2009-04-06

Fildelning: Den stora brottningsmatchen


Rättsosäker lagstiftning på beställning av särintressen; avstängning av människor från internet; filtrering och blockering av internetsiter; slutna nät med begränsad access till nätet – förslagen och lagarna för att bekämpa fildelning bara väller över oss.

Frågan är: Kan upphovsrättsinnehavarna över huvud taget stoppa fildelningen med repressiva medel?

Mitt svar är nej. Alldeles oavsett vad man tycker om fildelning, så har tekniken sprungit ifrån affärsmodellerna. Vilket man inte kan lasta tekniken för. Vill man vara en teknikfientlig luddit, då skulle vi fortfarande åka häst och vagn istället för bil och ha iskarlar som släpade hem isblock till oss istället för att ha kylskåp. Istället måste nöjes- och kulturbranschen hitta nya affärsmodeller. (Det finns trots allt lyckade exempel på hur kulturskapare har använt den nya tidens hyperdistribution för att tjäna stora pengar – även om de inte ingår i den etablerade branschens stall.)

Det ligger i människans natur att dela med sig. Vi har alltid tipsat varandra om musik som andra borde höra; om böcker och artiklar som andra borde läsa och om filmer som andra borde se. Det som har förändrats är att detta nu för tiden inte bara sker vid middags- eller fikabordet. Istället sker det i gigantisk, omedelbar, global skala. Det är de som förstår att utnyttja detta som har framtiden för sig.

Den nya verkligheten går inte att stoppa med mindre än att stoppa internet – vilket känns omöjligt, dumt, farligt och direkt skadligt för hela vårt samhälle. Ändå är det just detta många nu försöker göra.

(Och då har jag ändå inte gått in på nätets positiva effekter på t.ex. samhällsdebatt, politik och demokrati i denna bloggpost.)

Nöjes- och kulturbranschen och politikerna borde försöka titta framåt istället för bakåt.

Optimistens namn för dagen är Clay Shirky som har skrivit boken Here Comes Everybody - How change happens when people come together. Den finns nu i pocket på Adlibris och Bokus. (Och säkert ute på nätet...) Här beskrivs internets styrka, spontanitet, kunskapsutveckling och förmåga att skapa utan organisation.

Den som vill ha en bekväm snabbversion av Shirkys budskap kan lyssna på denna intervju med honom på Libary of Economics and Liberty. (Tipstack: Jonas.) Shirkys hemsida, med massor av intressanta länkar, hittar du här.

Framtiden kan bli fantastisk – ödelägg den inte!

4 kommentarer:

  1. Kolla in Clay Shirkys TED-talk:

    http://www.ted.com/index.php/talks/clay_shirky_on_institutions_versus_collaboration.html

    SvaraRadera
  2. Väl skrivet. Och att ha en upphovsrätt som i praktiken inte upprätthålls verkar dåligt... Således bör upphovsrätten reformeras!

    SvaraRadera
  3. Frederic Bastiat
    summerade problemet bra i början på 1800 talet
    i sin "petition"
    http://bastiat.org/en/petition.html

    -Dan

    SvaraRadera
  4. problemet är ju att det inte finns någon roll för den centrala aktören i en ny modell. Om artisterna kan ta betalt som innehållsleverantörer på nätet (tänk Google adwords typ) och distributionen och inspelning är i princip gratis, till vad nytta skall då multinationella skivbolag finnas? De kommer att slåss så länge de lever eftersom det inte finns något liv för dem efter fighten. Så om du vill undvika deras korrumperande inverkan på politiken bör du förkorta lidandet: sluta köp skivor!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.