2009-03-02

ACTA: Hemlighetsmakeriet är rent tramsigt

Förhandlingarna om det så kallade ACTA-avtalet förs i hemlighet. Allt vi medborgare och media får veta är sådant som läcker ut. (Mer av den varan sägs vara på gång.)

Samtidigt går dementimaskinen igång – och gör gällande att allt som läckt ut är fel. Vilket är knepigt att avgöra eftersom de inblandade staterna samtidigt vägrar att knysta ett enda ord om vad de verkligen sysslar med.

Så varför då inte köra med öppna kort? Vad är det som är så hemligt att vi inte får veta vad som sker? Vad är det som inte tål att berättas för medborgarna?

Den svenska delen av dementimaskinen hävdar till och med att det inte finns något hemlighetsmakeri. Vilket är lite märkligt, eftersom inte ens ledamöterna i den svenska riksdagen kan få vettiga besked i frågan.

Endast ett litet fåtal riksdagsledamöter har under strikt kontroll fått se dokument som ligger inlåsta i ett kassaskåp. Om inte detta är hemlighetsmakeri, vad är det då?

Och när Sverige gav EU fullmakt att förhandla fram ACTA-avtalet, då smögs beslutet i tysthet igenom som en A-punkt (som innebär att beslut fattas utan föredragning eller debatt) på ministerrådet för jordbruks- och fiskerifrågor. Vilket knappast kan ses som helt naturligt i en öppen och demokratisk process.

Sluta tramsa. Lägg korten på bordet. Annars kan ju folk få för sig att någon försöker mörka något fram till dess att det nya EU-fördraget träder i kraft – då riksdagen förlorar nästan allt sitt inflytande över frågan...

SvD | Karl Sigfrid | Erik Josefsson | Aftonbladet | DN

5 kommentarer:

  1. DN låter meddela via växeln att FRAartiklar kommer att bli fler.
    På fråga om Olof Lagerkrantz kommer att skriva, svar ja, det finns många som heter Olof Lagerkrantz enl DN´s växel.

    Myten lever vidare. köp en röd skjorta

    SvaraRadera
  2. Jag är benägen att tro att det som Tullverket säger, att de inte har tid eller lust att granska privatpersoners mobiltelefoner, är ganska sant. Att de ska avsätta 100 personer till Arlanda för att leta efter olagliga MP3 är befängt. För så många kan det behövas under rusningstrafik med flera hundra dagliga flighter.

    Om de däremot tvingas göra det av ACTA så är de i ett annat läge. EU måste försöka förklara för folket varför människosmugglare, knark och mindre atombomber är av mindre vikt än en och annan nedladdad hollywoodfilm. Jag tror inte tullarna kommer sitta tysta i båten om alla resurser vänds från deras huvuduppgift till att leka spanare åt nöjesindustri-komplexet.

    (Hollywoodfilm ersätts med plywoodskiva av min stavningskontroll)

    SvaraRadera
  3. Det finns säkerligen ngt mkt värre än det som "läkt" allaredan.
    Känns som det...

    SvaraRadera
  4. Jag skulle gärna vilja veta hur tullpersonalen skall kunna se om mp3-filerna på min dator är rippade från mina egna köpta skivor eller "illegalt" införskaffade. Ska man behöva ta med sig 200 tomma cd-fodral som bevis varje gång man tar en sväng utanför riksgränsen?

    Folk klagar på konspirationsteorier men snart känns det fan mer konspiratoriskt att påstå att varenda politiker faktiskt kan vara så här urbotat korkade än att påstå att något fuffens faktiskt är i görningen. När ägde den här masslobotomeringen av västerländska politiker rum liksom?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.