2009-04-06

"Som siamesiska tvillingar med kallbrand"

Samhället utvecklas. Den ärftliga makten är i princip borta. Kyrkan är skiljd från staten.

Nu är det dags att skilja facket från partipolitiken – en process som började med att kollektivanslutningen av LO-medlemmar till (s) avskaffades.

Läs: Gudmundson | Expressen 1 | Expressen 2

14 kommentarer:

  1. Cykla inte för fort i upphetsningen över att ni lyckats hetsa fram Wallins avgång och som tack fick ert första övertag i opinionen sedan valet.

    Självklart ska facket vara politisk.

    Näringslivet ÄR politiskt.

    Det ÄR en politisk handling att var fackligt aktiv och så yra är ni knappast att ni vill förbjuda facken.

    SvaraRadera
  2. Du fattar mycket väl att det är partipolitisk koppling jag talar om.

    Att en organisation som skall företräda löntagarna i vissa branscher är knuten till ett visst politiskt parti är stötande. Och demokratiskt förkastligt.

    SvaraRadera
  3. Att en organisation som skall företräda löntagarna i vissa branscher är knuten till ett visst politiskt parti är stötande.


    Det är inte mer stötande än att Svenskt näringsliv har kopplingar till högern samt förser densamma med pengar och propaganda och utbildning.

    Du kan inte ta bort det ena utan utan att ta bort det andra.

    Arbetsmarkanden är politisk och den har sina företrädare i dom etablerade partierna.

    Att Svenskt näringsliv inte knallar omkring på andra maj och sjunger sånger om befrielsen ändrar inte på det.

    SvaraRadera
  4. Såååå 1900-tal!

    Intresseorganisationer kan givetvis ge stöd åt politiska partier som driver saker som de gillar.

    Men att formellt binda en organisation, som har medlemmar med varierande politisk hemvist, till ett visst politiskt parti - det är bara motbjudande.

    SvaraRadera
  5. Minns tydligt hur fel det kändes att bli tvångsansluten till SAP i.o.m medlemskapet i facket.
    Det sågs heller inte med blida ögon när jag bad om en "reservationsblankett" för att ändra på detta.

    Glöm heller inte att det här inte bara gällde medlemmar med borgerliga/liberala värderingar. Vänsterpartister kände sig nog också rätt malplacerade.

    Johan

    SvaraRadera
  6. Så det är mer motbjudande att LO´s uppenbara samarbete med socialdemokrarena existerar än att det lika uppenbara men inte öpnna stödet för högern finns från kapitalet och näringslivet?

    Verkar en aning märkligt i mina ögon hur man än vrider på det.

    Sanningen är att all politik är advokatyr och att det inte är mer fel att sossarna är advokater åt facket än att högern är advokater åt näringslivet.

    Dessutom är det så att om högern under sitt maktinnehav beskär friheten hos arbetstagarna att agera politiskt via facket så gör man sig själva skyldig till exakt samma extrema poltik som vänstern ägnade sig åt på 60-70 talet men spegelvänt.

    Slutligen så finns det ingenting som binder folk att vara med i facket så du får helt enklet lov att utgå från att dom som valt att vara medlemmar har gjort fria val.

    SvaraRadera
  7. Micke - det finns inget formaliserat samarbete mellan tex Svenskt Näringsliv och tex (m). Försök inte blanda bort korten. Ibland sympatiserar man med varandra och ibland argumenterar man med varandra - därför kan SN och tex (m) ibland driva samma frågor men det kan även (m) och (s) göra. Ett färskt exempel på en fråga där (m) och (s) drev samma linje är EMU-omröstningen. Gör detta (s) till moderater eller (m) till sossar (nu har ju iofs (m) lyckats bli sossar helt på egen hand men ändå).

    SvaraRadera
  8. Nu bara filibustrar du, Micke.

    Det handlar om ett så nära samarbete att LO till och med är representerat i (s) VU. En osund sammanblandning av intresseorganisation och partipolitik, helt enkelt.

    SvaraRadera
  9. Micke - det finns inget formaliserat samarbete mellan tex Svenskt Näringsliv och tex (m).


    Menar du att ett öppet redovisat samarbete är värre en ett som inte är det?


    Det handlar om ett så nära samarbete att LO till och med är representerat i (s) VU. En osund sammanblandning av intresseorganisation och partipolitik, helt enkelt

    Nix.
    Det är inget demokratiskt problem att ett parti och en fackföreningsrörelse öppet redovisar sitt samröre.

    Det är fritt för vem som helst att ta ställning till detta gemom att dels rösta och att avstå från att vara med i fackföreningar med socialistisk grund.

    Däremot har JAG ingen aning alls om det ekonomiska och annat informella stöd till dom borgerliga partierna som inte redovisas.

    Därmed är det ett större demokratiskt problem än om en folkpartist av fri vilja väljer att vara medlem i en öppet socialistisk fackförening.

    Hade du sagt att man ska kapa möjligheterna för alla partier att ta emot pengar från särintressen (det är det det ytterst handlar om) så hade det gått ihop logiskt.

    SvaraRadera
  10. Micke "Hade du sagt att man ska kapa möjligheterna för alla partier att ta emot pengar från särintressen (det är det det ytterst handlar om) så hade det gått ihop logiskt."

    Det är faktiskt en rätt tilltalande idé...

    SvaraRadera
  11. Det är inte många år sedan som medlemmar i LO tvångsanslöts till (s). Micke kanske inte var med på den tiden? Vackert var det inte, om man ska uttrycka sig milt.

    En handelsanställd som gick med i Handels på 70-talet blev alltså automatiskt medlem i socialdemokraterna.

    Det är på tiden att vi slipper politiska partier som påstår sig vara något annat. LO har en gigantisk utredningsapparat som tycker i allt från skolfrågor till makroekonomi.

    Frågan är vad en enskild målare eller undersköterska tycker om att LO företräder honom eller henne när det gäller rent politiska frågor som inte ens har med jobbet att göra. Varför ska LO ens ha en utbildningspolitik? Eller en miljöpolitik?

    Jag är sympatiskt inställd till facket och kommer alltid att vara det. Men jag tror inte det gagnar fackförbunden att vara någon sorts maskerade politiska partier.

    /Ingemar

    SvaraRadera
  12. Såååååå genomfalskt att anklaga S och Facket för symbios när man inte ens undersöker vilka bindningar som finns mellan näringslivet och moderaterna. Är det några som är hoplimmade så är det dem, det är bara det att det inte pratas om det.

    Hur mycket pengar satsar näringslivet på opinionsbildning till förmån för politiska förslag som moderaterna sen genomdriver?

    Där är nog fackets summor ett litet spott i havet i jämförelse.

    Till detta har kommit all lobbying.

    Detta är ett allvarligt hot mot demokratin.

    Men som de säger i Sverige finns ingen korruption och inga otillbörligheter - nä nä.

    Dessutom tillkommer stora aktieinnehav och andra affärer som verkligen kan påverka politikers objektivitet - såsom Carl Bildts aktieinnehav i Vostok Nafta (Gazprom) inför beslut om gasledning i Östersjön, vidare hans aktieinnehav på 11 miljoner i vapenindustri där tillverkning även av klusterbomber sker, ett vapenslag som sedan används i pågående krig, vidare Mats Odells vårdföretag och transaktioner kring det.


    Är det några drev?

    Nej, tyst som i graven, förutom några journalister som pliktskyldigast gör sitt jobb.

    Så jag menar - skruva ner volymen, den är inte klädsam.

    Vad det mer kan finnas under stenarna får vi kanske aldrig veta, men att möjligheten finns det kan man inte särskilt trovärdigt förneka.

    SvaraRadera
  13. Dessutom är facket och S organiskt förbundna med varandra då de är uttalat politiska och har varit ända från början då de är delar av samma arbetarrörelse.

    Så det är väl inget konstigt med det.

    Istället är det en styrka som man bör tar vara på och inte förskingra.

    Däremot byta ut ledningen, det är ju nödvändigt som det ser ut när alla ideal raserats.

    SvaraRadera
  14. Jag tycker det är helkonstigt att LO ensidigt stöttar SAP då en LO-medlem inte nödvändigtvis sympatiserar eller röstar socialdemokratiskt.
    LO-ordföranden och Metalls ordförande sitter dessutom högst upp i partiets verkställande utskott. Går det att bedriva facklig verksamhet utan att vara jävig i en mängd frågor om partiet tycker annorlunda?

    Har en känsla av att LO-facken är en drivbänk för nya s-politiker.

    Johan

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.