2009-04-03

I dag är man stolt över sin Bahnhof-adress!

"Det som är tragiskt är att lagstiftaren infört en lag som juridiskt slår fast en förlegad affärsmodell. Istället för att samlas kring en modell där fildelningen blir en distributionsmodell för media, tvingas konsumenterna tillbaka till plast- och vinylstadiet. Och alltså inte bara det. Halveras trafiken permanent på den svenska delen av Internet äventyras en hel bransch."

Internetoperatören Bahnhofs VD Jon Karlung fyrar av en bredsida mot IPRED på Newsmill.

Han fortsätter "Det är kreativitet och en ny generations upptäckarglädje som format Internetsverige - inte upphovsrättsindustrins lobbyister eller de tjänstemän på regeringskansliet som inte förstått det breda näringspolitiska perspektivet av IPRED. För effekterna är stora för en bransch som ska ta efter där Volvo och Saab är ute ur matchen."

Detta är viktigt. Det nya företagandet som skall rädda Sverige ur krisen; skapande och kreativitet; en blommande kultur; nyskapande och forskning; en livfull samhällsdebatt och själva demokratin – allt bygger på ett öppet, fritt internet och dess deltagarkultur. Det är detta regeringen, EU, FN och ett antal särintressen nu gör allt för att skjuta i sank.

Jag är stolt över att ha ett modigt och frispråkigt företag som Bahnhof som min mailoperatör!

11 kommentarer:

  1. Samma här. Skönt att medvetet kunna premiera en viss leverantör, istället för att alla skulle vara lika kassa.

    SvaraRadera
  2. Karlung är synnerligen jävig i den här debatten. Bahnhof tjänar grova pengar på att fildelare vill maximera sin bandbredd vilket ger klirr i kassan för Bahnhof och andra bredbandsleverantörer.

    Johan

    SvaraRadera
  3. Men om inte bredbandsbyggarna får betaaaalt kommer de inte ha råd att försörja sig och då kommer det inte att byggas mer bredband. De kommer att gå samma väg som musikindustrin.

    Så om tio år sitter vi där med 1200/75-modem på BBSer och utbyter musik från 1900-talet - i alla fall de få rester som finns kvar efter att IFPI bränt hela världens musiksamlingar på bål.

    SvaraRadera
  4. Det är faktiskt ganska väl i linje med Kulturutredningen, så alltid duger den till nåt.

    SvaraRadera
  5. "Karlung är synnerligen jävig i den här debatten. Bahnhof tjänar grova pengar på att fildelare vill maximera sin bandbredd vilket ger klirr i kassan för Bahnhof och andra bredbandsleverantörer."

    Man kan tjäna en god sak och tjäna pengar samtidigt.

    SvaraRadera
  6. Håller helt med dig Hax.. Väldigt stolt över att ha Bahnhof både som ISP & telefonleveranör!

    SvaraRadera
  7. Jag är oxo stolt över att ha Bahnhof som leverantör. Byt till Banhof ni andra som vill ha en bra leverantör!

    SvaraRadera
  8. Ja, Johan. Bahnhof & Co bygger den infrastruktur som krävs för att Sverige (av alla glest befolkade länder) skall vara ett I-land på IT-området. Och fildelarna och en del andra betalar.

    Vill du kanske inte ha IT-infrastruktur?

    Eller föredrar du att den kommer på skattsedeln?

    Sverige är ett väldigt öde och avlångt land. Folk i Bastuträsk borde kanske uppskatta att marknaden fixar bredband åt dem lite mer.

    SvaraRadera
  9. Jag flyttade till ett område där man inte har Bahnhof, så jag blev tvungen att säga upp mitt abonnemang... :-( Jag har försökt få en att skaffa fler operatörer(det finns Bredbandsbolaget), men fått till svar att det inte går och att det fungerar bra som det är idag... :-/

    SvaraRadera
  10. Erik: "Vill du kanske inte ha IT-infrastruktur?"

    Vår it-infastruktur har byggts ut i rasande takt långt innan fildelningen blev vida spridd.

    Karlung är mer än lovligt enögd när han säger "Halveras trafiken permanent på den svenska delen av Internet äventyras en hel bransch."
    Det är kulturbranschen som äventyras av fildelningen då det blir fler och fler som inte betalar för sin kulturkonsumtion. Karlung behöver dock inte oroa sig. Han kommer få sälja sina bredbandslinor i alla fall eftersom mer och mer av vårt vardagsliv blir beroende av nätet.

    Jag förstår att det går långsamt med de legala it-tjänsterna på kulturområdet. Vilken författare, artist eller filmmakare lägger ut sina produkter på nätet (mot betalning) om det resulterar i att de redan samma dag kommer kopieras och finnas att ladda hem gratis?
    Är det fildelarna som är bromsklossen som gör att det går långsamt vad gäller legala tjänster på det här området?

    Jag tror det kommer lossna då det finns en fungerande lagstiftning som på ett effektivt sätt motverkar och beivrar upphovsrättsbrott. IPRED är dock ingen bra lösning, det är inte privata intressenter som skall se till att lagarna följs.

    Johan

    SvaraRadera
  11. ZZZZZZZ....

    Den moraliska och legala diskussionen är ointressant.

    Upphovsrätten är rökt.

    Kartan gäller inte.

    Verkligheten gäller.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.