2009-02-08

Grattis Schweiz!

I dagens folkomröstning i Schweiz röstade 60 procent för att landets avtal om fri rörlighet med EU även skall omfatta unionens nya medlemsstater – Bulgarien och Rumänien. Det blir alltså inga övergångsregler.

Schweiz är att gratulera!

En sak slår mig dock. Det lilla som har skrivits om detta i svenska media har handlat om hur förfärlig delar av den schweiziska högern är som vill ha övergångsregler. Brösttonerna förefaller mig vara mer moraliserande än när vårt lands dåvarande statsminister Göran Persson (s) ville ha exakt samma sak.

7 kommentarer:

  1. "Brösttonerna förefaller mig vara mer moraliserande än när vårt lands dåvarande statsminister Göran Persson (s) ville ha exakt samma sak."

    Inte samma sak! Politik handlar om vem som säger vad.

    SvaraRadera
  2. Jag har bara följt detta litegrann härifrån i Schweiz, mest eftersom min tyska inte är tillräckligt bra för att kunna läsa tidningar. Där har iaf varit reklamplanscher uppsatta från högern som varit hellöjliga. Något parti har haft en plansch uppsatt omkring stan med en bild föreställande schweiz, och ett gäng skorpor som attackerar och äter landet med sina näbbar, med undertexten "Freipass für alle? NEIN!" Bulgarien och Rumänien ska då föreställa skorporna för att de vill ha ett frihandelsavtal. Något annat parti hade en reklamaffisch föreställande döende träd i en mörk skog, som på något sätt skulle föreställa hur det kommer bli om man låter bulgarien och rumänien ha frihandel med landet.

    Men som tur är lyckades inte de här löjliga affischer övertala tillräckligt många.

    SvaraRadera
  3. Kan inte annat än hålla med HAX om detta. Kan också vara bra att komma ihåg Vaxholm i sammanhanget.

    Liam: fri rörlighet handlar det om, inte frihandel.

    Anonym: så vänstern är alltså inte rasister när de ger uttryck för rasism? För att de per definition är goda medan högern per definition är onda? Jag förstår inte...

    SvaraRadera
  4. Detta är samma typ av affischer som där vita får sparkar ut svarta får, och dessa blev det en hel del rabalder om.

    Trots det finns de som ett inslag i debatten, och det är svårt att hävda att det inte är högt i tak i debatten här.

    Jag menar att jag välkomnar debatthöjden (även om man kan tycka retoriken vara låg :) )

    Liam, jag förstår att du menar korpar.

    SvaraRadera
  5. Det var sarkasm! Jag menade att vänstern alltid har satt vikten på VEM som säger VAD, istället för vad som har sagts överhuvudtaget. En vänsternisse kan tycka att vissa saker kan vara hur hemska som helst, ifall det skulle handla om något borgerligt uttalande. Sedan om dennes parti säger eller har sagt samma sak nån gång i tiden, så är det inte samma sak. Syftar på inkonsekvensen i det hela.

    SvaraRadera
  6. Oj, skorpar är nedsmulet bröd ja... :p Crows menar jag iaf.

    SvaraRadera
  7. Här är bilden jag talar om (ej jag som tagit bilden):

    http://www.flickr.com/photos/nuzz/3192245972/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.