2009-03-20

Se upp med Q6/17!

"Computer says no."


Vi börjar ju nå viss framgång om ACTA. Det tragikomiska hemlighetesmakeriet börjar nu uppmärksammas på båda sidor Atlanten. Men det finns saker som kanske är ännu värre...

Q6/17 till exempel.

Q6/17 är ett projekt som omges av så mycket hysch-hysch att det får ACTA att framstå som rent exhibitionistiskt. Till en början lät det så dumt att jag avfärdade det som en konspirationsteori eller ett påfund av någon stråltant. Men, ack...

Egentligen är det hela väldigt enkelt: FN håller på att utarbeta en standard för hur allt som läggs ut eller kommuniceras på internet skall kunna spåras till upphovsmannen.

Väldigt enkelt; väldigt dumt; väldigt farligt och väldigt godtroget.

Jag har nämnt detta tidigare här på bloggen. Men få brydde sig. Och de som brydde sig blev tydligen alldeles... matta.

Så här...

I september förra året nämnde Scraber Nestor och Jens Odsvall det hela och hävnvisade till Cnet:

"A United Nations agency is quietly drafting technical standards, proposed by the Chinese government, to define methods of tracing the original source of Internet communications and potentially curbing the ability of users to remain anonymous. (...) The U.S. National Security Agency is also participating in the "IP Traceback" drafting group, named Q6/17, which is meeting next week in Geneva to work on the traceback proposal. Members of Q6/17 have declined to release key documents, and meetings are closed to the public."

Kineserna, NSA och FN... Bakom stängda dörrar. Asyl! Men var?

En ovanligt väl underbygd postning på Flashback ger mer information.

Och Marc Rotenberg på Electronic Privacy Information Center (EPIC) säger "Det oroande är att det inte verkar finnas någon analys av hur ett sådant här system skulle kunna missbrukas. Det är verkligen en människorättsfråga [...] När NSA går i bräschen för standardiseringsarbete måste man fråga sig hur mycket som handlar om säkerhet och hur mycket som handlar om övervakning."

Sedan september har det inte hörts så mycket som ett pip om detta. Så när som på detta svävande dokument – som dessutom kastar in klimatfrågan som ett skäl för kontroll av medborgarnas internetkommunikation.

Detta är allvarligt!

Man vill omöjliggöra anonymitet på internet. När blev anonymitet ett brott?

I ett Q6/17-dokument som läckts ut tidigare beskrivs följande som ett problem...

"En politisk opponent till en regering publicerar artiklar som framställer regeringen i dåligt ljus. Regeringen, som har en lag mot all opposition, försöker identifiera källan till de negativa artiklarna men dessa har publicerats via en proxyserver. Regeringen kan inte spåra källan och författarens anonymitet skyddas."

Man säger alltså i princip rakt ut att opposition är ett problem som Q6/17 arbetar för att komma till rätta med. Vad i helvete? Får kineserna bestämma allt i FN-gruppen? Kan ens NSA ställa upp på en så vidrig formulering?

Opposition; läckor till media; kritisk granskning; avslöjanden; grävande journalistik; avvikande åsikter och uppkäftiga medborgare – det är alltså sådant Q6/17-gruppen vill komma till rätta med. (Även om de garanterat kommer att försöka dölja det bakom kriget mot terrorism, knark, fildelning och pedofili.)

Fatta hur hårresande detta är!

Vi måste ta tag i detta. Grupparbete! Nu!

Vad har du för input? Vad kan du ta reda på?


I de flesta andra fall lyckas makthavarna i vart fall ge sken av att det är något slags allmän ordning de försöker upprätthålla. Q6/17 är något annat. Det är Storebror på syra; det är ett ont anslag; det är maktens arrogans – knappt ens nödtorftigt dold.

Vad tycker regeringen? Oppositionen? Riksdagen?

64 kommentarer:

 1. Men för i helvete!

  Nu måste motståndet organiseras globalt, i EU och i Sverige. Det handlar om vår frihet och demokrati.

  SvaraRadera
 2. Det här är RIKTIGT mycket åt helvete, och liknar väldigt mycket något slags skräckscenario som man inte ville tro på.

  Vad kan jag göra?

  SvaraRadera
 3. All I know is first you've got to get mad! I'm mad as hell and I'm not going to take this anymore!

  SvaraRadera
 4. @Peter:
  Sounded like a quote from "Network"...
  And the world is starting to look like a parody of "1984".

  SvaraRadera
 5. Denna kränkning av vår frihet inom alla ramar, kan endast brytas med en global revolution. Och den punkten i tiden har vi ej kommit till än. Men dag för dag åker vi närmare :)

  SvaraRadera
 6. Roten till problemet är att FN ger diktaturregimer makt över oss fria människor. FN var en bra idé under Kalla kriget, men nu har det blivit ett monster som måste dräpas.

  /Anon-4-life

  SvaraRadera
 7. @Hoz och Anonym:
  Konstruktivt.
  FN är summan av medlemsstaternas vilja, förresten. Byt politiker - plattformar behövs.

  SvaraRadera
 8. Det finns faktiskt klimataspekter på det här. Ju mer sådan här övervakning som skapas på Internet desto mer trafik kommer att krypteras. Och kryptering/dekryptering kostar processorkraft dvs energi (för att inte tala om hur mycket energi NSA får spendera på att knäcka all kryptering :-) )

  Likaså kommer folk att börja använda sig av proxies och skicka information i flera steg fram och tillbaka runt jorden för att göra det svårare att identifiera den ursprungliga avsändaren. Även denna extra kommunikation kräver energi och ger upphov till utsläpp.

  För klimatets skull måste vi därför säga nej till sådana här förslag!

  SvaraRadera
 9. Frågan är vad som händer när den verkligt stora massan förstår vad som håller på att hända. Många man talar med om FRA, IPRED, Datalagring, ACTA, etc. tror ju inte riktigt på att den kan vara så illa.

  Kärnpunkten är ju om det går att stoppa utvecklingen med demokratiska metoder eller ej. Det känns som om politikernas (läs regeringen, oppositionsledningen och röstboskapen som kallas riksdag) gärna tänjer på gränserna när det gäller demokratin just nu, så varför ska folket visa respekt för lagar?

  Situationen är extremt illavarslande på så många sätt för tillfället.

  SvaraRadera
 10. Men du har rätt, man blir helt matt.
  Det är för mycket helt enkelt.

  Frågan är hur vi ska kunna väcka tillräckligt många. Några tusen bloggare räcker inte.
  Sverige, landet där de flesta sover.

  SvaraRadera
 11. Detta är fasansfullt. Jag blev djupt chockad av slutsatsen i citatet - om hur en regering kunde ha problem med anonym opposition. Jag förväntade mig givetvis att problemformuleringen skulle vara den motsatta. Vilket den _alltid_ är i ett demokratiskt samhälle. De vill skapa lagar anpassade för diktaturer.

  SvaraRadera
 12. Alltså dom verkar ju pumpa ut massa tokerier just nu. Verkar nästan dom dom vill pumpa ut så mycket som möjligt så att vi missar eller inte hinner med att reagera på någon av lagerna och sen är de försent.

  Angående hemlighetsmakeriet angående acta mm, säga att vi inte får någon insyn i vad dom håller på att göra men någon gång måste dom väl publicera de nya lagarna för att folk skall kunna följa dom?
  Tror dom inte att folk kommer reagera på det då?
  Eller kommer dom bara rycka på axlarna och säga det är försen att ändra då?

  SvaraRadera
 13. Kan vi verifiera detta? Det är liksom lite för hemskt för att vara sant...

  Jag känner åtminstone att om den frihetliga delen av bloggosfären lyfter detta och det visar sig inte vara sant, eller att gruppen som hanterar frågan i FN klarar att mörka, då kommer allt motstånd mot övervakningsstaten att framstå i foliehatt-ljus...

  SvaraRadera
 14. Men, är detta verkligen ens teoretiskt möjligt att åstadkomma med mindre än att alla övervakas i realtid hela tiden?

  SvaraRadera
 15. Jag tycker det är oerhört viktigt att vi försöker driva opinion på rätten till anonymitet. Anonymiteten måste vara en självklarhet i folks hjärnor för att de ska reagera när det här förslaget bli offentligt. Annars riskerar majoriteten att acceptera det här med en axelryckning i stil med "men jag har ju inget att dölja...".

  SvaraRadera
 16. @Mr profit:
  Jag tror att anonymitet är en farlig linje, med tanke på negativa associationer, och fokuset på fildelning på sistone.

  NSA, FN och Kina!

  Där har du nyckeln. VEM tror att inte minst EN av dessa har något att dölja? VEM ser inte våndan med att förse en sådan allians med den typen av verktyg?

  Vi kommer att mötas med argument som "det är väl som bilnummer" och annat, och MÅSTE visa att skadan är större än nyttan - att verktyg som dessa kommer att missbrukas.

  Vi måste peka på Echelon, på Kinas systematiska censur och förakt för mänskliga rättigheter.

  Globalt är USA nyckeln - de väljare som röstat in Obama i hopp om ärligare, renare politik, måste upplysas om vad ACTA och Patriot Act innebär, vad Carnivore gör, och att Homeland Security inte blir mer rättssäkert om inte administrationen tvingas genomföra reformer. Sitter den Amerikanska opinionen snällt och väntar på nästa val... Blir det svårt.

  SvaraRadera
 17. En annan fråga:
  Hur ska näringsliv och upphovsrättsivrare ställa sig till detta?

  Med ett globalt övervakningssystem som filtrerar Internet, hur garanterar man företagshemligheters integritet?

  Industrispionage har regeringar ägnat sig åt länge. Varför ska de få större möjlighet att göra detta?

  SvaraRadera
 18. @Peter Finch:
  And only now did I notice the reference in your nickname... ^^

  Loooong night.

  SvaraRadera
 19. Detta låter inte särskilt kul. Dock undrar jag hur fasen de hade tänkt att implementera detta rent tekniskt? Den infrastruktur vi har på internet idag lämnar många möjligheter till anonymitet (främst då via proxys eller kedjor av proxys), och denna infrastruktur lär inte ändras i en handvändning. Som jag ser det skulle det krävas något i stil med speciell hårdvara i alla datorer för att detta skulle kunna funka (typ TCPA).

  Min gissning är att vi får ett scenario där världens regeringar krampaktigt försöker behålla den makt de hade i "det gamla samhället" genom desperata försök att kontrollera internet. När detta inte lyckas kommer det en del våldsamheter, sen när dammet har lagt sig så har vi en helt ny värld där stater inte spelar lika mycket roll.

  Läs boken the Sovereign Individual som avhandlar detta scenario.

  SvaraRadera
 20. Usch, verkar inte klokt.

  Men "klimat"-länken till ITU och Study Group 17 verkar väldigt felplacerad. Jag tror inte de har med saken att göra!

  SvaraRadera
 21. @Michael Widell:
  Behövs hårdvara? Teoretiskt alltså, skulle det kunna finnas en mjukvarulösning?

  Om du har tillgång till resurser på NSA-nivå?

  SvaraRadera
 22. i valet mellan morot samt piska
  så väljer man piska.
  dvs i stället för att locka in folk i en värld där de har fördelar av att inte vara anonyma så tvingar man folk att inte vara det.
  vad skulle man kunna göra för att locka folk?

  jo, t.ex. se till att folk lätt kan skicka mail som använder sig av befintliga std dvs s/mime för signatur.

  Varför gör man inte detta? Gissnigsvis därför att std automatiskt då också tillåter folk att lika enkelt skicka krypterad mail....
  för den som missat denna möjlighet till kryptering/signering så rekommenderas thawte gratis certifikat. "web of trust"

  vad kan fördelen bli av signerad mail? spam blir t.ex. mycket lättare att sortera bort.

  -Dan

  SvaraRadera
 23. HAX:
  >
  >Vad tycker regeringen?
  >

  Regeringsduglighet,Regeringsduglighet,
  Regeringsduglighet

  >Oppositionen?
  >

  Anonymitet på Internet är något som hjälper till att upprätthålla könsmaktordningen. Ur ett genusperspektiv är vi för detta.

  SvaraRadera
 24. Sorry, var nog för snabb innan - det verkar handla om ITU.
  Men dokumenten det handlar om finns listade, t ex från http://www.itu.int/md/T05-SG17/en och för att sedan komma åt hela texten måste man vara TIES user, vilket det lär finnas hundratals på Telia som är. Defaultpassordet för nya medlemmar är "ITUwelcome" så inte är det en jättehemlig organisation!

  SvaraRadera
 25. Ta och gör en googleresearch på ROM-klubben och des medlemmar så förstår ni att detta inte behöver vara alldeles osant.

  - Inge Naning

  SvaraRadera
 26. Sånt här är bara rykten de sprider för att de vill vända folks blickar åt nåt annat håll så de inte upptäcker det RIKTIGT hemliga och hemska de håller på med...egentligen.

  SvaraRadera
 27. Det här börjar bli seriöst löjligt. När fan ska galenskaperna ta slut?!

  SvaraRadera
 28. Grundläggande:

  http://www.itu.int/osg/csd/cybersecurity/WSIS/3rd_meeting_docs/Rutkowski_IPtraceback_callerID_rev0.pdf

  Hur folliehattstrollen tolkar saker och ting som bör man nog ta med en nypa salt.

  //ST

  SvaraRadera
 29. Foliehattstrollen har lärt sig att inte lyfta på luvan för anonyma belackare, just genom att se maktfullkomliga, odemokratiska politiker forcera beslut som inskränker den fria kommunikationen.

  Paranoia är rättfärdigad, skulle jag säga.

  SvaraRadera
 30. En sak är då säker. Fortsätter det så här kan man konstatera att mobiltelefoner och internet var kul så länge det varade...åtminstone för min del.


  Life off the grid FTW!


  /LD

  SvaraRadera
 31. Kan någon börja arbeta på en wiki eller liknande? Det måste bli mycket enklare att hitta information och det snabbt.

  SvaraRadera
 32. KÄLLA??? Är det sant är det... jag saknar ord.

  SvaraRadera
 33. Vore jävligt bra att få detta verifierat på något sätt... känns bara för mycket nu. Orkar verkligen inte tro på det.

  /börjar bli "lätt" paranoid

  SvaraRadera
 34. Beelzebjörn, "
  Foliehattstrollen har lärt sig att inte lyfta på luvan för anonyma belackare, just genom att se maktfullkomliga, odemokratiska politiker forcera beslut som inskränker den fria kommunikationen."


  Foliehattstrollen var referens till artikelförfattaren som skrev en artikel förra året (och dom paranoida bloggare som senare spann vidare på hans påståenden till helt skumma proportioner), och som styrkte sina påståenden genom "tro mig principen", och referera till en artikel ett par dagar tidigare som refererade till dokument på hans egen blogg.

  Ett av dokumenten han refererar till genom att referera till en artikel som refererar hans egen blogg, saknar författare.

  Ett av dokumenten som refereras till, som om idén kom från Kina, är från ett förslag som en gubbe på AT&T sammanställde år 2000.

  Hela skiten med IP-Traceback kommer egentligen från att den federala domstolen i USA beslutade att deras telekommunikationslagstiftning även ska gälla IP-telefoni/VoIP. Därav deras inblandning.

  Att NSA vill kunna spåra hackers är ju heller inget nytt, därav deras inblandning.

  Att Kina vill se en standard som underlättar för kommuniststaten att spåra oppositionella är inte heller något nytt.

  Att FN är inblandat är ju mer en biprodukt i form av moderator.


  "Paranoia är rättfärdigad, skulle jag säga."

  Möjligtvis om den var baserad på någonting konkret. ;-)

  //ST

  SvaraRadera
 35. Men anonymiseringsservrar borde ju göra alla såna försök meningslösa. Och när myndigheterna gett sig på de centrala tjänsterna så kommer P2P-anonymisering.

  Det kommer aldrig att funka. Enda sättet är att logga allt vid källan.

  SvaraRadera
 36. Idag fick jag följande mail av min internetleverantör - är det nån som vet vad det kan vara för något?
  Kändes inte bra.

  “Vad menas med inloggning för att skicka e-post? Efter ändring hos xxxxxx kommer servern att fråga efter ditt användarnamn
  och ditt lösenord. Detta för att verifiera att den som skickar e-post verkligen är du. Gör du en ändring i dina kontoinställningar sköter ditt
  e-postprogram denna inloggning automatiskt.”  Nån som vet?

  Rubriken var

  "Ställ om din e-postklient för inloggning att skicka e-post redan idag!"

  Och "xxxxx informerar om 'tryggare' e-post"

  SvaraRadera
 37. @nemokrati: Detta betyder att du numera måste ha en Telia mailadress för att skicka mail oavsett vilken mailadress du har. Annars är du hänvisad till webbmail eller en leverantör som har krypterad mail som inte är spärrad. Du kan alltså skicka mail med SMTP oavsett var du befinner dig. Du behöver inte bry dig om att som nu, när du åker till syrran som har Tele2, byta SMTP och när brorsan kommer över till dig med sin laptop måste han inte programmera in dina lösenord bara för han vill skicka mail (utan att använda webmail).

  Detta påstås vara ett led i arbetet med att stoppa spam men eftersom spambottar även hämtar lösenord från samma ställe som de hämtar utgående SMTP är denna åtgärd verkningslös. För övrigt så stämplas dina mail med denna Telia mailadress i headern.

  SvaraRadera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 39. Svaret (i Sverige) är PP!!!!

  SvaraRadera
 40. Snälla vänsterwiki, kan du inte förklara lite lättare så jag förstår - du vet jag är data-analfabet.

  Jag vill inte vara med i det där - det känns som dom skall kartlägga vem jag mailar till.

  Vad bör jag göra - är det nåt knepigt med det här eller ska jag bara lalla med som ett får.

  Dessutom använder jag opensource så jag kan inte läsa alla mail.

  Jag vet inte varför - och ifall man skickar krypterat så kan väl inte alla läser vad jag skriver till dom heller.

  Vet ej vad allting betyder inte heller vad jag bör göra på bästa sätt.

  Skall jag byta leverantör.

  SvaraRadera
 41. Axel Kronholm, "Jag blir mörkrädd. Hur.. Jag finner inga ord.

  Vad kan vi göra?"

  Tja, du kan ju alltid spendera tid till att ta reda på saker och tings ursprung, inte minst för din egen räkning.

  Hur du sen tolkar skiten är ju upp till dig. Men varför ska andra behöva gör jobbet åt dig?

  //ST

  SvaraRadera
 42. Det är illa, men inte så illa som jag tror det kommer att bli!
  Jag tror heller inte att lagströmmen är slut.

  Det är snarast en makrovariant av hjärntvätts/tortyrmetoden "information overload"!

  I de här lagarna och "avtalen", finns ytterligare, MYCKET FARLIGARE delar som inte träder i kraft om det inte råder undantagstillstånd, upplopp eller liknande.

  Av någon anledning så fortsätter man att köra över "vanligt" folk och inför lag efter lag, alla lagvidriga.

  Det är väl så man muckar gräl(?), man går på någon/några tills de lackar ur, sen hävdar man att de startade...

  Och går inte det så klär man ut en kompis till motståndare, låter denne slå första slaget, hoppas att de andra följer efter, och plötsligt är man rättfärdig i sitt "självförsvar".

  Införandet av alla dessa lagar är farligt, men knappast så farligt som det underliggande syftet.

  VAD VI STÅR INFÖR ÄR ETT MAKTÖVERTAGANDE, ett som sker utan vapen, de kommer sedan.

  Det globala styrelseskick som håller på att utkristalliseras är inte demokratiskt, det är i alla hänseénden Totalitärt.

  Senast någon försökte sig på ett totalitärt maktövertagande i mitten på 1900talet, så klev omvärlden in och bröt deras planer, fram till dess var de ohotade.
  DEN HÄR GÅNGEN ÄR DET GLOBALT, det finns ingen omvärld som kan kliva in och föra vår talan.

  Det är det bara vi som kan, en liten stund till.

  Skall verkligen några få, få leka godtyckligt med resten av oss?

  All respekt: ITC-100

  SvaraRadera
 43. PS: Det motstånd som finns måste i ännu högre grad lämna internet till förmån för verkligheten.

  De absolut flesta fördjupar sig inte i dessa frågor, de vill inte, orkar inte!
  De behöver få kritiken serverad i dagspressen eller via TV om de skall kunna ta den åt sig.

  Om den grå massan är ovetande, då är vi för få för att stoppa utvecklingen! Därför måste vi se till att även de som frivilligt bär skygglappar blir medvetna om vad som händer!

  : ITC-100

  SvaraRadera
 44. Att ett sådant här projekt genomförs i FN:s regi gör att jag tappar förtroendet även för den organisationen.

  Det finns vid sidan av detta FN-organ även annat som tyder på att man gör allt som går för att begränsa anonymiteten på nätet.

  Kontankort till telefoner förbjuds i allt fler länder. I England kan det ge upp till fem års fängelse att vägra uppge sin krypteringsnyckel. Får dom sedan upp datorn och hittar ett kort på en engelsk polisman i tjänst kan du åka på 10 år till.

  Fartkameror utmed vägarna görs om till övervakningskameror och gigantiska belopp satsas på andra automatiserade övervakningssystem.

  Ministrar i Storbritannien överväger att satsa tolv miljarder pund på massavlyssning av varje enskild invånares e-postmeddelanden, telefonsamtal och internetvanor.

  Avlyssningsprogrammet skulle involvera en gigantisk databas som lagrar varje e-postmeddelande, telefonsamtal och internetaktiviteter från varje medborgare i Storbritannien.

  Antalet internetuppkopplingar beräknades 2007 till 18 miljoner och det skickas i snitt 35 000 e-postmeddelanden varje sekund i landet. En siffra som säkert är högre i år.

  I dagsläget är internet- och telefonbolagen skyldiga att ge ut uppgifter om en viss person på order från en brittisk myndighet. Något som oftast sker i efterhand. Det nya systemet skulle istället bevaka all trafik i realtid.

  Kostnaden för kalaset beräknas bli 12 miljarder pund, cirka 150 miljarder kronor.

  Vi borde i ett klassiskt blogg-grupparbete ta fram de argument som bäst beskriver vad som sker och de argument som når en svensk folksjäl som numera inte är så vikingalik utan mer liknar en själ hög på trygghet, valium och stesolid. Vad krävs för att väcka den själen?

  Vad krävs för att man ska inse att vi är på väg mot en stat och ett samhälle där ingen längre kan överblicka den ackumulerade effekten av all den lagstiftning som numera begränsar frihet, rättssäkerhet, integritet och demokrati?

  Till och med lagrådet har nu lämnat en kommentar av den innebörden och hur illa det har blivit får exemplifieras av att jag just nu inte minns vilken av dessa lagar det gällde då kommentaren skrevs.

  Det värsta är också att jag börjar få en känsla av att det brådskar. Nya lagar och nya förslag mer eller mindre väller fram och när politikerna går på motstötar som den av EU domstolen utfärdade domen att Folkets Mujahedin i Iran ska avföras från terrorlistan då struntar ministerrådet blankt i domstolen.

  Var så säkra mina vänner, har man en gång gått över den gränsen så kommer man att göra det igen.

  Nästa gång kanske domstolen säger att det är fel att avlyssna och åsiktsregistrera bloggare eftersom det strider mot europakonventionen och får vi då samma reaktion från medlemsländernas regeringar så har demokratin fallit. Glöm inte att sådana förslag finns och att sådana förslag kommer att väckas även framöver.

  Hur samlar vi åter bloggvärlden är frågan och hur får vi med oss herr genomsnittsjohansson på vagnen? Vad skakar om en svensk tillräckligt för att få honom att resa sig och protestera högljutt?

  Hittar vi inte de rätta knapparna att trycka på snart så är jag rädd att det kommer att vara för sent. I ärlighetens namn så har vi hörts mycket men de 100%-iga framgångarna saknas. FRA lagen är igång, IPRED är igång och datalagringen på gång.

  SvaraRadera
 45. Det här kallar jag en äkta läsarstorm.

  I gammelmedierna brukar det talas om läsarstorm när två-tre personer ringer upp redaktionen.


  Ber att få återkomma och eventuellt ansluta mig till densamma - efter noggrannare genomläsning.

  SvaraRadera
 46. Varför blandar du in en terrorist organisation som Mojahedin för? De bombade civila mål i Iran under 70 talet. Så kom inte och säg att de har rätt att få bort stämpeln. Jag bodde i Iran under den tiden, en fri och modernt land, men just dessa mojahedin var terroristerna. lämna sådant utanför diskussionen tack.

  SvaraRadera
 47. Googla på illuminate eller kolla denna länk http://www.projectcamelot.org/

  SvaraRadera
 48. Hax!!! om inte annat kan du lägga upp en artikel på Newsmill, det ger mycket bra spridning

  Vi måste super blogga i ämnet och länka till varandra. Även få med gemene man och förklara tydligt vad det här egentligen ger för framtid.

  SvaraRadera
 49. I2P får bli nya ipv6 helt enkelt...

  SvaraRadera
 50. Nemokrati: Egentligen betyder mailet du fick inget annat än att du nu måste ange ett lösenord för din utgående mailserver (email på nätet sköts med utgående och en ingående servrar). Telia har tidigare haft en blockering så att du endast kan använda deras utgående server (alltså att du måste skicka ditt mail genom deras servrar för att det ska kunna skickas iväg överhuvudtaget). Mailet berättar att denna server nu kommer att begära lösenord för att ta emot och skicka vidare mail som du författat.

  För dig är det ingen direkt skillnad mot innan förutom att du måste ställa in användarnamnet och lösenordet för utgående mail i ditt epostprogram.

  Jag hoppas det det känns lite klarare nu :-P

  SvaraRadera
 51. FN är en vansinnig kommunistkonspiration och det är nog bara i Sverige som folk blir riktigt förvånade över sånt här.

  SvaraRadera
 52. Varför har hela världen blivit som galen efter den här typen av lagar? Har vi inte lärt oss någonting av vår historia?

  Den här typen av politik kommer på lång sikt bara att leda till en enda sak: total och global fascism. Varför inte göra det enkelt för oss och införa den med en gång...

  Sånt här gör en verkligen deprimerad en lördagkväll...

  SvaraRadera
 53. ""En politisk opponent till en regering publicerar artiklar som framställer regeringen i dåligt ljus. Regeringen, som har en lag mot all opposition, försöker identifiera källan till de negativa artiklarna men dessa har publicerats via en proxyserver. Regeringen kan inte spåra källan och författarens anonymitet skyddas.""

  Jag tar gärna en källa till ovanstående?

  SvaraRadera
 54. Och jag svarar själv:

  http://politechbot.com/docs/itu.traceback.use.cases.requirements.091108.txt

  SvaraRadera
 55. @nemokrati:

  Förklaringen är för lång för att tas här. Kontakta leverantören av tjänsten så kan de förklara mer ingående vad som behövs och hur det fungerar.

  SvaraRadera
 56. @ssargon:

  Du får inget användarnamn eller lösenord bara sådär. Du måste registrera dig för en @telia.com mailadress.

  SvaraRadera
 57. Hmmm... - skulle det här vara farligt ifall alla hade tillgång till allt ?

  Farligheten ligger väl snarare i att bara ett fåtal har tillgång till allt - eller ?

  SvaraRadera
 58. Vet tidningarna om det här? Vore väl bra att tipsa om annars.

  SvaraRadera
 59. Johanh - tror Du verkligen på att det skulle kunna publiceras i MaktHavarnas massmedia ?

  SvaraRadera
 60. Jag har precis ställt frågor om Q6/17 till Justitiedepartementet, får se om jag får något svar!

  SvaraRadera
 61. Anonym - ifall Du mot förmodan får något svar - så kan Du ju då fråga om det här också, kanske...

  SvaraRadera
 62. Kruxet med Q6/17 och andra sannslösa förslag är vi har svårt att veta vilka förslag/processer som är skarpa och vilka som endast är dimridåer för att få oss att se ut som foliehattar.

  Ett effektivt sätt att ta udden av vår kritik om att 1984 är över oss är ju att få oss att jaga väderkvarnar. Ganska mycket tyder på att de som vill nedmontera rättsäkerhet och integritet använder just dimridåer för att minska vår trovärdighet.

  /Fiery Spirited

  SvaraRadera
 63. Eller måhända än bättre Is-landet, kanske... :idea: - tyck-er Josef B.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.