2009-02-10

Kärnkraften: Hur skall Sahlin ha det?

I ett försök att hålla samman de röd-gröna säger socialdemokraternas ledare Mona Sahlin nu att vi skall stoppa elexporten till Europa.

Varför röstade hon och hennes parti i så fall för det nya EU-fördraget? Det ger ju EU makten över vår energiproduktion.

Länk»

13 kommentarer:

  1. Å andra sidan får vi extremt höga elpriser när köldknäpparna kommer. Men eftersom priset blir så oberäknerligt så kommer färre våga satsa på nya kraftverk. Man vill väl ha så jämna priser som möjligt både som konsument och producent. Det är bara så dumt. Kanske borde vi kapa ledningarna mellan landskapsgränserna också?

    SvaraRadera
  2. Och så sent som i somras röstade de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet för EU:s elmarknadslagstiftning...

    SvaraRadera
  3. Var det inte (S) som brukar köra med uttryck som den splittrade Högern?
    Den håller nog inte längre, LOL.

    SvaraRadera
  4. Röstar på Sören Wibe (junilistan), som är f.d. sosse i riksdagen och EU-parlamentet, den 7 juni i EU-valet!

    SvaraRadera
  5. Va bra - om vi isolerar sverige totalt så kan vi lösa både våra och världens problem - eller ?

    Jag tycker fortfarande en rejäl utbyggnad av energin i Sverige, gärna med kärnkraft, känns mer motiverad - och sen så exporterar vi överskottet och konkurerar ut bla kolkraftverk, och försöker verka för en stängning av bla Ignalina- som är allt annat än säkert !

    Men är inte det typsikt vänsterflirtigt ? Ankdammen Sverige - bäst i världen - bara vi inte jämförs eller har ngt med dom att göra ? typ !?

    /K

    SvaraRadera
  6. Till och med Naturskyddsföreningen sågar Sahlins förslag:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=882397&rss=554

    SvaraRadera
  7. Det är så otroligt fånigt förslag Mona har, men man ska också komma ihåg att man behöver inte bygga nån ny kärnkraft i sverige då vi redan nu har ett elöverskott, så egentligen var borgarnas utspel tidigare förra veckan också otroligt fånigt.
    http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/miljo_o_kretslopp,nytt_vindkraftverk_ska_leverera_el_till_gardstensborna
    visar att det behövs bara ett vindkraftverk för att försörja en hel stadsdel.

    SvaraRadera
  8. En integrerad elmarknad är överlägsen av flera orsaker:
    - samhällsekonomiskt är det mycket dyrare att suboptimera och bygga upp "öar" av elproduktion för att klara toppar och dalar i varje ö än att skapa ett gemensamt integrerat system.
    - för klimatet! En stängd svensk elmarknad kan inte exportera överskottet av vattenkraft (och därmed konkurrera bort fossileldat i Europa) under så kallade våtår, eller importera under torrår då vi verkligen behöver energi. Och stängda marknader kommer stoppa all utbyggnad av vindkraft som med sin volatilitet är beroende av att finnas i integrerade och robusta energisystem för att inte äventyra energiförsörjningen
    - för konkurrensen. En stängd marknad är alltid sämre för konkurrensen än en öppen.

    Dessutom, för kunden kan det möjligen bli dyrare på kort sikt, men på längre sikt är en integrerad elmarknad också ur denna aspekt bättre. Ingen investerare är beredd att bygga ny produktion på en stängd marknad där man inte får avsättning för sin produkt. Oavsett om vi pratar el eller någon annan produkt.

    SvaraRadera
  9. Kan man ta Sahlins utspel på allvar? Jag tycker mer det känns som ett skämt, en rödgrön härdsmälta.

    www.kentpersson.se

    SvaraRadera
  10. Mona Sahlin har inte grepp om andra vardagliga saker som betalning av räkningar, bilbesiktningar, kontokort, lokalhyra, m.m., så varför skulle hon förstå sig på kärnkraftsfrågan? Eller att hon ens förstår sig själv?

    Men jag skall inte sticka under stol med att hon har ett gott självförtroende.

    http://peterharold.wordpress.com/2009/02/10/peter-maria-lars-mona/

    SvaraRadera
  11. Som sagt: socialdemokraterna har ingen trovärdighet i energifrågan.

    Det som händer nu är väl att mer vettiga krafter inom (S) väntar på att Sahlin ska förlora nästa val.

    SvaraRadera
  12. Varför ska vi inte exportera el till Europa? Borde vi inte snarare använda vårt landsstorlek till att bli en energileverantör till resten av EU?

    SvaraRadera
  13. Sign Anonym menar att vi inte behöver ha någon kärnkraft i Sverige, eftersom ett nytt vindkraftverk kan försörja ett helt bostadsområde.

    Fakta: Sverige förbrukar 146 TWh/år (2006). Vindkraftverket i Gårdsten levererar 5000 MWh/år.

    Det är förvisso en hel del, men...

    Det skulle behövas hela 29 000 vindkraftverk (!) för att täcka upp Sveriges elbehov. Räkna själv så ser du.

    /Ingemar

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.