2009-02-11

Tyska författningsdomstolen granskar EU-fördraget

Den tyska författningsdomstolen verkar vara rätt kritisk i den prövning av det nya EU-fördraget som pågår just nu.

Domarna har ställt besvärliga frågor om bland annat överstatlighet och gemensam straffrätt. I dag skall domstolen diskutera om det krävs en folkomröstning för att EU-fördraget skall kunna ersätta delar av den tyska grundlagen.

Fyra av åtta domare uppges vara öppet kritiska till fördraget. Dom kommer i maj eller juni.

Länk»

5 kommentarer:

 1. skrämmande!... den här utvecklingen som vi ser i bland annat holland sverige och norge är betydligt allvarligare än nått förbud mot nedladdning eller ens FRA! den politiska korrektheten är idag den största fienden till demokratin (och nej jag skämtar inte, ju mer man gräver i det ju tydligare blir det)

  SvaraRadera
 2. Angelica, angelica.lund@hotmail.com11 februari, 2009 14:51

  Hejsan! Mitt namn är Angelica och är en gymnasieungdom som håller på med ett arbete om nyliberalism. Nu är det så att det ska bli ett ganska stort arbete och är intresserad av att intervjua någon som tror på den här ideologin, skulle jag möjligen kunna ställa några frågor till dig? Tack på förhand!

  SvaraRadera
 3. Som Rola Brentlin uppmärksammmat är det von Stauffenbergs son som lämnat in stämningen.

  http://brentlin.blogspot.com/2009/02/operation-valkyria.html

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant. Just tyska författningsdomstolen har tidigare ifrågasatt EG:s befogenheter och auktoritet över medlemsstaterna vilket resulterade i två mål, kända som "so lange I" och "so lange II". De gångerna var det fråga om EG:s dåvarande avsaknad av en rättighetskatalog som motsvarade den tyska. Det var i och med det som EG erkände Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna som allmän princip för gemenskapsrätten.
  Det här är mycket spännande. Är det fråga om en "so lange III"? Tysklands författningsdomstol är en tung aktör som EG-domstolen inte kan köra över hur som helst. Enligt författningsdomstolen är det medlemsstaterna som är "fördragets herrar" och faktum är att EU inte är starkare än vad majoriteten av dessa herrar tolererar. Lägg därtill att Tyskland är Europas viktigaste nation samt den status som den tyska författningsdomstolen åtnjuter. Mycket spännande!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.