2009-03-30

Inför morgondagen [edit: onsdagen]

I morgon, den 1:a april, träder den så kallade piratjägarlagen / IPRED i kraft. [edit: I övermorgon...]

Nu kommer inte bara staten, utan även privata företag, att övervaka vad vi gör på nätet.

Vad finns det för anonymiseringstjänster m.m. som kan bli intressanta för folk att använda?

Vi har ju till exempel TPB:s Ipredator, Relakks.com och Mullvad.net. Vilka andra finns? Vilka är bäst? Och vilka alternativa lösningar finns för den som vill värna sin integritet på nätet?

Tänker skriva en artikel om det här – och bedriva lite konsumentupplysning här på bloggen.

Funta på detta, så sätter jag mig på planet till Bryssel så länge. Åter online i kväll.

36 kommentarer:

 1. Daniel N i Norr30 mars, 2009 13:43

  Nja, på Onsdag den 1 april. :-)

  SvaraRadera
 2. Flashback.name är en till. Det står också lite mer på fraskydd.se.

  SvaraRadera
 3. Använd i2p över tor.

  SvaraRadera
 4. ...och alla de övriga trettioen. ;)

  SvaraRadera
 5. Enligt lagen som träder i kraft blir det väl också intressant att internetoperatörer skall lämna ut uppgifter, kommer det isf att inbegripa de som har dessa tjänster så de tvingas lämna ut uppgifter? Isf blir dessa tjänster tyvärr värdelösa så länge de finns i Sverige. Ipredator borde iaf hamna utanför Sveriges lagar då de som tillverkat det själva varit smarta nog att inte vara svenska medborgare...

  SvaraRadera
 6. Det finns flera olika saker man måste tänka på när man väljer vpn. Det första är om de loggar, om de gör det så är de inte så intressanta. Det andra är var deras servrar (ej Sverige, gärna inte EU) ligger så om de trots allt loggar, de kan ljuga eller vara inkompetenta, så kommer inte antipiratbyrån eller liknande åt dem.

  Sedan har vi såklart pris, hastighet och om krypteringen är bra.

  Jag har inte valt vilken tjänst jag ska använda än men om man går efter de två första punkterna så verkar ivacy och perfect-privacy vara bra. De verkar båda säkra men p-p är ganska så dyr men tror att det är bättre hastighet än ivacy.

  Det är lite av en djungel om man vill hitta något riktigt säkert så dessa är självfallet inte de enda bra som finns. Det ska bli intressant att se hur ipredator kommer bli.

  // ui

  P.S en intressant bloggpost i ämnet (det kan vara intressant att läsa en del av kommentarerna också):

  http://filesharefreak.com/2008/10/18/total-anonymity-a-list-of-vpn-service-providers/

  SvaraRadera
 7. dold.se är väl också en sådan tjänst om jag inte minns helt fel...

  SvaraRadera
 8. http://filesharefreak.com/2008/10/18/total-anonymity-a-list-of-vpn-service-providers/

  Där finns några VPN lösningar men långt från alla. Några andra som jag snubblar över är:

  http://www.smallvpn.com/
  http://ivacy.com/en/
  https://torrentprivacy.com/ (edanst torrenttrafik)
  http://www.swissvpn.net/
  http://www.prq.se/

  Jar har läst mycket frågor om hurvida VPN leverantörerna för loggar över sina användare. Personligen tror jag alla gör det oavsett vad dom säger. Jag tror nog att dom flesta VPN leverantörer vill slippa folk som skickar spam mail genom deras servrar.

  Jag skulle även rekomendera att man konfigurerar brandväggen att endast tillåta trafik genom VPN tunneln. Det finns ju alltid en risk att den kopplar ner.

  SvaraRadera
 9. Det där sista du sa:
  "Jag skulle även rekomendera att man konfigurerar brandväggen att endast tillåta trafik genom VPN tunneln. Det finns ju alltid en risk att den kopplar ner."

  Mycket intressant. Har du några länktips om hur man gör för att endast tillåta trafik genom VPN tunneln? /håkkehåkkspett

  SvaraRadera
 10. prq.se och swissvpn rekommenderas starkt!

  SvaraRadera
 11. Tänk, en stor del av de pengar som nu varje månad kommer att läggas ned på anonymisering hade skivbolagen kunnat lägga i sina fickor om de ägnat sig åt produktutveckling i stället för att springa hos politikerna och begära speciallagar...

  SvaraRadera
 12. Inspirerad av Wanja Lundby-Wedin's hemvideo provade jag att tunnla till Tyskland via en privat Linux-server i USA, streaming video. Ett längre oklippt reportage. Det gick alldeles utmärkt med högsta kvalitét.

  Mitt förslag är därför till dem med egna hemsidor och bloggar att helt enkelt skippa alla svenska internetleverantörer och byta till någon utanför EU. Tunnla sen dit. För samma eller t.o.m lägre kostnad får man på så sätt möjligheten att göra den nya lagen helt verkningslös för den gäller bara i Sverige.

  Vinsten för mig m.fl exilsvenskar om alla så gör blir att den redan låga svenska kronkursen försämras ytterligare och det blir rörande billigt varje gång vi kommer till Malmö för att ta en öl. Antagligen det enda språk som makthavarna förstår.

  SvaraRadera
 13. TOR ser ut att ha mognat senaste åren, både vad gäller snabbhet och användarvänlighet.

  Jag föredrar ett distribuerat nätverk ingen kontrollerar framför kommersiella företag när det gäller anonymitet.

  SvaraRadera
 14. Mitt tips är I2P ( http://www.i2p2.de ) som är en mycket mer "komplett" lösning än de flesta andra. I2P är som ett helt nytt internet, som ligger "ovanpå" det vanliga internet. Inom I2P är du helt anonym och skyddas av mycket stark kryptering. Kanske aningen långsammare än vissa andra lösningar, men denna är den enda som jag anser är "vattentät".

  SvaraRadera
 15. Hej, jag vet att du skrivit om Libertas tidigare.. tar du emot deras nyhetsbrev? inte ännu? anmäl dig på deras hemsida, www.libertas.eu

  SvaraRadera
 16. Bra, det är på tiden att man sätter dit piratkopierarna.

  SvaraRadera
 17. Pierced1: Eftersom dessa tjänster inte loggar så är lagen tandlös mot dom. Det finns, enligt uppgift, ingen koppling mellan konto och vem som betalt för tjänsten på flertalet utav dessa tjänster samt att det som sagt var inte loggas vem som har vilken yttre ipadress vid vilket tillfälle.

  SvaraRadera
 18. Jag gillar personligen www.flashvpn.com, men jag lär nog byta till iprediator senare, om det visar sig att de inte har servrar i Sverige.

  SvaraRadera
 19. @Wille

  "Jag föredrar ett distribuerat nätverk ingen kontrollerar framför kommersiella företag när det gäller anonymitet."

  Jag håller helt och hållet med. Jag använder Tor just nu. Problemet med Tor är att det inte går att använda för stora filöverföringar eftersom det går så långsamt då. Dessutom så förstör man för de andra som försöker använda nätverket eftersom det drar så mycket bredband. Man ska därför INTE använda det för att fildela!

  Det är här vpn kan vara en lösning på det problemet. Det utesluter inte heller användandet av Tor.

  // ui

  SvaraRadera
 20. Hur är det med t ex OneSwarm för just fildelning? Det är visserligen lite långsamt eftersom det går "genom" ens vänner, men det är helt anonymt om man håller sig till vänner man känner.

  SvaraRadera
 21. Kan inte uttala mig angående säkerheten hos mullvad.net, men hastigheten är riktigt nice... 1.2 mbit ner och 1.1 mbit upp i utorrent...samma som utan vpn. Men vi får väll se när tjänsten börjar bli överbelastad. Prövade i2p men det var alldeles för långsamt. Fler förslag på tjänster? Har hört att relakks konstant kopplar ner, något jag verkligen inte vill ska hända medan man håller på att ladda ner.

  SvaraRadera
 22. stämmer RELAKKS kopplade ned väldigt ofta.
  Dessutom var det ofta svårt att koppla upp.

  Har kört DOLD.SE några månader
  dold.se kopplar också ned IBLAND
  Dock är bandbredden kass (precis som RELAKKS). JAg väntar mig lite bättre prestanda genom IPREDATOR (av någon anledning..;-) )

  yeye

  SvaraRadera
 23. Det är över för fildelarna. Nu tar det stopp. APB har vunnit. Det är bara att böja sjärten nu och hoppas på att de går bra :)

  SvaraRadera
 24. Artikel om detta lämnad. Goda odds för att den publiceras på Expressen Sidan 4 i morgon.

  SvaraRadera
 25. jag rekommenderar http://ivacy.com/en/ som vpn (plus att man får usenet på köpet) samt att använda http://www.truecrypt.org/ för att kryptera sin hårddisk.
  två enkla saker som gör det i princip omöjligt för ipredonanister att komma åt en.

  SvaraRadera
 26. Jag tycker OneSwarm är jättesmidigt att använda, även om man förstås vill stödja The Pirate Bay med gamla hederliga torrents :)

  Hoppas OneSwarm blir populärt. Det brukar ju sägas att man känner alla människor på jorden sex led bort (kompis kompis kompis kompis kompis kompis). Om det stämmer så ligger nog dom flesta filer närmare än man tror på OneSwarm, så det kanske inte blir så himla långsamt.

  Sen håller jag med Anonym om att TrueCrypt är toppen. Och även att fildelning över Tor inte är så shysst. Jag använde Tor när jag bodde i Shanghai och det var guld värt, så snälla sänk det inte med fildelning efter 1:a april.

  SvaraRadera
 27. Ursäkta; men vad kallas det språk ni talar här?

  fraskydd, i2p,tor, ipredator, vpn, ivacy, vpn-tunneln, prqse, 12p....?

  SvaraRadera
 28. Helena: Svenska? I det språket ingår också en del it-termer.

  SvaraRadera
 29. Personligen anser jag att i2p är rätt väg att gå - Förvisso långsamt, men det orsakar inga problem för andra att ladda ner stora filer eller ens strömma radio över det (det senare är dock för närvarande den högre skolan ;) )

  För generell surf är TOR ett snabbare alternativ, men det uppskattas _inte_ om man kör BT, FTP eller andra bandbreddsintensiva program över TOR.

  Som bekant är anonymitet och prestanda en tradeoff - Ju säkrare anonymitet, desto fler mellanhänder krävs och desto längre fördröjning blir det.

  SvaraRadera
 30. Är du verkligen säker på att det är svenska?

  En IT-parlör tror jag vore något att snickra ihop för den som är en riktigt duktig pedagog.

  SvaraRadera
 31. helena

  prova med google ;-)  politisk nörd

  SvaraRadera
 32. En fråga: Är IPRED bara tillämpbar för svenska upphovsrättsinnehavare? Eller löper jag lika stor risk att någon sätter efter mig för "Hipp Hipp Hora" som för att jag tankar ner Lord of The Rings och Britneys senaste album?

  SvaraRadera
 33. Risken att åka dit lär ju vara minst lika stor för de amerikanska storbolagen som för de mindre svenska.

  SvaraRadera
 34. Relakks är inte helt stabil för det händer att den kopplar ner sig och då är man helt oskyddad. Här finns en guide hur man stänger nedladdningen automatiskt om VPN tjänsten kopplar från:
  http://datorkanalen.se/blogg/sa-stoppar-du-automatiskt-nedladdning-och-surfning-nar-vpn-tjansten-kopplar-ner

  SvaraRadera
 35. "Det är över för fildelarna. Nu tar det stopp. APB har vunnit. Det är bara att böja sjärten nu och hoppas på att de går bra :)"


  Du har verkligen inte förstått hur det här funkar :) Det har inte ens börjat än.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.