2009-01-22

Tvång, nyspråk och nya moderater

En moderat arbetsgrupp flaggar för att det kan bli fråga om mer tvång i föräldraförsäkringen. Om inte föräldrarna mer aktivt börjar dela på den skattefinansierade barnledigheten, då utesluter man inte kvotering.

Detta kallas på modern svenska för att "individualisera" föräldraförsäkringen.

I verkligheten handlar det om tvång – och om att det är staten, inte föräldrarna, som skall bestämma vem som skall vara hemma med barnen. Man vill tvinga folk att ändra sitt beteende och att göra vissa val. Klassisk sossepolitik, helt enkelt.

Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, kvittrar glatt i Svenska Dagbladet. Han konstaterar nöjt att den moderata arbetsgruppen "tankemässigt, idémässigt och policymässigt" har brutit ny mark inom partiet.

Det kan man nog kalla ett understatement. Moderaterna har blivit ett lika klåfingrigt och förmyndarmässigt parti som alla andra. Den som vill ha valfrihet, den som tror på individen och den som vill flytta makt från staten till medborgarna har inget att hoppas på i de nya moderaterna.

Länk»

26 kommentarer:

  1. Makthunger i dur. Moderaterna har helt tappat greppet!

    SvaraRadera
  2. Undra om man har tagit hänsyn till vilken sorts jobb föräldrarna har haft när man gjort dessa "undersökningar".
    Kan ju hända att de män som de frågat har någon ledande position och därför har svårt att komma ifrån jobbet mitt i veckorna när barnen blivit sjuka.

    Låt bestluten ligga hos föräldrarna, våga lita på att folket är kapabla nog att ta de besluten själva.

    SvaraRadera
  3. Äsch, det är ju för agtt spara pengar, fattar ni väl. Föräldraledigheterna minskar ju då.

    Från det ena till det andra.

    Har nån läst DNs ledarpredikan för dagen? Där får man veta hut. Det är allas vårt ansvar, minsann. Vi måste! vi måste! vi SKA klara av det! Vem fan har råd att äta dyrt om det kan undvikas? Jo DN-redaktionens bortskämde moraltönt. Och vem är det? Nåvot så dumt kan bara ha författats av Mats Bergstrand!
    ....

    Hela internätets nätets kinkykliberala trumpetsvamp nr 1, lille stjärtelÄrtabÖlÖgen *pffFFFFfft* Blogge Bloggeloggeliten (som inte tål skämt), har i yttrandelsöhetens namn lagt sig till med den Politiska Korrektheten att stryka Peter Ingestads inlägg, varför sensationslystna läsare hänvisas till:

    http://luzgannon.blogspot.com/

    ,

    där fortsatt hatkampanj mot ifrågavarande porrvrak samtidigt aviseras. Bonuspoesi:

    En en samvetsfull Führer von Essen,
    han tyckte, att sist kommer Fressen.
    Jawohl, låt oss baka
    moralen till kaka
    för vidare spisning i pressen.

    +

    En badande herre i Flaten,
    (som hjärtligt avskydde staten),
    han sa: "Man kan flyta
    rätt bra på sin yta
    om blott man ej sparar på maten."

    +

    Moralguvernören i Dallas,
    där folket är vant att befallas
    (och skita i det),
    han sa: "Låt oss be
    till Gud, ty vårt ansvar är allas."

    Arkivkopia sparad. Hoppa & skit, blOgge. Du = bortgjord nu.

    SvaraRadera
  4. Det hela beror på perspektivet, ser man föräldraförsäkringen som ett bidrag till barnet är det rimligt att tänka sig att föräldrarna gör med den som de tycker är bäst för sitt barn. Ser man föräldraförsäkringen som ett bidrag till föräldern så är det närmast en bisarr tanke att den inte skall vara individuell. Allt detta ur ett liberat perspektiv såklart. Och innan man väljer att utgå från barnens bästa så kan man notera att den synvinkeln används av alla sidor i debatten; det är alltså inte något universellt givet vad som är för barns bästa, utan är enbart ett subjektivt tyckande.

    SvaraRadera
  5. Ungefär som yttrandefriheten - vi får ha den... så länge vi inte säger något obekvämt.

    Här - vi slipper regleras... men bara om vi självreglerar oss.

    Tänk om Alliansen någon gång skulle resonera sig fram till en lösning på ideologisk och principiellt konsekvent grund istället och köra på det.

    SvaraRadera
  6. Att ha individuell föräldraförsäkring är väl lika självklart som att man har tex individuell sjukförsäkring? Om sambon inte kan jobba pga sjukdom så kan inte jag håva in 80 % av MIN lön i hennes ställe. Varför skulle jag då ha rätt att ta ut ledighet i hennes ställe?

    Om man istället ser det som att det handlar om barnets rätt till sina föräldrar, så är det också rimligt att barnet har lika rätt till båda.

    SvaraRadera
  7. Mr Profit

    Vilka saker menar du att du inte får säga? Är det månne förbudet mot hets mot folkgrupp som upprör dig?

    SvaraRadera
  8. Det beror väl på hur man ser det?
    Om det är BARNET som får föräldraledigheten så ska det inte spela någon roll vem som tar den, det borde inte ens behöva vara en förälder.

    Om det är föräldrarna som får den så borde den väl behandlas som semester, och den kan man ju inte överlåta på någon, oavsett vilka val föräldrarna vill göra.

    SvaraRadera
  9. Skönt att se at moderaterna inte ljög när de sa att de var Sveriges nya arbetarparti...
    Hade jag känt mig hågad att rösta skulle det vara ett jävulskt svårt val. Old School - sosseförmynderi, eller New School - moderatförmynderi. Synd att se att de tappar greppet fullkomligt. Men, om jag inte missminner mig brukar de ha det lite svårt att hålla fast vid koncepten när de är i regeringsställning.
    En sak är rätt klar. I Sverige kan vi inte tala om "change we need". Den ändringen är långt borta.

    Vad är det som är så fruktansvärt svårt med att låta folk bestämma över sig själva?

    SvaraRadera
  10. Är det bara jag som inte riktigt förstår hur man kan få detta till individualisering?

    SvaraRadera
  11. Jag skall ta ett snack med mitt nästa barns moder och be henne att inte ange mig som pappa så har vi löst problemet med just denna fråga som orsakats av att moderaternas ideologiska kompassnål avmagnetiserats.

    Kan någon ge tips på om det över huvud taget finna något allmänpolitiskt parti i Sverige som slåss för individens frihet på bred front?

    SvaraRadera
  12. En riktig moderat avskaffar den statliga föräldraförsäkringen och sänker skatterna. Därtill konstaterar moderaten att barn är hobbyverksamhet.

    SvaraRadera
  13. För att ytterligare betona det Fabian Norlin och profanum_vulgus säger ovan:

    De som anser att individuell föraäldraförsäkring är att gripa in i föräldrarnas fria valom vem siom ska vara hemma måste svara på varför det fria valet ska vara begränsat till föräldrarna.

    Varför ska inte i så fall lika gärna erättningen kunna plockas ut av någon annan som föräldrarna väljer? Ett vuxet syskon, far- och morföräldrar, en barnflicka, mammans andra pojkvän...?

    Dvs antingen går ersättningen i lika delar till varje individ som blivit förälder, eller så går ersättningen till barnet, med helt fritt val om vilken vuxen som ska få ta ut den.

    SvaraRadera
  14. Instämmer med Kraxplex, det som gör/kommer göra frågan så lätt att driva igenom politiskt är att det i praktiken blir ett sätt att spara pengar och minska den totala mängden uttagen föräldrarförsäkring.

    SvaraRadera
  15. Vilket jävla gnäll. Moderaterna gör ju bara det som alla politiker gör - dvs försöker behålla makten.

    Hur många av kommentatorerna ovan är det som faktiskt är motståndare till systemet som oundvikligen får denna konsekvens?

    Jag gissar på noll.

    SvaraRadera
  16. Anonym 13:54.
    Hur kan det vara ett sätt att behålla makten att gå ifrån en politik som stöds av 80% av Sveriges föräldrar?

    SvaraRadera
  17. Hur kan ett ekonomiskt bidrag vara tvång? Bör det inte istället kallas för incitament?

    Vill man inte ta ut ledighet så måste man inte. Valfrihet m.a.o.

    Skattefinansierat innebär ju att staten de facto får bestämma regler för hur pengarna ska användas, precis som alla andra bidrag från t.ex. Försäkringskassan.

    SvaraRadera
  18. "Alla är lika". Är dom inte det ska vi se till dom blir det.
    Lika dumma också.
    mvh
    Sjupartiet

    SvaraRadera
  19. Per Hagwall: Det är möjligt att moderaterna är irrationella i denna fråga. Men faktum kvarstår ju att de onekligen tror att detta kommer hjälpa dem att behålla makten. Och det är därför de agerar som de gör.

    SvaraRadera
  20. Hur kan ett ekonomiskt bidrag vara tvång? Bör det inte istället kallas för incitament?

    Pengarna tas inte ur luften. De har (med tvång) beslagtagits från föräldrarna.

    Om jag tar din plånbok under vapenhot och tvingar dig att dansa för att få tillbaks den, då använder jag tvång emot dig.

    SvaraRadera
  21. https://www.brottsportalen.se/

    http://www.kriminellt.com/

    http://www.sexbrott.com/

    http://www.snbloggen.blogspot.com/

    SvaraRadera
  22. Naturligtvis är det inte som förälder man får pengar. Då skulle en ensamstående mor få halv försäkring ("sin halva", medan hennes bortsprungne man ev. får lika mycket ledigt på främmande ort?).

    Pengarna betalas ut som kompensation för ett högt skattetryck som gör det omöjligt att finansiera barnliv på egna villkor.

    Det vore för övrigt inget orimligt att ickebiologiska vårdnadshavare till nyfödda fick rätt till ledighet. ...Ja, det kanske de får, är det någon som vet?

    SvaraRadera
  23. Det vore för övrigt inget orimligt att ickebiologiska vårdnadshavare till nyfödda fick rätt till ledighet. ...Ja, det kanske de får, är det någon som vet?

    Det får de bara om de är vårdnadshavare i juridisk mening, dvs har adopterat barnet. Mammas nya kille, som fungerar som social pappa men som inte adopterat barnet, kan inte få ut någon ersättning.

    SvaraRadera
  24. Peter Harold

    "Jag skall ta ett snack med mitt nästa barns moder och be henne att inte ange mig som pappa så har vi löst problemet med just denna fråga som orsakats av att moderaternas ideologiska kompassnål avmagnetiserats."

    Det låter ju som en jättebra idé! Smart! Men bara så du vet. Du lär få det väldigt svårt vid en separation att få vårdnad av barnetm eller ens delad vårdnad. Men det kanske du inte vill ha?

    Jag har många kompisar som inte ens har tagit ut sina 10 första pappadagar. Ibland för att de själva är idioter och ibland för att företagen genom utpressning ser till att de inte gör det. De är tydligen dessutom för fega för att säga ifrån. Samma sak gäller ibland för den "riktiga" föräldraledigheten.

    Mammorna är ofta hemma ett år och papporna 2-4 månader. Varför? Det kanske behövs något som gör att pappor prioriterar sina bara framför sina "viktiga" jobb.

    "Det är inte många som ligger på sin dödsbädd och önskar att de jobbat mer..."

    SvaraRadera
  25. Mammorna är ofta hemma ett år och papporna 2-4 månader. Varför?

    Min gissning:

    En orsak är troligen gener.

    En annan är att arbetsgivarens makt i det här fallet är mycket större än vad många tillstår.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.