för fin för det eller är det kanske så att du bara vill läsa bloggar som stöder din verklighetsbild och för att inte rubba denna undviker annat?

  Jag, KS, skrev
  "om filmen visar verkligheten,
  tycker du då att det är okay att skjuta raketer i en tätort och använda FN:s ambulanser?
  Svara på det."

  Micke skrev
  "Det är ju en jävligt dum fråga.
  Menar du att det skulle vara mer rätt att skjuta raketer om filmen inte visar verkligheten?"

  Vem som är dum kan man fundera över när man läser ditt svar. Antingen låtsas du missförstå eller så är du inte så klyftig.
  Min fråga var helt enkelt om du tycker det är okay att skjuta raketer i en tätort och sedan använda FN:s ambulanser som flyktfordon?

  Det är själva kärnfrågan eftersom du säger att BÅDE Israel och Hamas begår krigsbrott.
  Men om Hamas slutade att skjuta raketer från tätorter och slutade använda FN:s ambulanser så skulle kanske Israel inte skjuta mot avfyrningsramperna i tätorterna varifrån raketerna sköts och inte heller mot FN-ambulanser.

  KS

  SvaraRadera
 49. Den numera f.d. tjänstemanen vid Migrationsverket har lagt upp en inspelning av vittnesförhöret med Palmér vid rättegången i Mölndals tingsrätt:

  http://www.lennarteriksson.se/T218707EPA.mp2

  Obetalbart.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.