2009-03-08

Fjellner mot förlängning

Moderaten Christofer Fjellner är först ut (bland de svenska ledamöterna i Europaparlamentet) med att offentligt kritisera planerna på en förlängning av upphovsrättstiden för inspelad musik från 50 till 95 år.

I Expressen skriver han bland annat "Hur skulle en förlängd upphovsrätt öka den kulturella mångfalden? Vem tror att Beatles eller för den delen vilken musiker som helst i 20-årsåldern skulle avstå från att spela in en skiva för att verket bara skyddas från kopiering till 75-årsdagen och inte till 120-årsdagen?"

Fjellner jämför även med läkemedelsindustrin, där produktutvecklingen kan ta lång tid och kosta hundratals miljoner. Där är patentskyddet 20 år.

Nu är frågan vilka svenskar i Europaparlamentet som kommer att skriva på och aktivt stödja de förslag om att stoppa förlängningen som har lagts fram.

Även NT.se skriver om saken.

Mer om planerna på en förlängd upphovsrätt här.»

6 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Om 45 år är det dags att förlänga upphovsrätten igen. För då går gränsen på 95 år ut.

    SvaraRadera
  3. Ja precis, de kan hålla på såhär hur länge som helst. Om 60 tals musik fortfarande är populärt och säljer om 40år, så kommer man väl knappast bjuda på det.

    Fast jag har ju en våt dröm om att skivbolag och liknande inte existerar om 40år. Då står artisterna och producerar sin musik själv och lägger upp.

    SvaraRadera
  4. Håller med Fjellner, men det blir Sören Wibe (Junilistan) för min del i EU-valet i alla fall ... för moderaten är trots allt för mer överstatlighet genom bl.a. Lissabonfördraget och euron ...

    SvaraRadera
  5. Henrik: "Håller med Fjellner, men det blir Sören Wibe (Junilistan) för min del i EU-valet i alla fall ... för moderaten är trots allt för mer överstatlighet genom bl.a. Lissabonfördraget och euron ..."

    Ja, mycket bättre med en genuint stollig vänstersosse i Europaparlamentet. Man kan lita på Wibe, han kommer garanterat aldrig att göra annat än dumheter i parlamentet. Sist han satt där, som socialdemokrat, krävde han att EU skulle köpa alla vapen i Albanien. Fantastiskt upplägg för världens vapenhandlare.

    SvaraRadera
  6. Angående medicinutvecklingen vore det intressant att se hur mycket av tiden och pengarna som går åt enbart till att blidka idiotiska krav (och för den delen icke idiotiska krav, men helst separat rapporterade) från läkemedelsverket och motsvarande (FDA i USA t ex).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.