2009-04-03

Demokrati i utförsbacke


Jag kan inte komma över att riksdagens näringsutskott har avvisat begäran om att lägga alla papper om ACTA-förhandlingarna på bordet.

De borgerliga och socialdemokraterna har alltså aktivt sagt att de inte vill veta. I vart fall inte förrän det är för sent. Det är ett jävligt märkligt sätt att se på uppdraget som riksdagsledamot.

Och mönstret känns igen. När riksdagen röstade om att ratificera det nya EU-fördraget, då var det många som ansträngde sig för att vara lagom oinformerade för att kunna rösta ja utan att begå allt för mycket våld på sina samveten.

Eller ta FRA-frågan. Jag känner till dussintals borgerliga riksdagsledamöter som egentligen skulle vilja rösta emot hela FRA-lagen. Men det är inte "deras bord"; de vill inte gunga båten; de litar på partiledningen – och de säger att de inte vet tillräckligt mycket om sakfrågan.

Vaffan?

Skall det vara på det här sättet? Kan man kalla detta demokrati? Har riksdagens ledamöter över huvud taget förstått sitt uppdrag? Fattar de alls vad de håller på att ställa till med?

Jag snackade med en riksdagsledamot om just detta, för en tid sedan. Här är hans svar:

– Ja, vilket fnask man är. Hö-hö!

20 kommentarer:

 1. Det är dags att sluta kalla riksdagen för riksdagen och börja med något nytt. T.ex. Begåvningsreserven.

  SvaraRadera
 2. Har också diskuterat med ett par. Fick liknande svar. På ett sätt förstår jag dem, det är omöjligt att hålla reda på att skräp som passerar igenom alla utskott och departement. Börjar man lägga sig vad andra pysslar med är det bara att börja käka amfetamin och glömma allt vad ledighet heter. Det säger ju en hel del om hur stor och otympligt det politiska systemet är. Å andra sidan kan man förvänta sig ett visst engagemang i frågor som några av dessa ”kämpat emot” större delen av sina liv. Oavsett vilket har jag svårt att bry mig om ”oviktiga” frågor som ACTA och annan fascism på det lilla planet när Weimar spöket flyger över jorden och Zimbabwes monetära politik är ledstjärnan för alla höga herrar.

  SvaraRadera
 3. Okay, det var kanske lite väl att ta i, jag bryr mig och vill man vara lite konspiratorisk al’a NWO kanske frågorna faktiskt hör ihop. Går det inte att skapa ett ”nytt ’Internet’” på något sätt? Iofs dröjer det inte länge innan de fascistoida fingrarna krälar över det också...

  Hm... var fan är den där vodkaflaskan?

  SvaraRadera
 4. Demokrati har man väl lagt ner när man har hemligheter överhuvudtaget? Hur kan folket välja när de inte får veta vad de väljer? Tanken är ju befängd.

  SvaraRadera
 5. Apo,

  Det är stor skillnad på att ta reda på allt som sker och att kunna ta reda på allt som sker, tror inte någon begär att alla ska veta vad som händer överallt, men man tycker ju att de ska kunna ta reda på det om de vill veta...

  //Calvin

  SvaraRadera
 6. @ Tomas

  Jag är med, utan tvekan. Begåvningsreserven är ett mycket bra ord att använda. Inte ens nyspråk. Bara att sprida, mun till mun, och vänta på att vi får se något likt när IFPI dementerade samröre med maffian.

  Men, det resulterar väl bara i att B.Ask utvärderar sig själv en andra gång, för att konstatera att hennes tankar låter helt vettiga när hon lyssnar på dem själv.

  /Smen

  SvaraRadera
 7. Hax när du fick sånt där svar hoppas jag du nita han på stående fot :)

  Som ni säger är för mycket för en person att ha koll på allt men just därför bör ju verkligen allt i största möjliga mån vara öppet för alla så vi kan granska de om inte politikerna gör det.

  Jag är inte så jätte insatt men kan någon ge något exempel på något konkret som går under "riketssäkerhet" och därför bör hållas hemligt för alla?
  T.ex militära saker kan gå där under man vad igentligen har vi att hålla hemligt?
  För kommer USA och vill okupera Sverige vad kan vi rent militärt att sätta emot?
  Känns som de inte spelar någon roll vad vi hållt hemligt och inte då.
  (eller är jag ute och cyklar i de fina vår vädret?)

  SvaraRadera
 8. Var det Göran Petterson du talade med?

  SvaraRadera
 9. En av alla Anders03 april, 2009 15:24

  Tycker att det var ett vidrigt sätt att uttrycka sig.

  Fnask visar ju i många lägen att de har moral. Att våra riskdagspolitiker försöker jämföra sig med betydligt bätte människor är ju bara tragiskt.

  SvaraRadera
 10. Vad underlättar om man ämnar göra karriär i ett hierarkiskt system?

  Att man är duktig på att ifrågasätta, eller att man är duktig på att ta order?

  Svaret är ganska självklart, men har du någonsin reflekterat över vilka konsekvenser detta får? Det svenska politiska systemet är en hierarki där karriärssträvan förenklas om du har egenskaper som uppfattas som partilojala. Att ägna tid och energi åt att skapa sig egna uppfattningar, vilket görs genom ifrågasättande, ses inte som partilojalt.

  Om man ska se darwinistisk på det hela, så innebär detta att ett politisk parti med tiden kommer att fyllas med personer som är bäst lämpade att fungera i en hierarki. Ifrågasättarna gallras ut, och auktoritetskramarna flyter uppåt i systemet.

  Resultatet blir en verksamhet som är fylld av duktiga ordertagare, och blir allt enklare att toppstyra än när verksamheten skapades.

  Ett konkret exempel att reflektera över: Karin Granbom (fp) kommer från Östergötland och sitter i vår riksdag. Fp i Östergötland var mot FRA-lagen. Karin Granbom röstade ändå JA.

  Kan det vara så att det här är ett exempel på vad som krävs för att bli utsedd till riksdagsledarmot?

  Sverige är inte en demokrati. På sin höjd en toppstyrd skendemokrati.

  SvaraRadera
 11. Riksdagsman Gunnar Andrén(Fp) förklarar på sin blogg vad som krävs för att veta vad han ska tycka som påläst riksdagsman. Klart han frågar chefen istället, ren självbevarelsedrift.
  Källa:
  http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/BloggArticle____89982.aspx
  "18 mars Proppar att läsa

  I går fick jag följande förslag från regeringen på mitt bord, att i sinom tid ta ställning till:

  2008/09:75 Skrivelse. Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen (Fredrik Reinfeldt/Cecilia Malmström) 184 sidor

  2008/09:85 Skrivelse. Årsboken om EU (Fredrik Reinfeldt/Cecilia Malmström) 374 sidor

  2008/09:93 Mål för framtidens resor och transporter (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 78 sidor

  2008/09:114 Skrivelse. Strategisk exportkontroll 2008 – krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden (Fredrik Reinfeldt/Ewa Björling) 115 sidor

  2008/09:159 Vissa ändringar i lagen om elektronisk kommunikation (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 33 sidor

  2008/09:167 Skrivelse. En strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges landsbygder (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 189 sidor

  2008/09:168 Vissa ändringar av balansansvaret på el- och naturgasmarknaderna (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 97 sidor

  2008/09:127 Förbättrade och förenklade villkor i arbetslöshetsförsäkringen, m.m. (Fredrik Reinfeldt/Sven-Otto Littorin) 85 sidor

  2008/09:137 Skrivelse. Sveriges samarbete med Nato inom Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), Partnerskap för fred (PFF) och krigshanteringsinsatser (Fredrik Reinfeldt/Gunilla Carlsson) 27 sidor

  2008/09:138 Elevers och studerandes medverkan i arbetsmiljöarbetet, m.m. (Fredrik Reinfeldt/Sven-Otto Littorin) 73 sidor

  2008/09:139 Vissa frågor om vårdnadsbidrag m.m (Fredrik Reinfeldt/Göran Hägglund) 59 sidor

  2008/09:147 Flyget i utsläppshandeln (Fredrik Reinfeldt/Andreas Carlgren) 74 sidor

  2008/09:162 En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat (Fredrik Reinfeldt/Andreas Carlgren) 242 sidor

  2008/09:163 En sammanhållen klimat- och energipolitik – Energi (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 218 sidor

  2008/09:164 Oskäliga krav i börsers regelverk (Fredrik Reinfeldt/Mats Odell) 34 sidor

  2008/09:148 Säljstödande finansiering (Fredrik Reinfeldt/Mats Odell) 43 sidor

  2008/09:150 Offentlighets- och sekretesslag (Fredrik Reinfeldt/Beatrice Ask) 687 sidor

  2008/09:151 Sekretess inom yrkeshögskolan (Fredrik Reinfeldt/Jan Björklund) 36 sidor

  2008/09:154 Frihet och inflytande – kårobligatoriets avskaffande(Fredrik Reinfeldt/Lars Leijonborg) 82 sidor

  2008/09:156 Sfi-bonus – försöksverksamhet för att stimulera nyanlända invandrare att snabbare lära sig svenska (Fredrik Reinfeldt/Nyamko Sabuni) 50 sidor

  2008/09:157 Genomförandet av EG-direktivet om erkännande av yrkeskvalifikationer för väktare (Fredrik Reinfeldt/Beatrice Ask) 65 sidor

  2008/09:160 Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (Fredrik Reinfeldt/Göran Hägglund) 189 sidor

  2008/09:161 Ändring i lagen (2006:985) om energideklaration för byggnader – tredimensionella fastighet i byggnadskomplex med gemensamma uppvärmningssystem (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 16 sidor

  2008/09:164 Oskäliga krav i börsers regelverk (Fredrik Reinfeldt/Mats Odell) 34 sidor

  2008/09:165 En långsiktigt hållbara organisation för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (Fredrik Reinfeldt/Beatrice Ask) 144 sidor

  2008/09:166 Skrivelse. 2006 års sjöarbetskonvention (Fredrik Reinfeldt/Åsa Torstensson) 6 sidor

  2008/09:170 En sammanhållen havspolitik (Fredrik Reinfeldt/Andreas Carlgren) 185 sidor

  2008/09:171 Offentliga bidrag på lika villkor (Fredrik Reinfeldt/Jan Björklund) 109 sidor

  2008/09:172 Utvidgning av uppdrag för Vasallen AB och överlåtelse av aktierna i Kasernen Fastighetsaktiebolag (Fredrik Reinfeldt/Maud Olofsson) 9 sidor  Dessutom fick jag en stor proposition om någonting som jag inte minns med som var författade av den flitiga Nyamko Sabuni, chef för jämställdhetsdepartementet. Hon fick mitt exemplar av den tryckta propositionen eftersom hon av outredd anledning inte själv fått något exemplar. Men det kanske var som så att någon tyckte att hon som ändå skrivit den inte behövde ett exemplar – hon visste ju redan vad som stod där och på det sättet kunde man spara tryck, träd och tid.

  Så nu vet ni vad vi pysslar med i riksdagen."

  SvaraRadera
 12. magnus.p.b.eriksson03 april, 2009 16:26

  Hur är det med andra partier då, är det någon som vet något om KLP? Om Sveriges liberaler mobiliserar...

  SvaraRadera
 13. Spelreglerna - regeringsformen - är ju nu uppe för diskussion.

  Begränsade mandatperioder tycks ju kunna göra nytta.

  SvaraRadera
 14. Vi får väl se hur mycket de skrattar när man ger fan i att rösta på dem i nästa val... Min gräns gick redan vid höjd snusskatt men det här gör det omöjligt att någonsin kalla sig liberal. Grattis sossekräk. Ni får 40 år till av mig.

  SvaraRadera
 15. Karl Sigfrid är numera för allt som regeringen är för FRA/IPRED/ACTA/EU-Fördraget/you name it.

  Det är bara att kolla hur han röstat. Ja eller kvittat ut sig.

  Enligt honom själv "röstar den som kvittar ut sig ja".

  SvaraRadera
 16. Jag får nästan samma känsla när jag besöker den här bloggen. Vill jag verkligen veta hur det går till när politiker fattar beslut? Det är nästan så att man hellre vill lobotomera sig och leva livet lycklig som en lallande idiot (eller politiker).

  SvaraRadera
 17. http://opendotdotdot.blogspot.com/2009/04/hadopi-law-passed-by-12-votes-to-4.html

  Frankrikes demokrati i utförsbacke - "three strikes" smusslades igenom 22.45 på kvällen. WTF?! Är det 1:a april fortfarande?

  SvaraRadera
 18. Alliansen har stöd av 50 %. Det är, tyvärr, uppenbart att frågor som ACTA, IPRED och FRA inte engagerar den bredare allmänheten. Allting talar för att väljarna kommer att ge regeringen godkänt och grönt ljus för att köra vidare. Det enda man kan hoppas på är att det går att plocka bort så mycket som möjligt av de dåliga bitarna.

  SvaraRadera
 19. Sverige har allmän rösträtt och allt fler börjar inse att det inte är lika med "självklar demokrati". Man kan också formulera det så att det är skillnad på:
  # administrativ demokrati
  # demokratisk värdegrund /etik
  Så länge som 9 slår den tionde har övergreppen i Sverige kunnat döljas i åratal. Nu när Sve tar upp kampen med Kina, Ryssland, Brasilien med liknande repressiva system som de... då drabbas fler och allt fler Svenskar vaknar nu och inser att demokratin är en kuliss och sanningen... ingen vacker syn. Janne Josefsson sa om socialkontoren, dec 2008: "Det som jag sett på socialkontoren när vi varit ute på reportage är en en rättsröta som jag är fullständigt livrädd för."

  Allting i Sverige reduceras. Elitism och centralstyrning ökar på alla områden (fack, partier, folkrörelser mm). Vågar, orkar du lära dig mer om sanningarna om Sverige?

  Läs mer om Sveriges sanna natur, t.ex här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  ...eller www.nkmr.org

  Morgan Ohlson: Laglydig, frisk, ej missbruk och 19 års utbildning.
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

  Tidigare olagligt: # fråntagits 1 barn # fråntagits 2 olika jobb # 2 fall av anstiftad misshandel # trolöshet av fackförening # förhindrats från arbete >10 år # utsatts flera sekretessbrott # kriminell utpressning av Arbetsförmedling # terroriserats med pulsgenratorer ~1 år. # Hotats anta falsk Asperger-diagnos # Skriftligt förtalats av Karlstads kommun. # Tot cirka 300 lagbrott och # över 2500+ terrortillfällen.
  .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.