2009-02-18

TPB: En intressant dag i rätten

Ett axplock:

Advokat Stefan Jevinger säger att 80 procent av materialet på The Pirate Bay inte är upphovsrättsskyddat. Om detta stämmer är det intressant. Någon som har mer information?

EU:s e-handelsdirektiv, som blivit svensk lag, säger att den som tillhandahåller en tjänst för informationsöverföring inte ska hållas ansvarig för innehållet. Vilket rimligen borde ha bäring på detta fall.

Nu börjar man även närma sig andra kärnfrågor. Det går inte att påvisa att någon på TPB lagt ut eller tankat hem något upphovsrättsskyddat material på nätet. Vad de åtalade har gjort är att tillhandahålla en sökmotorliknande tjänst som delvis har använts av andra för olovlig fildelning. Är det någon som skall åtalas, då är det väl i så fall de personer som lagt ut och de som tankat hem filerna?

Och om den svenska riksdagen nu på onsdag röstar igenom IPRED1 – är inte det i så fall en politisk signal om att det är just användarna och inte tekniken som man vill ge sig på?

Referat av dagen i TPB-rättegången: SvD | DN

13 kommentarer:

  1. "Advokat Stefan Jevinger säger att 80 procent av materialet på The Pirate Bay inte är upphovsrättsskyddat."

    80% av vadå? Antalet torrenter? Antalet terrabyte? Antalet filer som ingår i torrenterna? Det går säkert att få fram den statistik man vill beroende på hur man räknar. Hoppas Jevinger har tänkt på det.

    SvaraRadera
  2. Det måste ju vara skitsnack... Den absoluta merparten av vad som finns på Pirate Bay måste väl ändå vara musik, film, tv-serier och spel?

    Om inte annat så lär det ju vara det som står för den största delen av trafiken. Ska bli intressant att få veta mer.

    Menar han 80% till antalet torrentar eller storlek?

    SvaraRadera
  3. Det måste ju vara skitsnack... Den absoluta merparten av vad som finns på Pirate Bay måste väl ändå vara musik, film, tv-serier och spel?

    Hur menar du finns?
    På siten finns inget, bara hänvisningar!

    SvaraRadera
  4. Just det Anonym 12:43. Det upphovsrättskyddade finns på användarnas egna datorer, inte hos TPB. Lika lite som att stöldgods förvaras hos blocket.se

    De återsående 20% handlar antagligen om det som utgör sajtens kod, och det är fri mjukvara och sådan kod som killarna bakom TPB själva är upphovsmän till.

    Terence

    SvaraRadera
  5. Suck jaja jag utgår förstås från att han menar vad torrentarna pekar på. Det har ju klarlagt gång på gång på gång att det bara är torrentar de har på Pirate Bay, det är en självklarhet.

    Jag uttryckte mig oklart/felaktigt. Men mest för att advokaten gjorde det. Eller menar han att det finns 20% upphovsrättsskyddat material på själva pirate bay? Skulle inte tro det.

    SvaraRadera
  6. Lika lite som att stöldgods förvaras hos blocket.se



    Skillnaden är att ingen har några problem med att polisen och försäkringsbolagen läser annonserna på blocket.

    Dessutom så är andelen stöldgods på blocket knappast 80 procent så jämförelsen är inte relevant överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  7. Antalet torrenter med största sannolikhet och ska man vara lite näsvis vilket man ska vara så kan man ju snabbt konstatera att det nog är väldigt få av torrentsen som är upphovsrättskyddade; men materialet man får ner med dem kan vara det. Men även om man räknar på de filer som tillhandahålls genom att det tillhandahålls torrents och bittorrent klienter så torde siffran vara rimlig på grund av allt slask

    SvaraRadera
  8. Han sa att 80 procent INTE är upphovsrättsskyddat...

    SvaraRadera
  9. Ja, det är en hel del slask/hemgrejjer på TPB faktiskt. Jag kan tänka mig att många lägger upp sina egna alster där elelr väljer det för filöverföringar till vänner och bekanta ibland. har sett ett otal utav dessa "till min kompis"-torrents där under årens lopp...

    SvaraRadera
  10. Man kanske kan ta i beräkning att TBP är global, medans copyrighten skiljer sig i utformning mellan olika länder.
    Det kan göra det riktigt rörigt att avgöra %.

    SvaraRadera
  11. Njae, det är sannolikt att 80 % av materialet saknar upphovsman i Sverige. Det behövs fullmakter från individer utomlands för att någon i Sverige ska kunna driva deras talan. Eller nåt sånt, oklar om detaljerna. Men det kan vara i den meningen siffran ska förstås.

    SvaraRadera
  12. Kan man inte avgöra genom att gå till thepiratebay.org och räkna?

    Ett snabbt urval av tjugo torrents i sektionen "Applications": Av titlarna att döma är 45% uppenbart skyddade program (olagliga) och 20% är uppenbart öppna. Av tjugo i sektionen "Video": 45% är uppenbart skyddade och 0% uppenbart öppna.

    Så nånstans mellan 45% och 90% olagligt. (Ungefär. I de sektionerna. Ej hänsyn taget till antal nedladdningar.)

    (Lär finnas mycket som är feltaggat, så måste väl ladda ner för att veta vad det egentligen är. Nån som orkar lägga ner mer än två minuter på research?)

    SvaraRadera
  13. Skiljelinjen är mycket klar. Folket är progressivt, Makten reaktionär. Vi står inför en kulturrevolution. Den blir ingen tebjudning. Den gamla kulturöverklassen mister sin skyddade verkstad och klarar inte konkurrensen och försvarar sig allt vad den kan, inte med produktion och kreativitet, utan med förtryck, spioneri och juridiskt övervåld. Bojkotta detta pack med Jan Guillou på toppen av Björn Ulvaeus & Alexander Bard, det är rätt att göra uppror, bombardera högkvarteret! Piratpartiet är den givna rösten i nästa val för alla progressiva människor. Skillnaden mellan de gängse blocken och ändå så liten, och de står BÅDA för en framstegsfientlig politik i ungefär samma grad.

    Kolla sen mina egna bloggar Kraxpelax & Nattljuset & Ping Desktop / Laptop Wallpapers, ingen j:la upphovsmannarätt här inte! Min poesi och mina vallpapper tillhör FOLKET.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.