2009-02-02

Margot Wallströms två stolar

Det framgår – med all önskvärd tydlighet – av instruktionen för EU-kommissionärer att de skall stå över partipolitiken. De skall representera alla unionens medborgare.

Men det stuntar Margot Wallström i. Under söndagen var hon dragplåster på socialdemokraternas EU-valupptakt i Västerås.

(Hon har för övrigt även varit med och utarbetat (s) valplattform.)

Detta är ett problem med två sidor. Dels att hon utnyttjar sin ställning för att gynna för ett visst politiskt parti. Dels att man kan misstänka att hon tar partipolitiska hänsyn när hon utövar sitt ämbete.

Wallström höll, naturligtvis, ett tal under denna valupptakt. I det pekade hon ut problemet med EU. Inte jordbruksstödet; inte övervakningshysterin; inte byråkratin; inte undermineringen av den fria rörligheten; inte regelraseriet; inte det ekonomiska fusket; inte det demokratiska underskottet... Nej, enligt Wallström är problemet med EU alla män.

Kombinationen av maktens arrogans och ett tramsigt budskap är inte smickrande.

Länk»

18 kommentarer:

 1. Ett av dom stora problemen med EU är ju Margot Wallström. Man får ha förståelse för att hon väljer att inte ta upp det. Hon är ju bara männska ändå, EU-kommisionär och allt.

  Genom att exponera hennes arrogans så mycket som möjligt kan hennes dragplåster åt sossarna bli infekterat...

  SvaraRadera
 2. Ja, jisses. Det är mycket nu som frestar en att lämna landet för gott.

  SvaraRadera
 3. Hax:
  Kan du ange exakt vad det står i dessa instrutioner och på vilket sätt detta skiljer sig från alla andra folkvalda i alla andra demokratiska sammanhang.

  All presidenter och regeringar etc. har ju en politisk hemvist och det blir ju fånigt om man helt plötsligt skulle låtsas som att t.ex. Wallström inte är socialdemokrat.

  Sedan är det en annan sak att det givetvis vore myckte bättre om EUs makthavare vore direkt folkvalda och inte utsedda av regeringar. Då slipper vi sådant här nonsens. Men det största fienden till det är väl förment "EU-kritiska" tyckare som är så behårt emot en EU-president och att EU går emot mer folkvald< och mindre regeringsvalda.

  SvaraRadera
 4. Egentligen är ju problemet att kommissionärerna INTE ska vara partipolitiska utan se till "EU:s bästa". Det blir en form av tjänstemannastyre med dålig insyn och en felaktig förutsättning att det går att sätta allas bästa främst och stå över partipolitik.

  Mycket bättre vore det ju om politiker faktiskt bestämde utifrån sin ideologi. Ungefär som regering och riksdag i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Som Johan Hedin sa, att hon följer sin politiska övertygelse är väl inget att klandra henne för. Tvärtom tycker jag det är bra att hon inte hymlar med vart hon står och är sitt partis väljarkår trogen.

  SvaraRadera
 6. Det finns inget såvitt jag vet som förebjuder Wallström att delta i partiarbete av den typen och det fanns inget sist gnälldes heller.

  Det kommer således inte att vara något problem för några andra än ett fåtal sossebloggar när nästa kommissionär som garanterat är moderat visar sog på ett offentligt moderatmöte.

  Däremot överväger jag att flytta från Sverige för att mitt moderata kommunalråd låtit kommunen pröjsa hans resor till interna moderata partimöten.

  SvaraRadera
 7. Micke sa:
  "Däremot överväger jag att flytta från Sverige för att mitt moderata kommunalråd låtit kommunen pröjsa hans resor till interna moderata partimöten."

  Du Micke, varför flyttade du inte när du fick reda på hur Ola Rask rest omkring på partiets(fackets?) pengar för att lära sig engelska. Afrika vill jag minnas.
  Kul att ingen ville hyra den nyrenoverade kvarten ute på Lidingö, tur att sonen förbarmade sig och tog över hyreskontraktet.
  Varför flyttade du inte då

  SvaraRadera
 8. Är så trött på alla dessa byråkrat-politiker som säger vad som helst (när som helst) bara för att bli (om)valda och få feta bidrag (löner).

  Röstar på Junilistan i EU-valet i sommar!

  SvaraRadera
 9. Människan saknar helt omdöme. På sosseträffen i Västerås passade hon också på att ge sin egen organisation, EU-kommissionen – där hon är vice ordf – ett tjuvnyp. Hon sa att hon stöder sossarnas krav på att stärka kollektivavtalen i EU. Majoriteten i kommissionen har som bekant en annan uppfattning. Några här tycker att Wallström kan få fortsätta agera sosse på hemmaplan trots att hon jobbar för EU eftersom alla ändå vet var hon hör hemma. Det är ett felaktigt resonemang. Det går inte att sitta på så olika stolar samtidigt. Antingen representerar man alla EUs medborgare eller också arbetar man för sosseriet i Sverige. Det är två helt oförenliga roller. Märkligt att Wallström inte inser detta.

  Precis lika stollig är – som HAX skriver - hennes prioritering vad gäller problemen med EU. ”Problemet är ett tjockt lager män”, sa Wallström. Suck, man tar sig för pannan.
  Det här partiet är tamefan inte klokt. På samma podium i Västerås som Wallström
  står också EU-motståndaren partisekreterare Marita Ulvskog och förstanamn på sossarnas EU-lista till valet i juni. Att lansera Ulvskog i detta val är inget annat än ett skamlöst försök att blidka en stor EU-skeptisk opinion inom sosseriet. Istället för att som parti driva en konskevent och klar linje om vad man vill med EU-medlemskapet. Ynkligt.

  SvaraRadera
 10. Om man har problem i kommunen, varför flytta ifran Sverige?

  Om man har problem i Sverige, ska man då flytta ifran EU??

  (talgdank)...hmmmm!

  SvaraRadera
 11. RE: Johan Hedin:

  Ja visst vore det väl bra om kommissionärerna vore folkvalda - då skulle ju federalstaten vara fullbordad. Tänk efter lite nästa gång. Sheeesh...

  SvaraRadera
 12. I rollen som EU-kommissionär gynnar jag inte ett visst politiskt parti. Men jag och alla mina kolleger är politiker med kontakter med våra respektive partigrupper. Detta är både normalt och i enlighet med kommissionens uppförandekod som säger av vi kommissionärer kan vara medlemmar av politiska pariter så länge det inte inkräktar på vårt arbete. I söndags var jag inbjuden till socialdemoraternas möte i Västerås för att prata om vikten av att rösta i EU-valet i juni. För ett par månader sedan var jag inbuden till folkpartiet i Göteborg för att prata om exakt samma sak. Min uppgift som EU-kommissinär med ansvar för kommunikation är just att delta i debatten om EU i Sverige och i andra medlemsländer. Nu när valet till Europaparlamentet står för dörren, och med tanke på det låga intresset för valet, ser jag det som en av mina viktigaste uppgifter att informera om EU och uppmana väljarna att rösta. Att jag dessutom uppmanar de politiska partierna att nominera kvinnor är en fråga om demokrati. Så länge kvinnorna, som utgör 52 procent av EU:s befolkning, är underrepresenterade i Europaparlamentet ser jag det som en självklarhet att uppmana väljare att säkerställa balansen mellan kvinnor och män, oavsett vilket parti de rösta på.

  SvaraRadera
 13. @Margot Wallström:

  Hej på dig, du!

  Hur ska det irländska folket göra om man inte vill ha Lissabonfördraget?

  Du menar säkert att du är demokrat men det ser ju inte så ut. Var i stället trogen förment socialdemokratiska ideal om frihet och demokrati...

  Hjälp till mot statlig övervakning!
  Låt inte upphovsrättslobbyn härja fritt!

  SvaraRadera
 14. "Att jag dessutom uppmanar de politiska partierna att nominera kvinnor är en fråga om demokrati. Så länge kvinnorna, som utgör 52 procent av EU:s befolkning, är underrepresenterade i Europaparlamentet ser jag det som en självklarhet att uppmana väljare att säkerställa balansen mellan kvinnor och män, oavsett vilket parti de rösta på."

  Jag tycker du ska uppmana dom att ta in vettiga människor oavsett kön. Kön bestämmer ingenting och är egentligen helt meningslöst i arbetet som parlamentariker. Eller jag kanske har fel?

  Jag ogillar skarpt diskriminering och anser att det inte finns något som kan kallas "positiv" diskriminering. All diskriminering är negativ och påverkar jämlikheten. Det du gör är, i mina ögon, negativt. Låt alla slå sig fram på lika villkor oavsett vilket kön dom har under kläderna. Allt annat är diskriminerande.

  Framtiden kommer att bli bättre om alla (inklusive komissionärer) ignorerar yttre attribut och fokuserar på vad det är för person och hur denne kan sköta uppgiften.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Johan Hedin kan ta en titt på http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/dat/11992M/htm/11992M.html

  Article 126
  2. The members of the Commission shall, in the general interest of the Community, be completely independent in the performance of their duties.

  In the performance of these duties, they shall neither seek nor take instructions from any government or from any other body. They shall refrain from any action incompatible with their duties. Each Member State undertakes to respect this principle and not to seek to influence the members of the Commission in the performance of their tasks.

  The members of the Commission may not, during their term of office, engage in any other occupation, whether gainful or not. When entering upon their duties they shall give a solemn undertaking that, both during and after their term of office, they will respect the obligations arising therefrom and in particular their duty to behave with integrity and discretion as regards the acceptance, after they have ceased to hold office, of certain appointments or benefits. In the event of any breach of these obligations, the Court of Justice may, on application by the Council or the Commission, rule that the member concerned be, according to the circumstances, either compulsorily retired in accordance with Article 129 or deprived of his right to a pension or other benefits in its stead.

  SvaraRadera
 17. Bästa Margot,

  vi som inte sitter vid taburetterna finner många problem med EU. Framför allt är EU på god väg att bli ett maktcentrum utan kontroll. All makt måste balanseras för att fungera väl och denna maktbalans har förlorat innehåll i dagens EU. När regeringar i ministerråden i praktiken stiftar lagarna - och inte riksdagen och dess motsvarigheter - har vi förlorat den kontroll som den lagstiftande makten tidigare haft över den exekutiva. När EU-debatt inte förs i breda lager, när journalistiken inte förmår granska politikens vägar i Bryssel, då har den fjärde statsmakten förlorat den kontroll de tidigare utövat på den exekutiva makten. När subsidaritet defineras av centralmakten och inte av lokala församlingar och den dömande makten har den kontroll av den exekutiva makten som tidigare utövats av av lokala församlingar förlorat i värde. Detta bekymrar många av oss och när en ny konstitiution nu antas som inte adresserar dessa frågor utan tvärtom cementerar missförhållandena leder det oss lätt till slutsatsen att dagens exekutiva makt gärna ser sig ohotad i framtiden.

  När du lyfter fram könsfördelningen som ett viktigt problem i denna situation framstår du som någon som inte hjälper undan en fallen man på järnvägsspåret, med tåget annalkande, utan istället fokuserar på att han har ett hål på strumpan och insisterar på att det måste lösas med högsta prioritet. Marie Antoinette framstår som insiktsfull i jämförelse.

  Bästa hälsningar,

  Rikard Bergsten

  SvaraRadera
 18. Det spännande som hänt med EU är att komissionen låser omkring sig, förmodligen av rädsla. Ingen skall få insyn i vad de håller på med. Ingen samhällelig kontroll skall kunna ske. Samtidigt driver man igenom det ena integritetskränkande vansinnesförslaget efter det andra.

  Det är ett samhälle som kommer att förfalla till diktatur ni bygger, fru kommissionär.

  Bryr ni er inte ens lite grand? Fattar ni inte att era nära och kära kommer att vara tvungna att leva i samma katastrof som ni själva nu bygger upp? Och även om ni tjänar tillräckligt för att bo på en privat ö eller liknande, stör det er inte att era barns klasskamrater, era släktingar bortom den närmaste familjen etc, kommer tvingas lida i en förtryckarstat?

  Det mandat ni har fått, har ni för att människor vill att ni skall göra EU till en BRA plats att leva på. Gör ni inte det, och endast kommer på idén att skydda er själva och ta emot mutor av skivindustrin, kommer ni till slut antingen vara tvungna att ge upp era planer när befolkningen fått nog, eller så måste ni själva driva igenom diktatur.

  Är det vad ni vill?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.