2009-02-04

FRA: Vilken folkpartist skall vakta väktarna?

Det pågår en brottningsmatch inom folkpartiet.

Frågan är vem i partiet som skall sitta i Signalspaningsnämnden. Det vill säga det organ som skall granska FRA:s verksamhet.

Från början fanns en tanke om att ge uppdraget till riksdagsledamoten Camilla Lindberg. Vilket hade varit rätt fiffigt. Skall man granska en verksamhet, då är det bara bra om man är kritisk till och misstänksam mot den.

Detta har nu, naturligtvis, folkpartiets gruppledare Johan Pehrson satt stopp för. Istället vill han ha den lydiga och FRA-kramande riksdagsledamoten Cecilia Wigström från Göteborg i nämnden.

Ja, gud förbjude att Signalspaningsnämnden skulle få tänder eller befolkas av självständiga och kritiskt tänkande människor...

I Johan Pehrsons värld är staten alltid god och alla byråkrater gör alltid rätt. Kopplet blir långt när det borde vara kort.

Suck!

Uppdatering: Nyheter24 har nu också skrivit om saken.

Uppdatering 2: Fp:s gruppledare Johan Pehrson replikerar i kommentarerna till denna bloggpost.

Uppdatering 3: "Experter sågar alliansens PR-arbete"

25 kommentarer:

  1. Den där PK-(fis)liberalen tillhör väl också de där människorna som anser att den granskning och bevakning gammelmedia utsätter myndigheterna och Makten för är fullt tillräcklig och vars befogenheter egentligen borde snävas åt lite till och även den den kontrolleras av Staten, om det bara gick.


    /Winston Smith

    SvaraRadera
  2. Johan Persson kallar sig själv FRA-motståndare. Snacka om varumärkesintrång ...

    Att journalisten inte ställde någon uppföljningsfråga typ "Om nu alla folkpartister är FRA-kritiker, varför röstade bara en nej till FRA-lagen?", "Om alla folkpartister är FRA-kritiker är väl Camilla det optimala valet?" eller "Som FRA-kritiker, kan du ge mig lite information om förhandlingarna kring FRA-lagen?

    SvaraRadera
  3. Camilla hade ju varit fullt godkänd. Men Cecilia Wg, Gbg, usch. Osjälvständig parodi på en liberal.

    Man blir trött.
    Men det behövs en smärre jordbävning för att skaka om de gamla trötta partierna.

    SvaraRadera
  4. Än en gång plockar partierna bort kandidater de inte gillar, trots stort stöd bland väljarna. Det demokratiska underskottet fortsätter växa och det skiljer inte mycket mellan Sverige och Iran, där prästerskapet tar bort "olämpliga" kandidater. Därefter tillåts fotfolket rösta.

    Ska bli intressant och se hur länge det dröjer innan valdeltagandet sjunker under 50% om det fortsätter såhär.

    SvaraRadera
  5. Johan Persson litar på alla myndigheter. Var lugna, övervakning är frihet. Detta har aldrig hänt

    "Dna-bevis undanhölls i mordfall
    Polisen i Norrbotten har undanhållit dna-spår i en mordutredning som talade för att den man som dömdes till livstids fängelse var oskyldig. DN har fått tillgång till uppgifter som visar att det enda dna-spår som hittades på brottsplatsen inte stämde in på den dömde. ...

    SvaraRadera
  6. Kallar Pehrson sig för FRA-motståndare?

    Jaså minsann, då ska vi omedelbart påminna om detta (hoppas länken funkar):

    http://www.expressen.se/nyheter/1.1211298/stod-upp-mot-fra-lagen-blev-mobbad

    --------------------
    "Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, får hård kritik.
    Enligt Camilla Lindberg försökte han läxa upp henne.
    - Jag tror inte att den taktiken funkar i långa loppet, att nonchalera ledamöter och stå och gorma och gapa i kafeterian och korridorerna, säger Camilla Lindberg i Rapport."
    --------------------

    Dessutom respekterar han uppenbarligen inte trafikreglerna.

    SvaraRadera
  7. Jag undrar varför någon skulle vara förvånad, det är ju inte så att de verkligen ville genomföra kopplet överhuvudtaget.

    //RobJoh

    SvaraRadera
  8. experterna sågar nu alliansens och folkpartiets pr-arbete i fra-frågan: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/126266-lindbergaffaren-ett-gigantiskt-pr-misstag

    SvaraRadera
  9. En komplettering om vad som sades och tycktes under den svåra FRA-debatten.

    Ur DN 26/6 2008:

    "Camilla Lindberg säger sig också ha förståelse för att Johan Pehrson måste hålla ihop partiet. Hon vill inte utmåla honom som någon skurk. Riksdagen är en tuff och hård värld, och pressen inom folkpartiet är enligt henne inte värre än inom något annat parti."

    "Inför FRA-omröstningen var folkpartiets gruppledare Johan Pehrson tydlig med att han förväntade sig att partiets riksdagsledamöter skulle rösta enligt partilinjen. Inget konstigt, enligt statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet.

    - I många medier har ledarskribenter och andra passat på att anklaga partierna för att vara busar. Men vi har en partidemokrati där man röstar på partier, inte på personer. I en sådan demokrati ska partierna rösta sammanhållet på det program det lagt fram."

    Folkpartiet liberalerna - och andra riksdagspartier - nominerar löpande mängder av företrädare för sina partier i olika utredningar, myndigheter och insynsorgan. Till och från kan vi alla känna besvikelse över att vi inte fått en viss nominering.

    Min kollega Camilla Lindberg nominerades så sent som den 20 januari i år till Skatteverkets SPAR-nämnd av vår personberedning och vårt förtroenderåd.

    http://www.sparnamnden.se/

    // Johan Pehrson

    SvaraRadera
  10. Johan Pehrson: Trevligt att även du tittar in här och replikerar!

    Kan du inte förklara varför du ser dig som FRAkritiker och samtidigt agerar så positivt inställt vad gäller FRAs möjligheter att avlyssna alla former utav digitaliserad trafik som passerar Sveriges gränser?

    SvaraRadera
  11. Alla namnen som står på valsedeln då?? Vilka är det?? Om vi nu röstar på partier?? I och för sig har jag för mig att vi har något som heter personval i Sverige, det kanske Johan Pehrsson också kommer att lägga märke till nästa val???

    SvaraRadera
  12. "Min kollega Camilla Lindberg nominerades så sent som den 20 januari i år till Skatteverkets SPAR-nämnd av vår personberedning och vårt förtroenderåd."

    Och så säger dom att politiker inte har humor.

    SvaraRadera
  13. Problemet är just i citatet: "I en sådan demokrati ska partierna rösta sammanhållet på det program det lagt fram"

    Jag har letat och letat men inte hittat detta i FP's program...

    SvaraRadera
  14. Lindberg verkar ju prata mer med massmedia än med riksdagsgruppen - det kanske var ett sådant beteende som gjorde att hon inte ansågs som lämplig för signalspaningsnämnden? Antar att det som utspelas inom nämnden är sekretessbelagt och Linberg är onekligen väldigt förtjust att synas i massmedia.

    SvaraRadera
  15. Man skulle nästan kunna tro att Johan Persson är etatist.

    Och det är inte en bra sak i min värld.

    SvaraRadera
  16. Hej
    Jag har visserligen bara tillhört folkpartiets riksdagsgrupp i sju år men för mig är det en stor nyhet att det går till så att den som fått flest nomineringar väljs till ett visst uppdrag.
    Jag har ofta nominerat personer som inte tillhör riksdagsgruppen eller kanske inte ens är folkpartister - men liberaler - och noterat att de fått uppdrag.
    Men om det är som så att man skall räkna nomineringar förklarar det att jag själv under de här sju åren bara fått erbjudande om ett enda uppdrag som varit möjligt att acceptera, nämligen den hedrande suppleantplatsen i Fojos styrelse i Kalmar. (Men den kommer jag snart att lämna, av andra skäl, tillsammans med Kent Härstedt, av mig föreslagen som vice ordförande i Fojo, ett förslag som inte godtogs.)
    De som ser konspirationer i detta, eller som Svend Dahl - denna annars så omdömesgille person - som tror att man vinner politiska poäng genom att ständigt ha ett vått finger i luften för att se vartåt det blåser.
    Gunnar Andrén
    riksdagsman (fp)
    Stocksund
    2009-02-04

    SvaraRadera
  17. Att riksdagsledamöterna skall "rösta sammanhållet" stod på raden under detta:
    "Folkpartiet Liberalerna menar att definitionen på liberalism är att staten har möjlighet att massavlyssna medborgarna. Den som har invändningar mot detta är terrorist eller pedofil".

    SvaraRadera
  18. Johan Pehrsson har precis givet oss ett mycket bra argument för att inte rösta på Folkpartiet i framtiden.

    Tyvärr gjorde jag det i riksdagsvalet. Men risken är obefintlig att misstaget skall upprepas.

    SvaraRadera
  19. Johan Pehrson är slipad. Gunnar Andrén är bisarr. Allt är som vanligt i Folkpartiet med andra ord.
    Medan Björklund hittar på statistik om skolan och Camilla Lindberg söker uppmärksamhet i media så inträffar en historisk händelse i och med att massavlyssningen införs.
    Folkpartiet liberalerna - Folkpartiet irrelevanterna.

    SvaraRadera
  20. Risken är obefintlig att jag ska rösta överhuvudtaget 2010 eller 2014.

    Så lång är den förtroendemässiga uppförsbacken nu.

    Svenska politiker som tror att de kan sätta sig på väljarna hur som helst har en hel del att lära sig.

    Valdeltagandet bör sjunka ordentligt.

    Ron

    SvaraRadera
  21. Nog gör dom skäl för det gamla talesättet, "att vara liberal är att vara kluven...."

    Fast i Pehrsons fall verkar det mer luta åt multipla personligheter.....

    SvaraRadera
  22. Är det bara jag som drar den här slutsatsen av Perssons replik i denna tråd:

    Varför avlönar vi 149 personer med alldeles för mycket pengar?

    Vore det inte bättre att med hans resonemang (om att rösta bara på partier), låta valvinnarna göra som dom vill i sina partiledningsgrupper och så slipper vi en massa fasadverksamhet?

    Separerade valdagar och riktiga personval vore riktigt trevligt, då skulle kanske ens röst spela någon roll.

    SvaraRadera
  23. @Connyt:

    Kan man inte ännu åstadkomma en Gleichrichtung av hela samhället får man nöja sig med att börja med partigrupperna...

    SvaraRadera
  24. Om ni vill se Gunnar Andréns svar på de frågor som http://www.riksdagssvar.se ställde till alla riksdagsledamöter så kan ni kolla in denna länk:

    http://riksdagssvar.se/gunnar_andrn

    Om Johan Pehrson är motståndare till FRA-lagen så tycker jag att han borde föregå med gott exempel framför sina partikollegor och försöka besvara riksdagssvar.se:s skäligen enkla frågor. Pehrson har inte svarat på någon av frågorna än:

    http://riksdagssvar.se/johan_pehrson

    Nu är det väl ingen som tror att Johan Pehrson är motståndare till FRA...

    En riktig liberal som Birgitta Ohlson har inga problem att svara på frågorna:

    http://riksdagssvar.se/birgitta_ohlsson

    Undrar hur länge hon tillåts ha en egen åsikt?

    SvaraRadera
  25. Nej, Erik F är sannerligen inte ensam.

    Med den modell som Pehrson själv bekräftar ovan:

    ---------------
    "Men vi har en partidemokrati där man röstar på partier, inte på personer. I en sådan demokrati ska partierna rösta sammanhållet på det program det lagt fram"
    ---------------

    ...så behövs inte en låtsasdemokrati där 349 personer på kommando trycker på exakt samma toppstyrda knapp.

    En partisekreterare per parti räcker. Här finns en betydande skattebesparing att göra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.