2009-03-08

Texter som helt enkelt måste läsas!

Du missar väl inte Maciej Zarembas artikelserie "I väntan på Sverige" i DN?

Man ömsom skrattar så man kiknar, ömsom kokar över av ilska när man läser dessa texter av vårt lands mest begåvade journalist.

Del 1: Svensk? Var god dröj!

Del 2: Mät din snorre

Del 3: Vilse i mångfalden

Nästa del kommer i DN på tisdag.

Läs! Tipsa dina vänner!

16 kommentarer:

  1. Detta kan bara inte vara sant...
    Hoppas regeringen läser det här.

    SvaraRadera
  2. Vilket gigantiskt dårhus och vilket enormt slöseri med skattemedel .men , det finns tydligen en hel del människor som lever gott på eländet .Och det värsta av allt är ju att detta inte bara fortsätter , år efter år , utan att det blir värre och värre UTAN att någon eller några sätter stopp !
    Jag är övertygad att man skulle kunna sänka skatterna med hälften om inte miljard efter miljard av skattemedel försvann i såna svarta hål , och det finns MÅNGA andra svarta hål av samma kaliber .

    SvaraRadera
  3. Det värsta är slöeriet med mänskligt kapital.

    SvaraRadera
  4. Från ett bortredigerat klipp ur en intervju gjord i Billströms Migrationsverk, om flyktingmottagandet när en grupp nyanlända flyktingar intervjuades av personalen, hörde jag följande fråga (i översättning):

    -Vem av er vill gå i skola för lära er svenska?

    Så gott som samtliga flyktingar sade sig ha skäl för att inte vilja det, någon kvinna var gravid och skulle föda om några månader.

    -Jahapp, då stryker vi dig från listan!

    Utan att behöva truga fick personalen på så sätt ihop endast ett fåtal nyanlända flyktingar som var intresserade av att lära sig svenska. Personalen förklarade det med att de hade fått politiska direktiv från Norrköping om att spara.

    -Antingen gör vi det här i SFI eller med personalnedskärningar.

    Har bloggat lite mer om det. Jag menar det varken handlar om sossesverige eller är något slöseri av skattemedel. Tvärtom sparar man på bekostnad av mänskligt kapital.

    SvaraRadera
  5. att svenska myndigheter är inkompetenta är sedan gammalt. men varför ska alla förlita sig på myndigheterna och inte ha något eget ansvar?

    att lära sig ett språk på egen hand är inte så svårt, i synnerhet om man bor i landet. själv lärde jag mig flytande kinesiska på 2 år när jag bodde där... heelt utan statens inbandning!!!

    SvaraRadera
  6. hehe, har bara hunnit läsa första avsnittet. Vrider mig av skratt.
    (Det skulle min utlandsfödda fru göra också,om hon inte vore så sysselsatt med att skriva i sin blogg...)

    Zaremba är verkligen en lysande skribent.

    Innan jag läser vidare kan jag också påpeka att detta slöseri finns på många håll. Svenska myndigheter som t ex inte inser att även utländska utbildningar kan vara bättre än svenska, utan ålägger invandraren till lika långa studier i Sverige för att bli godkänd.
    Skandalöst slöseri med tid och pengar för både den enskilde och samhället.

    SvaraRadera
  7. Jaha, jag som in min naiva tro trodde att nyliberaler ansåg att människor har ett individuellt ansvar. Nu kommer ni fram till precis samma slutsats som vänstern: "allt är samhällets fel!". Själv har jag bott och arbetat utomlands i olika länder i flera år. Precis som i princip alla andra svenskar som lämnar Sverige har jag snabbt lärt mig det lokala språket, snabbt hittat jobb, bostad etc. Detta trots att dessa länder varit allt annat än nyliberala lyckoricken med omfattande byråkrati, löjliga regler etc.

    SvaraRadera
  8. Detta måste ta mig fan vara något av det bästa jag läst på länge, stort tack HAX

    SvaraRadera
  9. heelt utan statens inbandning!!!
    nyliberala lyckoricken
    att lära sig ett språk på egen hand är inte så svårt.

    Hej vad det går undan, full fart vid tangentborden

    SvaraRadera
  10. Jag tror jag ska flytta.

    SvaraRadera
  11. Är det någon som är förvånad?

    Så här går det när människor ger i uppdrag åt staten att bestämma vilka som får och vilka som inte får arbeta.

    Det mest tragiska är nog dock att 99% av alla som läser detta och blir upprörda ändå inte kommer sluta ge staten detta uppdrag.

    SvaraRadera
  12. Min ungerska sambo lärde sig svenska trots SFI och SAS.

    Jag rättade alltid det som hennes lärare rättat, så hon fick veta hur det egentligen skulle se ut.

    Dessutom hade hon en SYO-konsulent som antingen var borta från jobbet eller alltid svarade "Hmmm... det kan nog bli svårt..." på frågor om praktik, arbete och dylika onyttiga saker.

    SvaraRadera
  13. De här läkarna är säkra på att det är racism de utsätts för.

    En morbror till mig var i den republikanska armen (invaderade kuwait) 1990. Han immegerarade till USA. Idag är han anställd hos the US Army, stationerad i Rumady.

    En annan släkting jobbade inom "den militära industrien" i Bagdad. Immegerarade till USA och jobbar inom samma bransch.

    En annan är läkare, Har bott i USA i knappt ett år. Hon jobbar som läkare där.

    En sak till. Det här med att Södertälje tar mer irakiska flyktingar än hela USA är bara en myt.

    Jänkarna tar betydligt mer "mänskliga resurser" än hela EU :)

    SvaraRadera
  14. Inget nytt under solen.

    Det är ju den socialistiska mentaliteten att sudda ut kraven för sin marsch mot det utopiska kravlösa samhälle, där politrukerna styr folk med logiken: att kan en utbildad läkare jobba som potatissorterare så kan en obildad potatissorterare jobba som läkare.

    Sossarnas system handlar ju inte om vad den lilla människan vill, eller kan, istället ska alla bli det som dom själva bestämmer den lilla människan borde bli, helt utan krav.

    Förvisso kan man stå ut med en språkprofessor som inte kan språket, men hur länge skulle man kunna stå ut med kärnfysiker som inte kan grundläggande matematik?

    Det är dock intressant att sossar inte har problem med sina egna politiska entreprenörer (styrande politiker som via egna företag säljer till staten, kommuner, och landsting) som profiterar på undermålig kvalité, vare sig det gäller språkkurser eller IT-kurser, samtidigt som gärna försöker sig på att torpedera privata entreprenörer som levererar kvalité.

    En sak är dock sossar och vänstern experter på och det är att sitt idoga försök att obilda bildat folk, fast det är väl för att det är enklare att tillskansa sig röster från obildat folk som inte har något krav på sig att tänka själva.

    //ST

    SvaraRadera
  15. För den som gillar MZ:s texter, kan jag rekommendera Sture Dahlströms Tango för enbenta och fortsättningen Huggormens tid. Lite samma ton i beskrivningen av tosigheter i samhället. Samt att han (försöker) göra något åt det, på ett minst lika galet sätt - som man själv kanske skulle vilja göra!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.