2009-03-28

EU och media

Hans Martin Tillack talade för någon timma sedan på Gräv09. Han är journalisten som fick sitt hem stormat av belgisk polis, efter att ha avslöjat oegentligheter inom EU...

Det var kanske inte så mycket nytt vi fick höra – även om folk skruvade lite på sig i bänkraderna när Margot Wallströms olika tilltag kom på tal.

I EU är media helt enkelt ett problem för politikerna och byråkraterna. Tillack nämnde ett läckt dokument från EU-kommissionens säkerhetsavdelning – som varnar för journalister i samma mening som spioner. Vilket är lite talande. Och oroväckande, med tanke på att media är (eller borde vara) den enda rimliga informationskanalen mellan makten i EU och medborgarna.

Tillack menade också att EU-journalister i allmänhet köper unionens officiella agenda allt för lätt.

Jag fick in en fråga om ministerrådet. Är det egentligen inte där som nästan all reell makt över lagstiftningen ligger? Tillack höll med, men bara nästan. Makten ligger hos ministerrådet, ja. Men inte hos dess politiker – utan hos dess tjänstemän.

Frågestunden var annars lite trevande. Vilket inte är att undra på. Jag har följt EU på plats i Bryssel i två år och inser att det enda jag egentligen har lärt mig är hur lite jag vet. Ju mer man försöker ta reda på, ju tätare blir intrigen. Så till synes banala frågor av typen "Vart vänder man sig för att få reda på vad som händer i EU?" är faktiskt på sin plats.

Man kanske skulle sälja in sig till lite svenska tidningar som researcher i Bryssel...

9 kommentarer:

  1. Utmärkt idé detta med att bli researcher i Bryssel. Du är ju ändå på den vägen redan med vissa av dina inlägg här i bloggen.

    Och här är ett namnförslag till din (ev) kommande artikelserie i tidningen.

    "Dax för hax"

    SvaraRadera
  2. Eller ännu bättre, Henrik, infiltrera EU genom att själv bli invald och följ allt från insidan. Se till att bli EU-president - du fixar det, jag kommer att rösta på dig! ;-)

    SvaraRadera
  3. Så till synes banala frågor av typen "Vart vänder man sig för att få reda på vad som händer i EU?" är faktiskt på sin plats.

    Varför inte bara ta ett snack med EU-upplysningen?

    SvaraRadera
  4. "Varför inte bara ta ett snack med EU-upplysningen?"

    Jag var faktiskt snubblande nära att föreslå det, när frågan kom upp. ;-)

    Jag tycker att riksdagens EU-upplysning faktiskt har skärpt upp sig ett par snäpp det senaste året eller så. (Eller är det bara jag som har lärt mig att ställa rätt frågor?)

    SvaraRadera
  5. EU-upplysningen? Närmsta spåtant är väl bättre?

    SvaraRadera
  6. HAX, "Man kanske skulle sälja in sig till lite svenska tidningar som researcher i Bryssel..."

    Personligen tror jag inte det hjälper, Svenska media verkar ju mest ha samma förankring som Mona Sahlin verkar ha till Europa, någonting som händer någon annanstans och som därför inte berör Sverige. :/


    "Vart vänder man sig för att få reda på vad som händer i EU?"

    I denna fråga vill i alla fall USA ta efter EU, dvs att medborgarna inte ska kunna få tag i informationen allt för lätt. (Hmm, men EU har väl tagit efter den Svenska "öppenheten" kanske.)


    //ST

    SvaraRadera
  7. Reportrar Utan Gränser har nyligen släppt sitt Press Freedom Index för 2008.

    Det är utmärkt att någon på ett systematiskt sätt bevakar övergrepp mot pressfriheten

    Europa ligger ganska högt, även om Belgien (och även Sverige) har åkt ner till plats 7 i år.

    Det intressanta är att USA för ett par år sedan låg på plats 53, men har nu klättrat upp till en lika vanhedrande plats 36.

    http://www.rsf.org/article.php3?id_article=29031

    SvaraRadera
  8. Man kan ju tacka för att det är val snart och för att det faktiskt finns de som vill förändra EU till det bättre, kan man ju hoppas iaf, Libertas har ju redan rört om en del på ytan vi får väll se hur djupt de kan gå.....

    SvaraRadera
  9. Adrian Westerberg04 april, 2009 12:49

    "Vi vill inte att ni skriver något dåligt om EU, för vi har redan så dåligt rykte"

    Sån bullshit. Styr man och har ett så pass stort ansvar ska man tåla att granskas.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.